Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κινήσεις τακτικής από τη Σερβία

Θα προσφέρουν την πετρελαιοβιομηχανία NIS στους Ρώσους με αντάλλαγμα στήριξη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το απόρρητο σχέδιο δράσης σχετικά με τα πιθανά αντίποινα των σερβικών αρχών σε μία πιθανή μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου υιοθέτησε χτες η σερβική κυβέρνηση. Πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι σ' αυτά τα αντίποινα συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως αναστολή διπλωματικών σχέσεων του Βελιγραδίου με όσους σπεύσουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Πρίστινας.

Το ίδιο 24ωρο εντείνονται στο Βελιγράδι οι φήμες ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα ετοιμάζεται να πωλήσει έναντι «πινακίου φακής» το 51% των μετοχών της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS στο ρωσικό κολοσσό «Gasprom»Γκαζπρόμ») σε αντάλλαγμα ένα πιθανό ρωσικό βέτο για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως η σχετική συμφωνία να υπογραφεί την Παρασκευή στη Σόφια ανάμεσα στο Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και το Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Προ βδομάδων Σέρβοι αξιωματούχοι είχαν αποκαλύψει πως η «Γκαζπρόμ» έχει προσφέρει 600 εκ.δολάρια για το 51% των μετοχών της ΝΙS (που εκτιμάται ως το 1/5 της πραγματικής αξίας της εταιρίας) και περίπου 740 εκατ.δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του σερβικού ενεργειακού τομέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ