Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμώντας την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, (1957-2007) έχει εντάξει στο πρόγραμμά του από 17 Νοέμβρη έως 2 Δεκέμβρη ειδικές εκπομπές - αφιερώματα στο μεγάλο συγγραφέα και στοχαστή.

Θα μεταδοθούν αποσπάσματα από τα έργα του καθημερινά, μέσα στη ροή του προγράμματος, διαβασμένα από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και αποσπάσματα από τα ταξιδιωτικά του, από παλιές ηχογραφήσεις του Τρίτου, με τους Γιώργο Σίσκο και Χρήστο Πάρλα.

Αύριο Παρασκευή 23 Νοέμβρη, στις 19.30, θα μεταδοθεί η εκπομπή «Καζαντζάκης ο συγγραφέας» με την Μάρω Καραγιαννοπούλου. Θα ακουστούν απόψεις για τον Νίκο Καζαντζάκη και ηχογραφημένα αποσπάσματα με τη φωνή του. Καλεσμένος είναι ο συγγραφέας - ερευνητής Γιώργος Ζεβελάκης.

Την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 20.00, σειρά έχουν «Τα χρόνια της αθωότητας» με τον Γιώργο Κόρρα. Η εκπομπή αναφέρεται σε τρεις σημαντικές ταινίες γνωστών σκηνοθετών, που μεταφέρουν στην οθόνη ισάριθμα μυθιστορήματα του μεγάλου συγγραφέα μας. Και πρώτα το δραματικό φιλμ του Ζυλ Ντασσέν «Αυτός που πρέπει να πεθάνει», πάνω στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», με την Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Μαγδαληνής και τον Πιερ Βανέκ στο ρόλο του αγαθού χωρικού, που υποδύεται τον Χριστό. Κατόπιν τον θρυλικό και πολυβραβευμένο «Αλέξη Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, και το φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε «Ο τελευταίος πειρασμός».

Τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, ώρα 21.00 θα μεταδοθεί «Το Ελληνικό Πάθος» σε Επιμέλεια και Παρουσίαση της Ράνιας Βισβάρδη. Οπερα του Μποχουσλάβ Μαρτινού σε τέσσερις πράξεις, σε κείμενο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.

Στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, ώρα 20.00, θα ακουστεί ο «Καποδίστριας». Ο «Καποδίστριας» είναι ένα από τα έργα που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με θέματα παρμένα από την ελληνική ιστορία. Είναι το πρώτο θεατρικό του έργο που παρουσιάστηκε στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου στα 1946, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, σκηνογραφία Νίκου Εγγονόπουλου, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παρασκευά. Στα 1976 ο «Καποδίστριας» παρουσιάστηκε και πάλι στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστή τον Νίκο Τζόγια. Η ηχογράφηση του έργου που θα μεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε το 1981. Βασίζεται στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου με μικρές αλλαγές στη διανομή. Το ρόλο του Καποδίστρια ερμηνεύει ο Νίκος Τζόγιας. Παίζουν μεταξύ άλλων Λυκούργος Καλλέργης, Αλέκα Κατσέλη, Θάνος Καληώρας, Ζώρας Τσάπελης, Σπύρος Μαβίδης, Χρήστος Βαλαβανίδης, Μαρία Μοσχολιού, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη κ.ά. Η σκηνοθεσία είναι του Στέλιου Παπαδάκη και η επιμέλεια της Αιμιλίας Κτενά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ