Τη διεύρυνση και όχι τη συρρίκνωση του θεσμού, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι αρμόδιοι επιστήμονες
Οι συνθήκες στους τόπους δουλιάς επιβάλλουν την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ, σημειώνουν οι επιστήμονες |
Η ανακοίνωση της Εταιρείας αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, που επικαλείται προκλητικά την ύπαρξη πλούσιας δήθεν νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια και τη βελτίωση γενικά των συνθηκών εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ. Η Ελληνική Εταιρεία απαντά ότι στην πραγματικότητα «αυτό που συμβαίνει είναι η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και των όρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας του συνόλου των εργαζομένων». Αναφέρει χαρακτηριστικά την επέκταση των ελάχιστων μορφών απασχόλησης, την αυξανόμενη ανεργία, την κατάργηση του 8ωρου, την εντατικοποίηση της εργασίας, κλπ.
Τα παραπάνω, συνεχίζει, σε συνδυασμό με την απουσία υπηρεσιών και υποδομών Ιατρικής της Εργασίας και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και υποδομών Ιατρικής της Εργασίας στις υπηρεσίες υγείας, τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας κλπ., επιτρέπουν την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων.
Η Ελληνική Εταιρεία χαρακτηρίζει προκλητικό το γεγονός «ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία και μελέτες που να αποδεικνύουν βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ότι τα εργατικά ατυχήματα υποκρύπτονται, οι επαγγελματικές ασθένειες δε διαγιγνώσκονται και η επίσημη καταγραφή τους είναι σε μηδενικά επίπεδα, δεν υλοποιείται η εργοδοτική υποχρέωση της γραπτής εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου. Παρ' όλα αυτά, εργοδότες και κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται αυτήν την έλλειψη των στοιχείων που οι ίδιοι δημιουργούν για να επιβάλλουν νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων».
Μέσα από όλα αυτά αναδεικνύεται, όπως σημειώνεται, ότι «σκοπός της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αναθεώρηση των ΒΑΕ είναι να δοθεί επιστημονική επίφαση - άλλοθι στην πολιτική σκοπιμότητα περικοπής των ΒΑΕ και της σαλαμοποίησης του θεσμού».
Η Ελληνική Εταιρεία καταλήγει με τις θέσεις της για το θεσμό των ΒΑΕ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η βασική μας θέση σε ό,τι αφορά την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο είναι αυτή της εγγενούς ασφάλειας. Δηλαδή, ότι οι κίνδυνοι πρέπει να αντιμετωπίζονται στην πηγή τους με στόχο την εξάλειψή τους. Η εξέταση της επικινδυνότητας - ανθυγιεινότητας μιας εργασίας - επαγγέλματος δεν μπορεί να στηρίζονται σε υποκειμενικά κριτήρια, αλλά μπορεί και πρέπει να τεκμηριώνονται αντικειμενικά με επιστημονικά κριτήρια.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε διαχωρισμό στα ΒΑΕ ανάμεσα σε εργαζόμενους που εργάζονται σε ίδιες συνθήκες εργασίας και εκτίθενται σε ίδιους επαγγελματικούς κινδύνους για την Υγεία και Ασφάλεια. Προβάλλει η ανάγκη διεύρυνσης του θεσμού και σε άλλους κλάδους μετά από τη σχετική τεκμηρίωση, όπως και ανανέωση του καταλόγου των επαγγελματικών ασθενειών. Λήψη όλων των μέτρων, που απαιτούνται για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ωρών μιας εργάσιμης ημέρας, την εξασφάλιση σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, και άλλα».