Η αγωνιστική δράση για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων, αλλά και για την απόκρουση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, προβάλλει σαν μονόδρομος για τους γονείς. Χτες, στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατ. Αττικής, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΚΕΔΚΕ, με αιχμή την προωθούμενη αποκέντρωση.
Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης που προωθεί ομόφωνα και το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, σε κοινό τους υπόμνημα, οι τρεις ομοσπονδίες σημειώνουν ότι «η αποκέντρωση της εκπαίδευσης θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση της Παιδείας, στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στη μαζική εισβολή χορηγών και εταιρειών στα σχολεία για την κάλυψη μέρους της χρηματοδότησης, στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, στην αύξηση του κόστους σπουδών για τους γονείς, στην παγιοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, στη διεύρυνση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση». Οι γονείς χτες διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη μείωση της επιχορήγησης για τη λειτουργία των σχολείων κατά 50% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007 και για τη μείωση της εκπροσώπησης των γονιών στις σχολικές επιτροπές.
Οπως επισημαίνουν οι γονείς, σήμερα τα σχολεία (κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) αντιμετωπίζουν ελλείψεις εκπαιδευτικών, ενώ δεν έχουν φτάσει ακόμα τα δεύτερα τεύχη των βιβλίων γλώσσας, μαθηματικών κ.ά. Αντί το υπουργείο να προχωρήσει σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσλαμβάνονται, σύμφωνα με τους γονείς, ακόμα και τελειόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων που βρίσκονται στη διπλωματική εργασία για να καλύψουν τα κενά και γίνονται συμπτύξεις τμημάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στο ζήτημα του Νηπιαγωγείου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δε φρόντισε να ιδρύσει νέα νηπιαγωγεία, ούτε να δρομολογήσει λύσεις για την κατασκευή νέων κτιρίων, ούτε καν να βελτιώσει την κατάσταση στην υπάρχουσα υποδομή: «Τα μέχρι τώρα στοιχεία μας δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος των προνηπίων έμειναν εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου, αυξήθηκαν οι εγγραφές στα ιδιωτικά (4.500 πέρσι, 35.000 φέτος από τα μέχρι τώρα στοιχεία). Οπου οι δήμοι λειτούργησαν τμήματα νηπιαγωγείου σε παιδικούς σταθμούς, οι γονείς θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μέσω των τροφείων. Γιατί το νηπιαγωγείο μπορεί να έγινε υποχρεωτικό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν».