Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Προτεραιότητα η αντιλαϊκή «αποκέντρωση» και οι ΣΔΙΤ

Τα άμεσα κυβερνητικά σχέδια που επιβεβαιώθηκαν στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας στο συνέδριο του ECONOMIST

Οι χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης αποτελούν έναν ακόμα λόγο για τους εργαζόμενους στην Υγεία να βγουν σήμερα μαζικά στο δρόμο με το ΠΑΜΕ
Οι χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης αποτελούν έναν ακόμα λόγο για τους εργαζόμενους στην Υγεία να βγουν σήμερα μαζικά στο δρόμο με το ΠΑΜΕ
Το βήμα του Ετήσιου Συνεδρίου του ECONOMIST στην Αθήνα επέλεξε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να εκθέσει τα αποτελέσματα της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα υγείας, που συνήλθε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Οσο φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόσο αποκαλυπτικός ήταν - λίγο αργότερα - στο συνέδριο του ECONOMIST, όπου κατά βάση εκτίθενται - και επεξεργάζονται - στρατηγικές του κεφαλαίου.

Βγαίνοντας απ' το Μέγαρο Μαξίμου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την εφαρμογή του νόμου για τις προμήθειες και τη νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε νέους κάτω των 18 χρόνων και την προώθηση της αγωγής υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Της κυβερνητικής επιτροπής προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας, όπου κατά πληροφορίες έγινε συζήτηση για το θέμα των χρεών των νοσοκομείων.

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε την ανέγερση μεταμοσχευτικού κέντρου που θα εγκατασταθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Οι ΣΔΙΤ ήταν το αποκλειστικό θέμα της ομιλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου και στο συνέδριο του ECONOMIST, όπου έκανε λόγο για «αποκέντρωση της παροχής ολοκληρωμένης και αναβαθμισμένης περίθαλψης» και ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανέγερση με ΣΔΙΤ δύο νοσοκομείων στο δήμο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη. Αφού ανέφερε τα έργα που έγιναν μέσω ΣΔΙΤ στο χώρο της υγείας τόνισε ότι «βασικός στόχος μας, είναι η προώθηση συνεργιών και συντονισμού των δράσεων της κεντρικής διοίκησης των Περιφερειών και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων (Νομαρχίες, ΟΤΑ) σε όσα φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε στο χώρο της δημόσιας υγείας. Από την υλοποίηση έργων ζωής μέσω ΣΔΙΤ, απορρέουν σπουδαία θετικά αποτελέσματα σε όλη την έκταση της χώρας μας».

Δυσβάσταχτα χαράτσια στο λαό

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποκλίνεται στη δράση του κεφαλαίου, τα λαϊκά στρώματα υποχρεώνονται σε άγρια χαράτσια για υπηρεσίες Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 3ουΠανελλήνιου Συνέδριου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, που αρχίζει σήμερα, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πρωτίστως τη γύμνια της ΠΦΥ, όπου η κυβέρνηση υπόσχεται να ενισχύσει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης Υγείας στη συνολική δαπάνη υπερβαίνει σταθερά το 45% (47,1% το 2004), ενώ σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΑΕΠ έφτασε 57,2%. Το μεγαλύτερο μέρος της καθαρής υγειονομικής δαπάνης των νοικοκυριών κατανέμεται σε υπηρεσίες εκτός του νοσοκομείου (4.180 εκατ. ευρώ, ή 68% της συνολικής ιδιωτικής, το 2005). Η οδοντιατρική περίθαλψη απορροφά 1.912 εκατ., ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ (Μέσος Ορος ΟΟΣΑ: 0,5% του ΑΕΠ για το 2004).

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια απορροφούν λιγότερο από το 8% της καθαρής δαπάνης των νοικοκυριών (484 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων το περίπου 50% αφορά σε νοσήλια και τα υπόλοιπα σε αμοιβές γιατρών (κύρια καρδιοχειρουργών). Από το σύνολο των πληρωμών των νοικοκυριών για ιδιωτική υγεία (6.915 εκατ. ευρώ), η κοινωνική ασφάλιση επέστρεψε μόλις το 6,5% δηλ. 450 εκατ. ευρώ, το 2005. Τα υψηλότερα ποσοστά αποζημίωσης καταγράφηκαν για υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόμων και για την αγορά - ενοικίαση θεραπευτικού εξοπλισμού, 41,3% και 28%, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ