Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Διαδήλωση στην καρδιά του αντιασφαλιστικού στρατηγείου

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση χτες το πρωί, τα ταξικά συνδικάτα πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Η συγκέντρωση εξελίσσεται σε πορεία
Η συγκέντρωση εξελίσσεται σε πορεία
Με μια άψογη - στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση - επιχείρηση, δεκάδες εργαζόμενοι, που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, μετέφεραν χτες τη φωνή, την αγανάκτηση και την αποφασιστικότητα χιλιάδων εργατών και υπαλλήλων στο Μέγαρο Μαξίμου, στην καρδιά του κυβερνητικού στρατηγείου που απεργάζεται τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Με γρήγορες και καλά μελετημένες κινήσεις, οι εργαζόμενοι αιφνιδίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις και τους δεκάδες ασφαλίτες στο πιο αυστηρά φυλασσόμενο μέρος της Αθήνας και έστησαν έξω από την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καλώντας το λαό και τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό. Το μήνυμα, στο μεγάλο πανό που ξεδίπλωσαν κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας, ήταν ξεκάθαρο: «Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ολοι στην απεργία στις 12 Δεκέμβρη. Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου».

Στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης

Ηταν λίγο πριν τις 8 το πρωί όταν τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τους εργαζόμενους σταμάτησαν μπροστά ακριβώς από το Μέγαρο Μαξίμου. Πριν ακόμα η αστυνομική φρουρά αντιληφθεί το γεγονός, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είχαν απλώσει το πανό στο απέναντι πεζοδρόμιο, με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή: «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κεφαλαιοκράτες, χτυπάνε την Ασφάλιση και τους εργάτες». Και ύστερα, ακόμα πιο δυνατά, με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και αποφασιστικότητα: «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», με τον τελευταίο στίχο του συνθήματος να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.


Δεκάδες σημαίες του ΠΑΜΕ ξεπήδησαν ανάμεσα από τους εργάτες και τους νεολαίους που πιάστηκαν δίπλα δίπλα στην αλυσίδα, κάτω από το βλέμμα των δεκάδων ασφαλιτών που ξεμύτισαν απ' όλα τα κυβερνητικά κτίρια της Ηρώδου Αττικού. Οι ασύρματοι της αστυνομίας πήραν φωτιά. Λίγα μόλις λεπτά μετά το άπλωμα του πανό, η περιοχή παρέπεμπε σε στρατοκρατούμενη ζώνη. Μια διμοιρία των δυνάμεων καταστολής παρατάχτηκε μπροστά από τους συγκεντρωμένους, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Την κυβερνητική πρόκληση κατήγγειλε επί τόπου και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, που βρέθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών.

Η απόπειρα της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ζώνοντας την Ηρώδου Αττικού με δυνάμεις καταστολής, έπεσε στο κενό. Οι φωνές και τα συνθήματα ακούγονταν ολοένα και πιο πεισμωμένα, πιο δυνατά, πιο αποφασισμένα: «Δωρεάν Ασφάλιση Πρόνοια Υγεία, το κόστος να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Οι νόμοι Σιούφα - Ρέππα να καταργηθούν, τα όρια ηλικίας να μειωθούν» και «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Καμιά ανοχή στους συμβιβασμένους

Ανάμεσα στα συνθήματα, η ντουντούκα της συγκέντρωσης καλούσε σε ξεσηκωμό: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαλύουν και ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση. Καμιά ανοχή στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη στα σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Ολοι τώρα με το ΠΑΜΕ. Ολοι στην απεργία και στη μάχη της κλιμάκωσης. Ολοι στην πλατεία Δημαρχείου!».

Η κυβέρνηση παρέταξε προκλητικά τις δυνάμεις καταστολής απέναντι από τους εργαζόμενους
Η κυβέρνηση παρέταξε προκλητικά τις δυνάμεις καταστολής απέναντι από τους εργαζόμενους
Λίγο μετά τις 9.00, έχοντας παραδώσει το μήνυμα του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα ακέραιο στον αποδέκτη του, οι εργαζόμενοι έβαλαν «μέτωπο» το πανό στην Ηρώδου Αττικού και μετέτρεψαν τη συγκέντρωση σε πορεία. Η απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας την ώρα που οι διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο αποκρούστηκε με αποφασιστικότητα. Βγαίνοντας στη Β. Σοφίας, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια», η πορεία συναντήθηκε με ένα άλλο μπλοκ συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και νεολαίων. Ολοι μαζί πορεύτηκαν μέχρι την πλατεία Ομονοίας, μεταφέροντας το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού στο κέντρο της Αθήνας: Να βουλιάξει σήμερα η πλατεία Δημαρχείου, όλα τα ρυάκια του παλλαϊκού αγώνα να συγκλίνουν στη μεγάλη σύναξη των απεργών εργατών, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ!


Το πανό του ΠΑΜΕ απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου
Το πανό του ΠΑΜΕ απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ