Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Καρατομήστε εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα!

Στη «σωστή κατεύθυνση», αλλά «δεν επαρκούν» τα μέτρα της κυβέρνησης. Πρωτοφανείς αξιώσεις για μείωση (!) του βασικού μισθού και για αύξηση των φόρων κατανάλωσης

Αξιώσεις για περαιτέρω ενίσχυση και υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας, οι οποίες έρχονται να στραγγαλίσουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών τάξεων της χώρας, συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οι «προτροπές» τους είναι ανάλογες με αυτές του ΟΟΣΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων: Αφορούν στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο ύψος των μισθών και των συντάξεων, όπως και των δαπανών του προϋπολογισμού, τα οποία επιχειρούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Επιπλέον, «προτείνουν» την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών τάξεων με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης!

Τα «αρχικά συμπεράσματα» και αξιώσεις, που διατυπώνει το κλιμάκιο του ΔΝΤ, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, αφορούν στα παρακάτω:

  • Ασφαλιστικό: Δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για τη «δικαιολογημένη», όπως τη χαρακτηρίζουν, «υψηλή προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», για να αξιώσουν «ριζική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Σύμφωνα με τους ίδιους, ο βηματισμός της κυβέρνησης (ενοποίηση ταμείων, βαρέα και ανθυγιεινά, αναπηρικές συντάξεις, κίνητρα επέκτασης του εργασιακού βίου) είναι προς τη «σωστή κατεύθυνση», αλλά «δεν επαρκεί». Σε αυτό το πλαίσιο ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «συνιστά» μια «πιο φιλόδοξη και ευρεία στρατηγική», καθώς η «σταδιακή προσέγγιση», για την οποία εγκαλούν την κυβέρνηση της ΝΔ, θα απαιτήσει αργότερα «βαθύτερες και πιο επίπονες μεταρρυθμίσεις». Είναι δηλαδή φανερό ότι στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής -ανεξάρτητα από το ρυθμό υλοποίησης - τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα είναι μπροστά.
  • Εργασιακές σχέσεις - μισθοί: Ισχυρίζονται πως η «ελληνική αγορά εργασίας παραμένει σχετικά δύσκαμπτη». Δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για την «αξιέπαινη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των μισθών στο Δημόσιο» και, στο διά ταύτα, σημειώνουν πως «οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα υπήρξαν πολύ υψηλές, υπερβαίνοντας την αύξηση της παραγωγικότητας, με δυσμενείς επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα κόστους».
  • Με περισσό θράσος το πάνε και παραπέρα, αξιώνοντας ακόμη και τη μείωση του βασικού μισθού, αναφέροντας: «Πρέπει να δοθεί προσοχή στην αποσύνδεση του βασικού μισθού από τις αυξήσεις των μέσων μισθών και στην εξάλειψη της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που δεν αντιπροσωπεύονται στις διαπραγματεύσεις». Προσθέτουν ακόμη ότι το «αυξανόμενο κόστος εργασίας επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία του τουριστικού κλάδου» (!).
  • Και απολύσεις στο Δημόσιο (!): Προκειμένου να «υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών», προτείνουν και το σενάριο για «περιορισμό των υπεράριθμων υπαλλήλων και τη θέσπιση πιο αυστηρών διαδικασιών προσλήψεων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού». Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου ισχυρίζονται πως η «αναμόρφωση των ΔΕΚΟ δεν έχει επιφέρει ακόμη ορατά αποτελέσματα στην επιχειρηματική τους απόδοση».
  • Φόροι: Η επίτευξη «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μέχρι το 2010» θα απαιτήσει «περισσότερα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων». Σε αυτό το πλαίσιο το κλιμάκιο του ΔΝΤ «ενθαρρύνει τις αρχές να καταργήσουν σταδιακά τις στρεβλωτικές απαλλαγές για όλους τους σημαντικούς φόρους και να απλοποιήσουν τη διάρθρωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΦΠΑ». Με άλλα λόγια, επιχειρούν να ανακατέψουν την τράπουλα, διεκδικώντας ακόμη και την αύξηση του λεγόμενου χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (9%) που ισχύει στα απολύτως απαραίτητα είδη της καθημερινότητας (τρόφιμα κ.ά.)!
  • Αύξηση ΑΕΠ: Βλέπουν κινδύνους για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ εξαιτίας του «πιθανού περιορισμού» των τραπεζικών δανείων, των τιμών του πετρελαίου και του αντικτύπου στις εξαγωγές από την ισχυροποίηση του ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ