Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα κτίρια της Δ. Αρεοπαγίτου

Σημαντική κοινοβουλευτική παρέμβαση στον - διωκόμενο από κυβέρνηση και κεφάλαιο - τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με αφορμή τον αποχαρακτηρισμό των δύο κηρυγμένων μνημείων - κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αποτελεί η Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού των βουλευτών του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, Λίλας Καφαντάρη, Εύας Μελά και Σπύρου Χαλβατζή.

Οι βουλευτές θυμίζουν ότι: Το μουσείο χωροθετήθηκε σε θέση (σ.σ. αρχαιολογικός χώρος Μακρυγιάννη) «για την οποία σύσσωμη η αρχιτεκτονική κοινότητα είχε έγκαιρα επισημάνει ότι ήταν ακατάλληλη (αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά) για να δεχτεί τον όγκο ενός τέτοιου κτιρίου». Η χωροθέτηση αυτή είχε χαρακτηριστεί το 1997 ως «κακή σύλληψη» από ξένους καθηγητές αρχιτεκτονικής, μεταξύ των οποίων και ο Μπ. Τσουμί (σ.σ. που εν τέλει το έχτισε!). Το ΚΚΕ και μέσα από τη Βουλή «προσπάθησε να αποτρέψει» την ανέγερση του μουσείου σε αυτή τη θέση, «ιδιαίτερα μετά το 1999, οπότε το οικόπεδο Μακρυγιάννη αποδείχτηκε σημαντικός αρχαιολογικός χώρος - "ανοιχτό βιβλίο της ιστορίας" όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αρχαιολόγος καθηγητής Χρ. Ντούμας».

Σήμερα «το κολοσσιαίο κτίριο προβάλλει τον, εκτός κλίμακας, όγκο του, απειλώντας όλα τα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου με κατεδάφιση, ενώ τα πολεοδομικά προβλήματα παραμένουν άλυτα δικαιώνοντας όλους αυτούς που τα είχαν προβλέψει». Προσθέτουν ότι το εστιατόριο του μουσείου είναι «μη επιτρεπόμενο από το Διάταγμα χρήσεων γης της Αρεοπαγίτου» και σημειώνουν με διάθεση να αποκαλύψουν την αδιέξοδη επιλογή της χωροθέτησης, πως η θέα του εστιατορίου προς τον Ιερό Βράχο δεν εμποδίζεται από τα δύο κτίρια... αλλά από τα μεγάλα πλατάνια του δρόμου. «Εξάλλου, το αρχιτεκτονικό έργο κρίνεται, έτσι όπως μελετήθηκε, όχι με εκ των υστέρων προσπάθειες εξαφάνισης άλλων κτιρίων, πολύ περισσότερο όταν τα κτίρια αυτά έχουν κριθεί διατηρητέα, δηλαδή προστατευόμενα από την πολιτεία δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς».

Οι βουλευτές ζητούν την ανάκληση της απόφασης για αποχαρακτηρισμό των κτιρίων «απόφαση που εκθέτει τη χώρα μας αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (Βενετία, Αμστερνταμ, Γρανάδα) οι οποίες έχουν κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο» και «να σταματήσει οριστικά κάθε απόπειρα αποχαρακτηρισμού» και άλλων διατηρητέων κτιρίων της περιοχής.

Ρωτούν επίσης: Αν το νέο μουσείο καλύπτεται από μελέτη ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας ή ισχύει η «απαλλαγή» του από το 1998. Τι θα γίνει με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα επιδεινωθεί από τα πούλμαν, λόγω της λανθασμένης χωροθέτησης του μουσείου. Ποιο είναι το κόστος του μουσείου και σε σχέση με το σχέδιο των Ιταλών αρχιτεκτόνων και ποιο το κόστος των απαλλοτριώσεων. Αν θα «χρεωθούν» ποτέ το κόστος/χωροθέτηση καθώς και «τα σημερινά και μελλοντικά αδιέξοδα αυτής της επιλογής σε κανέναν "υπεύθυνο"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ