Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
«Αθωώνει» την πολιτική της η κυβέρνηση
  • Ούτε ένα αποχαρακτηρισμό δε βλέπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε ένα «σφάλμα» στη διαχείριση των κονδυλίων στο υπουργείο Πολιτισμού
  • Επιμένει ότι ο Χρ. Ζαχόπουλος παραιτήθηκε για λόγους υγείας!

Στην τακτική της συσκότισης και συγκάλυψης της υπόθεσης Ζαχόπουλου είναι αποφασισμένη να επιμείνει η κυβέρνηση, αθωώνοντας πρώτα απ' όλα την πολιτική της, που λειτουργεί ως θερμοκήπιο των πάσης φύσεως σκανδάλων.

Εκτιμώντας ότι η δυσώδης υπόθεση που οδήγησε στην απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού δε θα έχει συνέχεια και θα εκφυλιστεί, με τη δική της συνδρομή, σε μια «ροζ υπόθεση», η κυβέρνηση επιδιώκει να «καθαρίσει» τις πολιτικές προεκτάσεις και να περιορίσει, όσο μπορεί, την πολιτική ζημιά. Στην κατεύθυνση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας αποχαρακτηρισμός αρχαιολογικού χώρου» (!) κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, καθώς και κανένας «σφάλμα» στη διαχείριση των κοινοτικών και άλλων κονδυλίων στο υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, κάλυψε πλήρως το διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Ανδριανό, όσον αφορά την εμπλοκή του στη «διακίνηση» του επίμαχου DVD, υιοθετώντας απόλυτα τον αστείο ισχυρισμό για το «δημοσιογραφικό απόρρητο».

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δημιουργήσει την αμφιβολία για κάθε «μαρτυρία» γύρω από αυτή την υπόθεση, δίχως να εξαιρεί τον ίδιο τον Χρ. Ζαχόπουλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε χτες ότι ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού παραιτήθηκε για λόγους υγείας (!), ενώ αμφισβήτησε έμμεσα πλην σαφώς τον ισχυρισμό του ίδιου ότι ήταν θύμα «πολιτικού εκβιασμού».

Ειδικότερα, ο Θ. Ρουσόπουλος, κατά τη χτεσινή -πρώτη μετά τις γιορτές- ενημέρωση των δημοσιογράφων, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τη γραμμή που θα ακολουθήσει σταθερά το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου, προσδοκώντας βέβαια ότι δε θα υπάρξει κάποια άλλη «συγκλονιστική» εξέλιξη, που θα ανατρέψει τα δεδομένα...

-- Σε ό,τι αφορά τους αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα αποφάσεων παραχώρησης αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων σε ιδιώτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οχυρώθηκε γύρω από τον «τύπο» για να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση αποχαρακτηρισμού. «Σας πληροφορώ ότι σε επικοινωνία που είχα με το υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αποχαρακτηρισμός αρχαιολογικού χώρου», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» και συμπλήρωσε: «Προφανώς, υπάρχουν συγκεκριμένες τυπολογίες, στις οποίες χάρη της δημοσιογραφικής γλώσσας μπορεί να αναφέρονται ως αρχαιολογικοί χώροι, αλλά με διαβεβαιώνουν ότι αρχαιολογικός χώρος με την έννοια που η τυπολογία ορίζει στο υπουργείο Πολιτισμού δεν αποχαρακτηρίστηκε», αποφεύγοντας βέβαια να μιλήσει για την «ταμπακιέρα». Επιπλέον, επικαλέστηκε το κύρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), λέγοντας ότι είναι «μία από τις αυστηρές και πιο δύσκολες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου», παραδεχόμενος βέβαια ότι τα μέλη του είναι διορισμένα από την κυβέρνηση και οι αποφάσεις του καθαρά γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

-- Αναφορικά με τις αιτιάσεις για τη διαχείριση των κοινοτικών και άλλων κονδυλίων από τον πρώην ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού έσπευσε να «καθαρίσει» το θέμα αναφέροντας ότι «από τη δική μας (!) έρευνα, σε συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού και τους προηγούμενους υπουργούς Πολιτισμού, δεν προκύπτει κάποιο σφάλμα». Ταυτόχρονα παρέπεμψε και στην έρευνα του εισαγγελέα για οικονομικά θέματα, θέματα οικονομικής διαχείρισης, στο διάστημα των περασμένων περίπου τεσσάρων ετών.

-- Στο εύλογο ερώτημα για τη μη αποκάλυψη του πληροφοριοδότη -«δημοσιογράφου» από τον Γ. Ανδριανό, ο εκπρόσωπος οχυρώθηκε πίσω από το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ που επιτρέπει στα μέλη της να διατηρούν τη δημοσιογραφική ιδιότητά τους και όταν εργάζονται στα γραφεία Τύπου των υπουργείων. «Το άρθρο 9 του Καταστατικού της ΕΣΕΗΑ προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος που εργάζεται σε γραφείο Τύπου διατηρεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου», επισήμανε ο Θ. Ρουσόπουλος για να συμπληρώσει δήθεν αφελώς... «ο κ. Ανδριανός είναι εργαζόμενος, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού»! Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος αναρωτήθηκε με νόημα: «Θέλει η Ενωση Συντακτών να ψηφίσει νέο Καταστατικό; Είναι στη δική της διακριτική ευχέρεια. Ωστόσο, με βάση το σημερινό καταστατικό, ο κ. Αδριανός είναι δημοσιογράφος και άρα μπορεί να επικαλεστεί τις δικαιοδοσίες που αρύονται από το επάγγελμα το οποίο κάνει»...

Απαξιωτικές ήταν και οι απαντήσεις που έδωσε όσον αφορά το περιεχόμενο των επιστολών που μοίρασε ο δικηγόρος που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει την περασμένη Παρασκευή, ενώ στην ερώτηση αν συμμερίζεται την εκτίμηση του Χρ. Ζαχόπουλου ότι ήταν θύμα πολιτικού εκβιασμού, παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη...

Στο πλαίσιο της δικομματικής κοκορομαχίας και της διαμάχης για το ποιος από τους δύο μονομάχους είναι «πιο ηθικός», η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση έναντι του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι «ασχολείται με μικροπολιτική», ενώ ο αρχηγός του «είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί», διότι «θέματα σήψης και διαφθοράς σε ό,τι αφορά οικονομικά και άλλα ζητήματα, τα είδαμε, επί σειρά ετών, στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Την ίδια στιγμή 22 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να κληθούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 και όχι μόνο από το 2004, όπως είχαν ζητήσει νωρίτερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ