Με διάφορα προσχήματα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Ρωσίας προχώρησε στη διαγραφή δεκάδων υποψηφίων για το Προεδρικό αξίωμα, μειώνοντας αρχικά τους υποψήφιους σε έξι. Ως αντιδημοκρατικές κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της ΚΕΕ οι δεκάδες υποψήφιοι που αποκλείστηκαν με διάφορες προφάσεις. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Ολεγκ Σένιν, ο οποίος το 1991 ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ) και σήμερα πρόεδρος κόμματος που φέρει τον τίτλο του ΚΚΣΕ. Ο Ο. Σένιν (που να θυμίσουμε ότι είχε φυλακιστεί μετά την αντεπανάσταση την περίοδο 1991 - 1992 με την κατηγορία της στήριξης της «Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης») απορρίφθηκε από την ΚΕΕ με το επιχείρημα ότι δήλωσε στην αίτησή του ως «επαγγελματική απασχόληση» την κοινωνικο - πολιτική του ιδιότητα κι όχι «συνταξιούχος». Αρκετοί υποψήφιοι, μεταξύ αυτών και ο Ο. Σένιν, έχουν δηλώσει πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια ενάντια στην απόφαση της ΚΕΕ.
Από τους 6 εναπομείναντες υποψηφίους. οι 3 πρώτοι στηρίζονται από πολιτικά κόμματα, που πραγματοποίησαν συνέδρια για να τους προτείνουν και με βάση τον εκλογικό νόμο δε θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν τα αναγκαία 2 εκατομμύρια υπογραφές. Πρόκειται για τους: Ντιμίτρι Μεντβέντιεφ, που στηρίζεται από 5 κόμματα («Ενιαία Ρωσία», «Δίκαιη Ρωσία», Αγροτικό κόμμα, «Ενωση πολιτών», «Οικολόγοι»), ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, που στηρίζεται από το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό Κόμμα.
Δύο υποψήφιοι που κατεβαίνουν από «ομάδες πρωτοβουλίας» πολιτών είναι ο φιλο-δυτικός πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ και ο Αντρέι Μπογκντάνοφ, πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος», που δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει συνέδριο. Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν μέχρι τις 16 Γενάρη από 2 εκατομμύρια υπογραφές, που θα πρέπει να προέρχονται από τουλάχιστον 40 περιοχές της χώρας, με τέτοιον τρόπο, ώστε από κάθε περιοχή της Ρωσίας να μην έχουν πάνω από 50 χιλιάδες υπογραφές.
Στο μεταξύ, ο Μπορίς Νεμτσόφ, που είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως εκπρόσωπος του κόμματος «Ενωση δεξιών δυνάμεων» παραιτήθηκε, καλώντας και τους υπόλοιπους υποψηφίους σε παρόμοια στάση, με πρόσχημα τις άνισες δυνατότητες που έχουν για την προβολή των θέσεών τους οι υποψήφιοι και το όργιο νοθείας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, σχολιάζοντας αυτήν την έκκληση του Νεμτσόφ, σημείωσε πως ο ίδιος δεν αποκλείει καμία κίνηση και «εάν οι αρχές εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν βρώμικα μέσα, τότε το κόμμα θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της παραπέρα συμμετοχής μου στις εκλογές».
Από τη μεριά του, ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α` Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ αναφέρθηκε στην ευθύνη που είχαν οι δεξιές δυνάμεις και οι εκπρόσωποί τους σ' αυτές τις εκλογές (Νεμτσόφ - Κασιάνοφ) στην πρώτη περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, που τη χαρακτήρισε περίοδο «αναρχίας της ολιγαρχίας» και τόνισε πως η παραίτηση Νεμτσόφ δεν είναι ειλικρινής κίνηση, αλλά έχει σκοπό να αφήσει έναν εκπρόσωπο των δεξιών δυνάμεων στις εκλογές.