Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Βελτίωση σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίστηκε και χτες η επίσημη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιασούο Φουκούντα στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουέν Ζιαμπάο, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονται, σημειώνοντας ότι «η άνοιξη έχει έρθει».

Ο Γιασούο Φουκούντα ζήτησε από την Κίνα να συμπράξει με την Ιαπωνία για να αντιμετωπιστούν σημαντικά διεθνή ζητήματα όπως είναι οι κλιματολογικές αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι οι βελτιωμένες σχέσεις των δύο χωρών, τους δίνουν την ευκαιρία να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της χώρας και Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Χου Ζιντάο, ο τελευταίος υπογράμμισε την ανάγκη ανταλλαγής επιστημόνων σε κάθε επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και φοιτητών, ενώ τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά ευαίσθητα θέματα, ώστε να οικοδομηθεί «μια καλή φιλία γειτνίασης».

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια σειρά συμφωνίες για την προώθηση επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των κλιματολογικών αλλαγών. Ετσι, η Ιαπωνία θα προσκαλέσει 50 Κινέζους ερευνητές -κάθε χρόνο για τα επόμενα 4 χρόνια- για να εκπαιδευτούν σ' αυτόν τον τομέα.

Μια άλλη συμφωνία αφορά κοινό πρόγραμμα μελέτης και ανάπτυξης της μαγνητικής πυρηνικής σχάσης. Σ' αυτό το πλαίσιο η Ιαπωνία θα προσκαλέσει 3.000 Κινέζους μαθητές να την επισκεφθούν και θα αποστείλει 1.000 στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ