Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ- ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Μποναμάς 3,1 δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο

Πανηγυρισμοί Αλογοσκούφη για τα προνόμια που προσφέρει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους. Παραδίνουν και τα σχολεία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Με κύριο σύνθημα «δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα» και με στόχο «κάθε μήνα να δημοπρατείται τουλάχιστον ένας διαγωνισμός στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πανηγύρισε χτες, για μια ακόμα φορά, για τις παροχές που έχει προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού «ECONOMIST», με θέμα τις «συμπράξεις» του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), σε μια στιγμή που εκατομμύρια εργαζόμενοι πασχίζουν για μια σταθερή εργασία με αξιοπρεπές μεροκάματο, ο Γ. Αλογοσκούφης απαρίθμησε σειρά από κυβερνητικά μέτρα. Αποκλειστικός στόχος των μέτρων αυτών ήταν η δημιουργία χώρου δράσης για το κεφάλαιο - μέσω της διεύρυνσης των κρατικών παραγγελιών και προμηθειών - ώστε να εξασφαλιστεί η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών.

Στα πλαίσια των ΣΔΙΤ, είπε ο υπουργός, έχουν ήδη εγκριθεί 24 έργα ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ! Από αυτά έχουν δημοπρατηθεί τα τρία πρώτα (κατασκευή Πυροσβεστικών Σταθμών, Συνεδριακού Κέντρου στο Φάληρο, κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά), ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε δέκα μέρες δημοπρατούνται έργα υποδομών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στην Κόρινθο, στη Σπάρτη, στο Ναύπλιο και την Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη νέα φάση των ιδιωτικοποιήσεων που θα αφορά «δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα», το σχέδιο των ΣΔΙΤ που έχει τεθεί σε εφαρμογή μπορεί «να γίνει το επίκεντρο για την ανάπτυξη του θεσμού των Συμπράξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Οι σχολικές υποδομές

«Πατώντας» πάνω στα τεράστια προβλήματα υποδομής που έχει συσσωρεύσει στα σχολεία η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της Παιδείας, ο υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης ανέλαβε χτες από το βήμα του ίδιου συνεδρίου να προπαγανδίσει την παράδοση των σχολείων στους ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ. Ηδη έχει υπογραφεί η πρώτη Σύμβαση «Χρηματοοικονομικού Συμβούλου» με την Εθνική Τράπεζα για την κατασκευή 27 Σχολείων στο Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «οι ανάδοχοι που τελικά θα επιλεγούν, θα κληθούν να αναλάβουν τόσο την κατασκευή όσο και τη συντήρηση, τη φύλαξη, την καθαριότητα και την ασφάλιση των συγκεκριμένων κτιρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 χρόνια». Οπως προκύπτει, το κόστος κατασκευής και συντήρησης των σχολείων μέσω ΣΔΙΤ θα είναι πολλαπλάσιο από ό,τι με τις «παραδοσιακές» μεθόδους χρηματοδότησης και τελικά αυτοί που θα το πληρώσουν θα είναι οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, η εφαρμογή των συμπράξεων σε έναν τομέα όπως αυτό της Παιδείας γεννά πολλά ερωτήματα π.χ. για τη στάση και τις αρμοδιότητες που θα έχει η ιδιωτική επιχείρηση σε σχέση με καθηγητές και μαθητές, τις κινητοποιήσεις τους και τις μορφές που κάθε φορά έχουν.

Ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε το σχολείο των ΣΔΙΤ σαν ένα «σχολείο - κέντρο γνώσης, με εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες πληροφορικής και χώρους αναψυχής, που θα ενεργοποιήσει την ανάγκη για μάθηση και δημιουργία και θα λειτουργήσει ως κύτταρο ανανέωσης για την κοινωνία μας». Ωστόσο, η διεθνής εμπειρία - την οποία επικαλούνται για να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση του σχολικού κτιρίου - δείχνει σχολεία όπου η μαθησιακή διαδικασία πάντα συνυπάρχει με διάφορες κερδοσκοπικές δραστηριότητες και την ίδια στιγμή τα σχολικά κτίρια των «Συμπράξεων» είναι απαγορευμένα για δραστηριότητες μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, συλλογικών οργανώσεων της γειτονιάς κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο Παιδεία και Υγεία(2010-06-12 00:00:00.0)
Εκλεισε ο πρώτος διαγωνισμός...(2008-09-04 00:00:00.0)
«Πράσσειν άλογα» για μπόλικο κέρδος(2007-12-11 00:00:00.0)
Προχωρούν στην επιλογή του «συμβούλου»(2007-01-12 00:00:00.0)
Ιδιώτες - ιδιοκτήτες δημοσίων σχολείων και πανεπιστημίων(2006-09-24 00:00:00.0)
Παραδίνουν σε ιδιώτες τις σχολικές μονάδες(2006-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ