Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Με μικρή διαφορά το «όχι» στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος

Από τη διαδικασία ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Βενεζουέλα

Associated Press

Από τη διαδικασία ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Βενεζουέλα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με διαφορά 1,41% επικράτησε τελικά στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Βενεζουέλα το «όχι» στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές. Οι αλλαγές στο υπάρχον Σύνταγμα, του 1999, αναφέρονταν από το χαρακτήρα του κράτους και τη μετατροπή του σε «σοσιαλιστικό», τις αρμοδιότητες και εξουσίες του Προέδρου, μέχρι τη μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας σε 6 ώρες και τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τα 16 χρόνια αντί 18 που είναι σήμερα. Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία, που έγινε σε 2 μπλοκ άρθρων, το «όχι», που υποστήριζαν τα πολιτικά κόμματα της ολιγαρχίας και της αντίδρασης αλλά και κάποιοι πρώην σύμμαχοι του Προέδρου Ογκο Τσάβες, επικράτησε στο πρώτο με 50,7% έναντι 49,3% και στο δεύτερο 51,05% έναντι 48,95%. Δηλαδή, η τάση απόρριψης της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης νίκησε με 51% έναντι 49% αυτών που την υποστήριξαν. Βεβαίως, σημαντικός παράγοντας αναδείχτηκε και η μεγάλη αποχή, που έφτασε το 45%. Δηλαδή, προσήλθαν στις κάλπες κάτι περισσότερο από 8 εκατομμύρια πολίτες.

Φαίνεται από τις πρώτες εκτιμήσεις ότι η πολύμορφη τακτική της αντίδρασης είχε αποτέλεσμα, αφού συνδύαζε υποτίμηση του δημοψηφίσματος, με προσπάθεια αναβολής του, αποχή, μη αναγνώριση του αποτελέσματος σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», ακόμα και απειλές με το σχέδιο που εκπονήθηκε από τη CIA «επιχείρηση Τανάλια», που προέβλεπε ακόμα και πραξικόπημα ή και εξωτερική επέμβαση. Φυσικά και όλα αυτά δεν παύουν να είναι μέσα στο σχέδιο. Από την άλλη, μια τέτοια προσπάθεια, να περάσουν μέσω δημοψηφίσματος τόσο βαθιές κοινωνικές αλλαγές, απαιτεί καλύτερη προετοιμασία και βαθύτερη συνειδητότητα. Είναι γεγονός ότι η καμπάνια του «ναι» δε συγκέντρωσε ούτε αυτούς τους πολίτες, 5 εκατομμύρια, που έχουν ανακοινωθεί ως εγγεγραμμένοι στο κόμμα του Τσάβες, Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η υπόθεση της πάλης για το σοσιαλισμό απαιτεί οργανωμένη συνειδητή πολιτική πρωτοπορία.

Αναγνώριση της ήττας

Γύρω στις 1.30 ξημερώματα Δευτέρας (ώρα Βενεζουέλας), ο Πρόεδρος της χώρας, αμέσως την ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, αναγνώρισε το αποτέλεσμα και δήλωσε ότι η λεγόμενη «μπολιβαριανή διαδικασία θα συνεχιστεί και θα ισχυροποιηθεί». Κάνοντας λόγο για μια ψηφοφορία που κρίθηκε στο «φώτο φίνις», απευθύνθηκε σε όσους στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία: «Καλύτερα που έγινε έτσι. Μη λυπάστε». Και στην αντιπολίτευση: «Κερδίσατε. Εγώ δε θα ήθελα μία τέτοια πύρρεια νίκη».

Παράλληλα, δήλωσε ότι ο δρόμος «προς το σοσιαλισμό (σ.σ. όπως θεωρεί ο ίδιος τη διαδικασία) θα είναι μακρύς» στο πλαίσιο του υφιστάμενου Συντάγματος και υπεραμυνόμενος της συνταγματικής μεταρρύθμισης τόνισε: «Δεν πρόκειται να αλλάξω ούτε ένα κόμμα από την πρόταση μεταρρύθμισης». Προσέθεσε, δε, ότι το ποσοστό του «ναι», το 49%, αντιπροσωπεύει ένα «πολιτικό άλμα προς την επανάσταση», συγχαίροντας όσους ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης παρά το «βομβαρδισμό των μέσων ενημέρωσης».

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που το γιόρτασαν με βεγγαλικά και αυτοκινητοπομπές και έδειξαν και τα πιθανά επόμενα βήματά τους, που θα επιχειρήσουν να είναι «ενωτικά» ώστε να ανοίξει, όπως λένε, «ο δρόμος προς τη δημοκρατία». Βεβαίως, τα στελέχη και τα τσιράκια των Αμερικανών έχουν αφήσει προς το παρόν τις απειλές. Αλλωστε, το μήνυμα ήρθε από τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα μίλησε για ...«καλό οιωνό για την ελευθερία στη Βενεζουέλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ