Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΡΟΜΠΕΡΤ ΤΖΕΜΕΚΙΣ
Beowulf

Είναι που είναι οι σκανδιναβικοί μύθοι, τα σκανδιναβικά παραμύθια σκοτεινά και βίαια, πέφτουν και στα χέρια του εμπορικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα στα χέρια του αμερικάνικου εμπορικού κινηματογράφου, και απογίνονται! Ο Μπέουγουλφ είναι ένας γενναίος, πολύ γενναίος, αρχαίος πολεμιστής της Δανίας. Ο οποίος, με τη γενναιότητά του, έσωσε το βασίλειο της χώρας του από ένα δαιμονικό πλάσμα, το οποίο το απειλούσε με ολοσχερή καταστροφή!

Φυσικά όλα αυτά με το αζημίωτο! Ο γενναίος Μπέουγουλφ νικώντας το τέρας ανεβαίνει στο θρόνο. Αυτός ο αγνός αρχαίος Βίκινγκ βρίσκεται από τη μια στιγμή στην άλλη με αμύθητα πλούτη, με παλάτια, με γυναίκα, με ερωμένη, με υπηκόους, με δόξα! Θα αντέξει στους πειρασμούς ή θα μετατραπεί και ο ίδιος σε τέρας;

Ο μύθος αυτός, ο οποίος είναι το αρχαιότερο σωζόμενο γραπτό αγγλικό επικό ποίημα, στηρίζεται σε ένα πολύ αρχαίο σκανδιναβικό επικό παραμύθι. Ο Μπέουγουλφ πέρασε στα αγγλικά γράμματα και έγινε παγκόσμια γνωστός από Εγγλέζους καλόγερους του 7ου αιώνα (οι μόνοι που ήξεραν γράμματα εκείνοι την εποχή). Οι καλόγεροι, όπως ήταν φυσικό, το «στρογγύλεψαν» (κατά το - τρέχον - δοκούν). Σε κάποια στιγμή της ταινίας γίνεται και αναφορά, ακροθιγώς βέβαια, για τον χριστιανισμό. Το χριστιανισμό ο οποίος είχε εισαχθεί και στην Αγγλία και αγωνιζόταν για να καθιερωθεί. Οι Εγγλέζοι γραμματιζούμενοι καλόγεροι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση. (Αντιλαμβάνεστε τι «ιστορία» μαθαίνουμε από γραπτά καλογέρων)!

Οι παραγωγοί της ταινίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι καλόγεροι του 7ου περίπου αιώνα, στρογγύλεψαν, κατά το δικό τους δοκούν, και για τις απαιτήσεις της νέας τεχνολογίας, με την οποία γύρισαν την ταινία, το αγγλικό, δανέζικης προέλευσης, επικό αυτό ποίημα. Το στρογγύλεψαν και το έφεραν στα μέτρα της τρισδιάστατης ψηφιακής τεχνολογίας. Το έκαναν με άλλα λόγια, ένα πολυτελές και ακριβό, κατά κάποιο τρόπο, video game. Ξέρετε, αυτά τα σατανικά ηλεκτρονικά παιχνίδια που αγοράζετε, χωρίς περίσκεψη, για τα παιδιά σας (πολλοί και για τον εαυτό σας). Ετσι βλέπουμε τέρατα να πετάνε, ανθρώπους να αιωρούνται, ουρανοί να ανεβοκατεβαίνουν, μεγάλες καταστροφές, «απίθανα» πράγματα!

Αν πάτε στον κινηματογράφο, και σας συστήνω για εμπειρία να πάτε, θα δείτε την ταινία με γυαλιά και σε ειδική αίθουσα! Οταν λέμε ειδική, εννοούμε αίθουσα που οι μηχανές προβολής της διαθέτουν ειδικό φακό. Ο φακός από τη μια μεριά, τα γυαλιά από την άλλη, η ψηφιακή επεξεργασία της ταινίας (πέρασαν τους ηθοποιούς στα κομπιούτερ και τους έκαναν ψηφιακούς ανθρώπους), θα σας «προσφέρουν» μια «πρωτόγνωρη» εμπειρία! Στην οθόνη θα συμβαίνουν πολλά φυσικά (κινηματογραφικά) και άλλα τόσα αφύσικα (κινηματογραφικά) πράγματα.

Οι εικόνες του Μπέουγουλφ προβάλλονται με ειδικό δυνατό ψηφιακό προβολέα, με γρηγορότερη ταχύτητα (114 καρέ στο δευτερόλεπτο) από την κανονική ταινία (24 καρέ το δευτερόλεπτο). Ο θεατής χωρίς να το αντιλαμβάνεται απόλυτα, αλλά νιώθει κάτι να τον «ανησυχεί», βλέπει διαφορετικά πράγματα με το ένα μάτι και διαφορετικά με το άλλο! Αυτή η κατάσταση δημιουργεί την αίσθηση του βάθους (η τρίτη διάσταση). Μαζί με το βάθος, αυτή η τεχνική δημιουργεί και την αίσθηση ότι οι ήρωες της ταινίας, οι χώροι, τα πράγματα, κυκλοφορούν γύρω σου και ότι και εσύ είσαι μέρος αυτής της κίνησης!

Ολα αυτά καλά και άγια, εμένα, πάντως, δε με εντυπωσίασαν. Δεν ευχαριστήθηκα την ιστορία, το μύθο, το επικό ποίημα. «Κοιτούσα» την τεχνολογία, η οποία δεν ήταν καθόλου διακριτική, και δεν μπορούσα να επικοινωνήσω συναισθηματικά με τους ήρωες και τα δρώμενα. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως αυτή η τεχνολογία, μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος, ο ψηφιακός άνθρωπος (αν το επιτρέψουμε αυτό), δε θα «πιάσει». Τα video game θα γυρίσουν στη θέση τους και ο κινηματογράφος στις αίθουσες!

Παίζουν: Ρέι Γουίνστοουν, Aντονι Χόπκινς, Τζον Μάλκοβιτς, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Μπερντάν Γκλισόν κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ