Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Προβληματισμοί» για τα δάνεια νοικοκυριών

Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Ενημερωτική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη είχε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας ενόψει και της δημοσιοποίησης της «ενδιάμεσης έκθεσης» από την κεντρική τράπεζα.

Στην ατζέντα μπήκαν οι εξελίξεις στην οικονομία (στην Ελλάδα και διεθνώς) όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από συνθήκες υφέρπουσας κρίσης στις χρηματαγορές και η παραπέρα ενσωμάτωση και υλοποίηση των κοινοτικών Οδηγιών που αφορούν στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των χρηματαγορών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν τα μέτρα και οδηγίες για την αποτροπή φαινομένων ξεπλύματος χρήματος.

Η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας εστιάζει και στα λεγόμενα επισφαλή δάνεια των νοικοκυριών, δηλαδή τα δάνεια που οι τράπεζες βγάζουν στο «κόκκινο» ή τα δάνεια που κρίνεται ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των νοικοκυριών. Ο «προβληματισμός» τους, πρώτα και κύρια, έχει να κάνει με τη διασφάλιση των συμφερόντων και της λεγόμενης ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι λεγόμενες «επισφάλειες» αυξάνουν ακολουθώντας κατά πόδας τη συνολική μάζα του δανεισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα «κόκκινα δάνεια» συνεχίζουν να διαμορφώνονται κοντά στο 5% της μάζας του δανεισμού, γεγονός που σημαίνει ότι για το τέλος του 2006 θα πλησιάζουν στο αστρονομικό ύψος των 5,2 δισ. ευρώ. Και βέβαια η συγκεκριμένη κατάσταση είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, στο πλαίσιο της ΕΕ.

Οι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος προβληματίζονται και για την απεικόνιση των ισολογισμών που δημοσιεύουν οι τράπεζες, με βάση τους οποίους «επενδύουν» οι μεγαλομέτοχοι, αλλά και για τις πιθανότητες άλλων παρενεργειών στο ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Χαρακτηριστικά, για την κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι τα στοιχεία έρευνας για τα καταναλωτικά δάνεια που δημοσιοποίησε χτες η «PriceWaterhouse»: Στην τελευταία 5ετία (2003 - 2007) η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση καταναλωτικών δανείων ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης και από τις ελάχιστες που συνεχίζει να εμφανίζει διόγκωση της καταναλωτικής πίστης. Η εν λόγω έκθεση εκτιμά πως οι νέες συνθήκες - αποτέλεσμα της πιστωτικής κρίσης - θα αναγκάσουν τις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόσουν αυστηρότερη πολιτική σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις δανείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ