Σημαντική και πολύτιμη η προσφορά της Οργάνωσης Νεολαίας του ΚΚΣΕ στη λειτουργία όλου του αθλητικού συστήματος
Τεράστια ήταν η συμβολή της κομμουνιστικής νεολαίας στην άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας |
Η Πανενωσιακή Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας συσπείρωνε στις τάξεις της περίπου 42 εκατ. νέους και νέες. Κύριο έργο της σαν δραστήριου βοηθού και εφεδρείας του ΚΚΣΕ ήταν να διαπαιδαγωγεί συνειδητούς, αφοσιωμένους στο σοσιαλισμό νέους κομμουνιστές. Στα πλαίσια αυτά αξιοποίησε και τη σωματική αγωγή, τον αθλητισμό και τη γυμναστική, υλοποιώντας παράλληλα με αυτή τη διαδικασία και την πολιτική του ΚΚΣΕ σε αυτόν τον τομέα. Το ζήτημα του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής συζητήθηκε αρκετές φορές στα συνέδρια της ΚΟΜΣΟΜΟΛ και είχε σαν αποτέλεσμα τη συνεχή εξέλιξη και αναδιοργάνωση των προγραμμάτων άθλησης σε διάφορους τομείς (σχολεία, χώροι δουλιάς, στρατός, κτλ.). Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η όλη διαμόρφωση και ανάπτυξη της σοσιαλιστικής Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού συνδέθηκε άμεσα με την ΚΟΜΣΟΜΟΛ που εφάρμοζε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ και του ΚΚΣΕ. Μέσα από αυτές κατάφερε να οργανώσει τη σωματική αγωγή της νεολαίας και να την προσελκύσει στις προλεταριακές αθλητικές οργανώσεις και στις στρατιωτικοαθλητικές λέσχες. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της μάλιστα, άρχισε να δίνεται η μάχη, καθώς είναι αξιοσημείωτο ότι η οργάνωση της νεολαίας πάλεψε ενεργά ενάντια στις αστικές αθλητικές ενώσεις που υπήρχαν στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου.
Στα μεταπολεμικά χρόνια η ΚΟΜΣΟΜΟΛ, ακολουθώντας τις οδηγίες του κόμματος, έκανε αξιόλογη δουλιά για την ανάπτυξη της σωματικής αγωγής της νεολαίας και για την τελειοποίηση της Φυσικής Αγωγής και την ανάπτυξη της αθλητικής τεχνικής. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν νέες μορφές δράσης στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού. Επίσης, η ΚΟΜΣΟΜΟΛ έγινε δραστήριος οργανωτής της μαζικής Φυσικής Αγωγής μέσα στη νεολαία. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 το κίνημα «Ολο το συνεργείο στο γήπεδο» είναι χαρακτηριστικό ότι συγκέντρωσε 400 χιλ. νεολαιίστικες κολεκτίβες. Στη 2η Πανενωσιακή Σπαρτακιάδα της νεολαίας των πρωτοπόρων οικοδομικών επιχειρήσεων πήραν μέρος περίπου μισό εκατομμύριο νέες και νέοι. Το 1981 στους αθλητικούς αγώνες για το έπαθλο της εφημερίδας «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» συμμετείχαν 50 χιλιάδες νέοι. Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή της ΚΟΜΣΟΜΟΛ στη μέριμνα για τη σωματική αγωγή των παιδιών και των εφήβων - νεανίδων. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μαζική συμμετοχή σε αγώνες που διοργανώνονταν με πρωτοβουλία της ΚΟΜΣΟΜΟΛ. Σε αυτούς που αφορούσαν τα έπαθλα «Κοζάνι Μίατς», «Μπελάγια Λάντια» «Πλετένι Μίατς» κ.ά. έπαιρναν μέρος περίπου 17 εκατ. μαθητές, ενώ στους αγώνες «Στάρτι Νάντεζεντ» που αφορούσαν και λίγο μεγαλύτερες ηλικίες οι συμμετοχές ανέρχονταν στα 20 εκατ. άτομα. Οι οργανώσεις της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης Νέων υπήρξαν εμψυχωτές του μαζικού κινήματος αθλητισμού που χαρακτηρίστηκε από τη μαζική δουλιά στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και της Γυμναστικής. Με κεντρικό σύνθημα «από τα ΕΕΑ στο Ολυμπιακό μετάλλιο» ενισχύθηκε η ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής άθλησης σε όλες τις ηλικίες.
Το περίφημο παγκόσμιο αθλητικό φεστιβάλ της Μόσχας το 1986 οργανώθηκε άψογα από την ΚΟΜΣΟΜΟΛ |
Σημαντικός ήταν ο ρόλος της όμως και στα πλαίσια του Στρατού, όπου μαζί με τα επιτελεία των τριών Σωμάτων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό) δημιουργήθηκαν οι αντίστοιχοι Εθελοντικοί Σύλλογοι Βοηθείας. Συνολικά, πάνω από το ένα τρίτο των στρατεύσιμων υπολογίζεται ότι γυμνάζονταν στους εν λόγω συλλόγους, ενώ με τα στρατιωτικοτεχνικά αθλήματα ασχολούνταν περίπου 100 χιλ. άτομα. Επίσης, με πρωτοβουλία της ΚΟΜΣΟΜΟΛ, διοργανώνονταν οι Σπαρτακιάδες της στρατεύσιμης και της προστρατεύσιμης ηλικίας, οι τοπικοί πανενωσιακοί αγώνες των μαθητών των σχολείων και των επαγγελματικών - τεχνικών σχολών.