Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσει η παραχώρηση εκτάσεων σε μονές

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τη φωνή των κατοίκων του νομού Χαλκιδικής που με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ζητούν να σταματήσει η παραχώρηση δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων σε διάφορες μονές, μετέφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να σταματήσει αμέσως η διαδικασία παραχώρησης, ενώ κατάγγειλε ότι οι μονές με βυζαντινά χρυσόβουλα, οθωμανικά μολυβδόμηλα, χουντικές αποφάσεις, αλλά και αποχαρακτηρισμούς από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διεκδικούν πάνω από 82.000 στρέμματα.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας αναφέρθηκε στο ιστορικό δύο περιπτώσεων για εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Κουτλουμουσίου και η Μονή Βατοπεδίου. Για την πρώτη είπε ότι τα δικαστήρια με αποφάσεις αναγνώρισαν την κυριότητα σε έκταση 4.439 στρεμμάτων και ήδη το Δημόσιο άσκησε έφεση. Για τις εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή είπε ότι με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών αποφασίστηκε η ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με διαθέσιμα ακίνητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων έχει ξεκινήσει τα τελευταία 15 χρόνια διά της πλαγίας οδού και αφορούν 82.000 στρέμματα στο νομό Χαλκιδικής και δεκάδες οικόπεδα «φιλέτα» στη Θεσσαλονίκη, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Ζιώγας. Αποτέλεσμα αυτών, είπε, εκατοντάδες μικροϊδιοκτήτες να βρίσκονται στον αέρα, αφού οι περιουσίες τους παραχωρούνται στις μονές. Για τη διαδικασία αυτή, τόνισε, είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν προχώρησαν στη σύνταξη Δασολογίου και Κτηματολογίου.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για τα 8.600 στρέμματα της μονής Βατοπεδίου υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να χτίσουν ξενοδοχεία, λιμάνια και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις και ήδη εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος στο υποθηκοφυλακείου Πολυγύρου. Στηρίζουμε, τόνισε, τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής και τους καλούμε να παλέψουν για μία πολιτική για τα δάση και τη χρήση γης που θα εναντιώνεται στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ