Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Στρατής Τσαμπής «Στην αγκαλιά της εργατικής τάξης (ιστορική διαδρομή)». (Αυτοβιογραφικό και ιστοριογραφικό βιβλίο του αξέχαστου στελέχους του ΚΚΕ για την ένταξή του στο λαϊκό κίνημα, μαθητή ακόμα στη μεταξική δικτατορία, έπειτα στο ΚΚΕ, στην Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και την ΟΕΝΟ, στο ΔΣΕ Σάμου - Ικαρίας για την πολιτική προσφυγιά, την παράνομη δράση του και τη φυλάκισή του στα χρόνια της χούντας και τη συνέχιση των αγώνων του νόμιμου πια ΚΚΕ). Θωμάς Βουγιουκλής «Απόπειρα ποίησης - από πείρα ποίησης ένοχος» (ποιήματα, β΄ έκδοση επαυξημένη).

-- Ζήτρος: Ξενοφών «Οικονομικός» (εισαγωγή, περίληψη, μετάφραση, σχόλια Εφη Δημητριάδου - Τουφεξή, πρόλογος Δημήτριος Λυπουρλής. Στο αυτοβιογραφικό αυτό έργο του Ξενοφώντα, μαθαίνουμε την καθημερινή οικογενειακή ζωή, τις αγροτικές εργασίες των Αθηναίων, τα καθήκοντα των αντρών και γυναικών για την οικογενειακή οικονομία και τη διαχείρισή της). Αρατος ο Σολεύς «Φαινόμενα και διοσημεία» (μετάφραση, σχόλια Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος, πρόλογος Σταύρος Ι. Αυγολούπης. Το βιβλίο αυτό στη σειρά «Αρχαίοι Συγγραφείς», αποτελεί μια ιδιοτυπία, καθώς πρόκειται για το αστρονομικό ποίημα του Ελληνα γιατρού και ερασιτέχνη αστρονόμου Αράτου, από τους Σόλους της μικρασιατικής Κιλικίας, συγκαιρινού του Θεόκριτου - 3ος π.Χ. αιώνας. Ο Αρατος, βασιζόμενος και στις αστρονομικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις του Ευδόξου και Θεόφραστου, συνέθεσε με δακτυλικό εξάμετρο, μια ποιητική θεώρηση του έναστρου ουρανού και των μετεωρολογικών σημαδιών).

- Δ.Ν. Παπαδήμα: Νικόλαος Α.Ε. Καλοσπύρος «Η ανάταξη της ερώτησης στο μάθημα των κλασικών γλωσσών» (μελέτη για το είδος και τη φύση των ερωτήσεων που υποβάλλονται στους μαθητές στη σχολική εκπαιδευτική διαδικασία και στις εξετάσεις για την ερμηνεία των κλασικών κειμένων).

-- Καστανιώτης: Λευτέρης Παπαδόπουλος «Εν αρχή ην ο Καζαντζίδης (Από τον Ακη Πάνου ως τη Μαρινέλλα» (Ο σπουδαίος στιχουργός καταθέτει μ' αυτό το βιβλίο κείμενά του για δέκα συν ένα μεγάλα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού: Μπιθικώτση, Πάνου, Μαρινέλλα, Φαραντούρη, Κουγιουμτζή, Σπανό, Μούτση, Μικρούτσικο, Νταλάρα, Χατζηνάσιο. Ενδέκατο πρόσωπο είναι ο Καζαντζίδης για τη μοναδικότητά του, του οποίου μιλούν σχεδόν όλοι οι προαναφερόμενοι).

Εκδόσεις Παρισιανού Α.Ε. (Οδυσσέως 9, Μεταμόρφωση, 210-2815.902): Σάμουελ Μπέκετ «Ελευθερία» (μετάφραση Νίκη Μιχαλά. Αυτό το θεατρικό έργο που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο κορυφαίος δραματουργός Μπέκετ δεν ήθελε να περιληφθεί στην έκδοση των Απάντων του. Το έργο γράφτηκε το 1947, στα γαλλικά. Η σύντροφος του συγγραφέα το έδωσε στο Ζαν Βιλάρ για να το ανεβάσει στο Εθνικό Λαϊκό Θέατρο, αλλά δεν ανεβάστηκε καθώς ο Μπέκετ δε δέχτηκε τον όρο του Βιλάρ να απαλειφθεί μια πράξη και ορισμένα πρόσωπα του έργου). Αθανάσιος Ντινόπουλος «"Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" (Μια νευρολογική ανάγνωση)» (Μελέτη για το αυτοβιογραφικό έργο του Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», για τις γνώσεις του Προυστ σχετικά με τις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής του, για τη μνημονική, νευρολογική και ψυχαναλυτική λειτουργία του Προυστ στη μακρόχρονη συγγραφή αυτού του έργου του).

-- «Ροδακιό»: Ελένη Γ. Ζαχαριάδου «Η μαμά δε λέει ψέματα ποτέ» (μυθιστόρημα με ήρωα ένα φτωχό νέο με ειδικές ανάγκες, που μια γνωριμία του τον σώζει από την απελπισία). Γιάννης Στ. Γαβαλάς «Τα σύνεργα της γραφής» (μυθιστόρημα). Δάφνη Νικήτα «Το βροχερό βαγόνι» (ποιητική συλλογή).

-- Κλεοπάτρα Παναγή: «Του αγώνα και...» (το πρώτο ποιητικό βιβλίο μιας νέας αγωνίστριας, απογόνου αγωνιστών, που σ' αυτό το βιβλίο της χρησιμοποιεί ως ψευδώνυμο τα ονόματα των γονιών της. Τα ποιήματά της γεμάτα ευαισθησία και ουμανισμό, αντλούνται από τα βιώματα και τα συναισθήματά της στους δρόμους του αγώνα. Πληροφορίες: Εκδόσεις Γκολέμα: Σόλωνος 120, 210-3813.349).

-- «Χελάνδιον» (Καρνεάδου 9, 210-9029.800) Αλέκος Ε. Φλωράκης «Η Παναγία της Τήνου και η μονή Κεχροβουνίου» (εικονογραφημένη μελέτη για την αρχιτεκτονική, τις εικόνες, τα τέμπλα και τα κειμήλια των δύο ναών). Μανόλης Γ. Σέργης «Μονές των Κυκλάδων (Α΄ τόμος, μονές Σύρου, Πάρου, Νάξου, Αμοργού)» (εικονογραφημένη μελέτη για την αρχιτεκτονική, την εικονογραφία, τα κειμήλια και το περιβάλλον των μονών σ' αυτά τα νησιά).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχη 477, 478, 479).

-- «Μέντωρ» (χρονογραφικό και ιστοριοδιφικό Δελτίο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, τεύχος 83, 20ος έτος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ