Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η μόλυνση του νερού

Τα όσα συμβαίνουν στον Ασωπό ποταμό, με τη μετατροπή του σε χαβούζα των βιομηχανικών αποβλήτων, τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και το πόσιμο νερό να κρίνεται πλέον ακατάλληλο, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω απ' αυτήν την «κορυφή», κρύβεται η συνολική θέση των κυβερνήσεων, για το πώς νοείται η «ανάπτυξη» στη χώρα. Η διαρκής ενίσχυση των βιομηχάνων, η αδιαφορία για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και, εν τέλει, για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την πολιτική που ευνοεί τα γρήγορα και μεγάλα κέρδη του κεφαλαίου, αναδεικνύουν ορισμένους από τους λόγους για τα όσα συμβαίνουν. Και η υποκρισία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν συνοδεύεται από τις μεγαλόστομες εκφράσεις των κυβερνήσεων, και της ΝΔ τώρα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, δήθεν περί ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος. Εφτασαν στο σημείο να κάνουν «τα στραβά μάτια» σε βιομηχανίες που άνοιγαν γεωτρήσεις για να πετούν τα απόβλητά τους μολύνοντας και έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα.

Το «σήμα κινδύνου» για τη μόλυνση του νερού, που εκπέμπει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, με επιστολή της προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, αναδεικνύει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία μόνο καινούρια δεν είναι. Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας είναι συγκεκριμένες: Δημιουργία κεντρικής μονάδας βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Κατάργηση του ΠΔ της χούντας. Καταγραφή των βιομηχάνων που μολύνουν τον Ασωπό. Απαγόρευση νέας σύνδεσης βιομηχανιών με το ποτάμι. Ακύρωση της διυπουργικής απόφασης στη ΒΙΠΕ Τανάγρας, η οποία προβλέπει εγκατάσταση 300 και πλέον ρυπογόνων εργοστασίων με αποδέκτη τον Ασωπό. Τα δίκαια αυτά αιτήματα - που το ΚΚΕ κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή - προστίθενται σε μια σειρά επιπρόσθετων προτάσεων τόσο της Επιτροπής Αγώνα για το μολυσμένο νερό του Ασωπού, όσο και άλλων συλλόγων και κινήσεων. Προτάσεις, οι οποίες, όσο κι αν είναι αναγκαίες, ωστόσο, πέφτουν πάνω στις θέσεις των κυβερνήσεων.

Το θέμα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού, αν και είναι γνωστό από το 1996, δεν αντιμετωπίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πρώτα και της ΝΔ σήμερα. Αντιθέτως, το άφησαν να οξυνθεί, παίρνοντας τις σημερινές τραγικές διαστάσεις, όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης παρα-Ασώπειας περιοχής στερούνται πόσιμου νερού. Η οξύτητα του προβλήματος αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια ημίμετρα (π.χ., πρόστιμα σε εταιρείες που βρέθηκαν ότι μολύνουν τον Ασωπό), αλλά, σε καμιά περίπτωση, δε δίνεται ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Τούτο, δεν συμβαίνει διότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Διότι η πολιτική βούληση, και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, συνίσταται στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα συνολικά περιβαλλοντικά προβλήματα, που όμως αφορούν άμεσα στη ζωή των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, δεν είναι ξεκρέμαστα από τη συνολική οικονομική πολιτική ανάπτυξης, την οποία ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της βιομηχανικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που σε τελευταία ανάλυση φέρνουν αργό θάνατο στην ανθρώπινη ζωή, συνεχώς θα οξύνονται. Για τούτο το λόγο πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή κινητοποίηση για το περιβάλλον, που, όμως, σχετίζεται άμεσα με τα συνολικά ζητήματα της ανάπτυξης, της δημόσιας υγείας. Απαιτείται, μαζί με τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων, συνολική κοινωνικοπολιτική πάλη ανατροπής της πολιτικής του καπιταλισμού που σκοτώνει...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ