Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Αντιλαϊκή επίθεση λόγω ... κινδύνου ύφεσης

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με επίκεντρο την απειλούμενη οικονομική κρίση. Αποστάσεις από τις ΗΠΑ τηρούν αξιωματούχοι της ΕΕ

Με κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών απαντά η Ευρωπαϊκή Ενωση, στον κίνδυνο εισόδου της παγκόσμιας οικονομίας σε κατάσταση κρίσης. Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με χτεσινές τους δηλώσεις, μετά το χρηματιστηριακό κραχ που σημειώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, επιδίωξαν - διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις - να καθησυχάσουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι η απειλή ύφεσης αφορά την αμερικανική οικονομία και όχι την Ευρώπη...

Το ζοφερό, πάντως, κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία πυροδοτεί τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, καθώς ο Κοινοτικός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χ. Αλμούνια ...συνέστησε στις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Διαφοροποιήσεις δημιουργούνται και στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος, καθώς, μετά τη συνάντηση των τεσσάρων ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών στις 29 Δεκέμβρη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί ανακοίνωσε χτες συνάντηση, επί αγγλικού εδάφους, του ιδίου με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Γ. Μπράουν, όπου, όπως δήλωσε, προτίθεται να υποβάλει προτάσεις με στόχο «να εξασφαλιστεί κάποια διαφάνεια στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επιβληθεί κάποια ηθική στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό»! Οι προθέσεις Σαρκοζί, βεβαίως, δεν είναι και τόσο αγαθές, καθώς οι συνεχιζόμενες διαφοροποιήσεις των ισχυρότερων χωρών - οικονομιών της ΕΕ από τους λοιπούς Ευρωπαίους «εταίρους» επαναφέρουν στην επιφάνεια τα σενάρια της Ευρώπης των ομόκεντρων κύκλων (είχαν πρωτοεμφανιστεί τη δεκαετία του '90), με στόχο βέβαια τις συμφωνίες μεταξύ των «μεγάλων» για το μοίρασμα ή και ξαναμοίρασμα αγορών, πρώτων υλών, αλλά και ολόκληρων περιοχών.

Κλιμάκωση της επίθεσης

Υπάρχουν και στην Ευρώπη ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε περάσει την κορυφή της τελευταίας ανοδικής φάσης του οικονομικού κύκλου, ανέφερε σε χτεσινές δηλώσεις του, στο περιθώριο των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ και Γιουρογκρούπ, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, για να συμπληρώσει ότι «αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής»! Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων στα δύο κοινοτικά όργανα, είπε ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί», καθώς και ότι «υπήρξε επίσης συμφωνία ότι θα πρέπει να σεβαστούμε πλήρως τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Πρόσθεσε ακόμα πως «συμφωνήθηκε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας», για να συμπληρώσει ότι «μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει το Μάρτιο, μπαίνουμε σε ένα νέο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων - κλείνει ο πρώτος κύκλος μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε το 2005»!

Με άλλα λόγια, Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μπροστά στην απειλή εισόδου της ευρωπαϊκής οικονομίας σε κρίση, απαντούν με κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών. Επίθεση, την οποία ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας εξειδίκευσε φυσικά και για την Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά επανέλαβε τις δηλώσεις του «για τον κίνδυνο εισαγόμενου πληθωρισμού από το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα». Κίνδυνο «να εξελιχθεί ο εισαγόμενος αυτός πληθωρισμός σε πρόβλημα για την Ευρώπη, μέσα από μια σπειροειδή αύξηση μισθών και τιμών», η οποία αν εκδηλωθεί, όπως είπε, μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα χωρών όπως η Ελλάδα, με πληθωρισμό υψηλότερο από το μέσο της Ευρωζώνης... Με άλλα λόγια, το τίμημα της συγκράτησης του «εισαγόμενου πληθωρισμού» καλούνται να το επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι μέσω της καθήλωσης μισθών και συντάξεων.

Με δηλώσεις τους εξάλλου αξιωματούχοι της ΕΕ επιδόθηκαν σε μια εναγώνια προσπάθεια να εμφανίσουν την εικόνα ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος. Της απειλούμενης δηλαδή διεθνούς οικονομικής κρίσης. Μιλώντας χτες το πρωί στους δημοσιογράφους, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι «δε μιλάμε για παγκόσμια ύφεση. Μιλάμε για κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας». Επιφυλάξεις κράτησε εξάλλου για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, με στόχο την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης, λέγοντας ότι «το θέμα είναι να μάθουμε πώς οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν την ύφεση». Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν - Κλοντ Γιούρκερ τόνισε ότι δε διακρίνει τον κίνδυνο γενικευμένου χρηματοοικονομικού κραχ και υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι και η ευρωζώνη βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ για να αντισταθούν στην επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ