Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΚΑΠ
«Ενισχυμένες» αρνητικές επιπτώσεις

Η ακολουθούμενη πολιτική ΕΕ και κυβερνώντων έχει ξεγράψει τους μικρομεσαίους αγρότες

Αποψη από κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην πολιτική της ΚΑΠ

Motion Team

Αποψη από κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην πολιτική της ΚΑΠ
Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2006 και μετά έχει επιφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις σε σημαντικές αγροτικές καλλιέργειες της χώρας. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι ο καπνός και τα τεύτλα και ακολουθούν τα σιτηρά. Στον «ντορβά» μπήκαν και τα οπωροκηπευτικά μετά τα όσα ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούνη, με την καμπάνα να χτυπάει για τη σταφίδα, τη βιομηχανική ντομάτα και τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια. Σειρά επίσης πήρε και το κρασί, μετά τα όσα αρνητικά ψήφισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 19/12/2007.

Η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική που ψηφίζει στις Βρυξέλλες και εφαρμόζει στην Ελλάδα όποιος βρεθεί στην κυβέρνηση, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, δείχνει πως οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι ξεγραμμένοι. Οι σχεδιασμοί της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ κινούνται με βάση τις επιταγές του ΠΟΕ. Θέλουν εξευτελιστικές - τριτοκοσμικές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα και λίγους επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες που θα μοιράζονται όλο και μικρότερες επιδοτήσεις και οι οποίοι σε τελική ανάλυση θα κάνουν ό,τι ακριβώς απαιτούν οι πολυεθνικές και οι βιομηχανίες τροφίμων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις της Κομισιόν για τον λεγόμενο έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ. Βασικά, αυτό που προτείνει είναι να μεταφερθούν σημαντικά κονδύλια από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα, δηλαδή να μειωθούν κι άλλο οι επιδοτήσεις που δίνονται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και να δίνονται σε εξωαγροτικές δραστηριότητες. Ανάμεσα σε άλλα προτάθηκε: Η αύξηση του ποσοστού διαφοροποίησης (της παρακράτησης των επιδοτήσεων) από 5% που είναι τώρα σε 13% το 2013, αρχής γενομένης από το 2010, και οι ενισχύσεις να δίνονται κατ' αποκοπήν και όχι με βάση την ιστορική περίοδο. Και από το 2013 με την επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ θα υπάρξει σίγουρα νέο, χειρότερο καθεστώς.

Η ΕΕ, μέσω της ΚΑΠ, αφού καθιέρωσε τις επιδοτήσεις και τις συνέδεσε με την αγροτική παραγωγή - βέβαια, στην ουσία ήταν επιδότηση στις βιομηχανίες - ήρθε στη συνέχεια να τις περιορίσει και να τις αποσυνδέσει από την παραγωγή. Αυτό βέβαια έγινε αφού πρώτα καθιερώθηκαν παγκοσμίως πολύ χαμηλές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα. Υπ' αυτές τις συνθήκες οι μικρομεσαίοι Ελληνες αγρότες δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν και να επιβιώσουν. Δε θα μπορούν να παράγουν με το υψηλό κόστος παραγωγής που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ και να πουλούν με τριτοκοσμικές τιμές. Επίσης, λόγω του αυξημένου ποσοστού κέρδους, που πάντα επιδιώκουν να έχουν πολυεθνικές και βιομήχανοι, και τα όποια εγχώρια προϊόντα συνεχίσουν να παράγονται, μάλλον δε θα προτιμούνται. Θα προτιμούνται τα φτηνά των τρίτων χωρών που θα μπαίνουν αδασμολόγητα μέσω συμφωνιών ΠΟΕ - ΕΕ.

Εμφανείς επιπτώσεις

Το μεγαλύτερο θύμα της νέας ΚΑΠ ήταν μέχρι τώρα η καπνοκαλλιέργεια. Οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί κλήθηκαν να παράγουν και να πουλήσουν καπνό, για παράδειγμα την ποικιλία «Βιρτζίνια», με 30 έως 70 λεπτά το κιλό όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνά το 1 ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν, μετά την αποδέσμευση των επιδοτήσεων, το 2006, τα «Βιρτζίνια» να εξαφανιστούν και η συνολική παραγωγή να πέσει στους 23.000 τόνους περίπου από 120.000 τόνους που ήταν πριν το 2005. Αλλο κραυγαλέο παράδειγμα του ολέθριου συνδυασμού ΚΑΠ και ΠΟΕ είναι ο τομέας της ζάχαρης. H τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τη ζάχαρη. Καλλιεργήθηκαν 145.000 στρέμματα από 270.000 το 2006, πρώτη χρονιά εφαρμογής του σχετικού κανονισμού, και 418.000 στρέμματα το 2005. Η κυβέρνηση ξεπούλησε τη μισή ποσόστωση ζάχαρης στην ΕΕ και δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έκλεισαν για να μετατραπούν σε μονάδες βιοαιθανόλης. Κι όπως πάει το πράγμα, θα μπούνε κι άλλα λουκέτα.

Τον Ιούνη του 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τα αρνητικά μέτρα για την αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, που θα εφαρμοστούν από το 2008. Ψήφισε την αποδέσμευση των επιδοτήσεων και δόθηκε η δυνατότητα παράτασης για να υπάρχουν συνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις για λίγα χρόνια ακόμα. Ετσι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια να είναι 60% συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ (ο κανονισμός επέτρεπε μέχρι 100%) και για τη βιομηχανική ντομάτα 30% συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ (ο κανονισμός επέτρεπε μέχρι 50%). Για τα υπόλοιπα (σταφίδα, συμπύρηνο ροδάκινο, μεταποιημένα αχλάδια και σύκα) 100% αποσύνδεση.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι και στα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά θα γίνει του ...καπνού και των τεύτλων. Ηδη, για παράδειγμα, η βιομηχανική ντομάτα την πληρώνει άσχημα. Η παραγωγή έπεσε στο μισό, σε σχέση με την εθνική ποσόστωση. Με 70% αποσύνδεση στην επιδότηση προφανώς θα συρρικνωθεί κι άλλο η παραγωγή. Στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια μόλις μπει η αποσύνδεση σταματάει η παραγωγή. Γιατί ποιος θα πάει να μαζέψει με μια τιμή 3 λεπτά το κιλό; Αφήστε που κάποιοι μπορεί να αρκεστούν και στο 40% της αποσυνδεδεμένης επιδότησης από το 2008 κιόλας. Αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις για τη σταφίδα, και δεν τη γλιτώνει ούτε το κρασί, όπου οι αποφάσεις του Συμβουλίου οδηγούν στο μαζικό ξεπάτωμα την αμπελοκαλλιέργεια και στην υποβάθμιση της ποιότητας.

Κερδισμένες οι πολυεθνικές

Πάντως, οι πολυεθνικές και οι μεγάλες βιομηχανίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων, δεν πρόκειται να χάσουν τίποτα. Πάλι θα βρουν φτηνή πρώτη ύλη από τις φτωχές χώρες του πλανήτη. Δε θα βγάζει καπνά η Ελλάδα; Δεν πειράζει, τα παράγει πάμφθηνα η Βραζιλία, για παράδειγμα. Η ποιότητα; Ποιος νοιάζεται... Οι πολυεθνικές, παράλληλα, αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (π.χ. Αργεντινή και Χιλή, όπου φυτεύονται μαζικά αμπέλια). Κι όλα αυτά τα προϊόντα θα αγοράζονται από τις πολυεθνικές σε εξευτελιστικές τριτοκοσμικές τιμές και στη συνέχεια θα μοσχοπουλιούνται στις αγορές της ΕΕ ή και θα επανεξάγονται σε ωραίες συσκευασίες στους φτωχούς αγρότες των τρίτων χωρών.

Την πληρώνει εργατιά - αγροτιά

Από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τις επιταγές του ΠΟΕ δε θα πληγούν μόνο οι μικρομεσαίοι αγρότες. Θα πληγούν και θα οδηγηθούν στην ανεργία και χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες που εξαρτούν την επιβίωσή τους από την αγροτική παραγωγή και την αγροτική οικονομία συνολικότερα. Θα πληγεί συνολικά η ελληνική ύπαιθρος. Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνονται υποτίθεται στο όνομα της ανάπτυξης της υπαίθρου...

Ακόμη, θα κλείσουν κι άλλα εργοστάσια. Ηδη η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δραματικό παράδειγμα. Τα δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι άλλο ένα. Μάλιστα, όπως πάνε τα πράγματα για την ΕΒΖ, η καμπάνα χτυπάει και για τα υπόλοιπα εργοστάσιά της και πολύ σύντομα αναμένεται να μπει κι άλλο λουκέτο ή και λουκέτα. Η δραματική μείωση της παραγωγής στον καπνό είχε ως αποτέλεσμα από τις 20 μεταποιητικές επιχειρήσεις που υπήρχαν να μείνουν πέντε - έξι πλέον στην αγορά. Ακόμα και η ομοσπονδία των καπνεμπόρων διαλύθηκε, το ίδιο και η διεπαγγελματική καπνού. Σειρά φαίνεται πως θα πάρουν σχετικά σύντομα τα μικρομεσαία ντοματάδικα και χυμοποιεία, καθώς και τα οινοποιεία. Επίσης, όπως φαίνεται, πολλά γεωπονικά μαγαζιά θα κατεβάσουν ρολά.

Αντίσταση στη λαίλαπα

Τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν δεν πρόκειται να αποτρέψουν ούτε το Δ΄ ΚΠΣ, ούτε ο Β΄ πυλώνας της νέας ΚΑΠ. Η ύπαιθρος θα υφίσταται τη φτώχεια και την ανεργία. Ομως, το μέλλον δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι φτώχεια, ξεκλήρισμα και ανεργία. Χρειάζεται αντίσταση, μέτωπο αγώνα, μαζική και δυναμική πάλη. Και υπάρχουν δυνάμεις που πρωτοστατούν αταλάντευτα σ' αυτόν τον αγώνα. Η ΠΑΣΥ για τους αγρότες και το ΠΑΜΕ για τους εργάτες έδωσαν, δίνουν και θα δίνουν τις δυνάμεις τους σ' αυτό τον αγώνα. Στον αγώνα για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που υλοποιούν η ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνώντες. Η μικρομεσαία αγροτιά θα πρέπει να καταλάβει πως η λύση βρίσκεται αλλού: Στον παραγωγικό συνεταιρισμό, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας. Βρίσκεται στο κοινό μέτωπο αγώνα με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και στην κατανόηση της αναγκαιότητας για δυνάμωμα του ΚΚΕ.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ