Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008

Κλιμακώνεται η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, με την κατάθεση χτες του κρατικού προϋπολογισμού του 2008. Ενός ταξικού προϋπολογισμού, ο οποίος ενσωματώνει το σύνολο των βάρβαρων πολιτικών στις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, με βασικές επιδιώξεις: Τη διασφάλιση της «δημοσιονομικής σταθερότητας» στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στην ΕΕ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2010, με τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο αυτό, στο σκέλος των κρατικών εσόδων, η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πραγματικό ρεσάλτο στα λαϊκά εισοδήματα, μέσω κυρίως της επιβολής του φόρου κατοχής στα ακίνητα και την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, σε μια περίοδο που οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων έχουν απογειωθεί. Στο δε σκέλος των δαπανών συνεχίζονται οι πολιτικές υποχρηματοδότησης των κοινωνικών τομέων σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, πολιτικές οι οποίες ανοίγουν διάπλατα τις λεωφόρους της περαιτέρω ιδιωτικοποίησής τους. Επαχθής εξάλλου προβλέπεται και η εισοδηματική πολιτική για το νέο έτος. Τη στιγμή που ένα μείγμα εισαγόμενου πληθωρισμού (διεθνείς τιμές πετρελαίου, σιτηρά κλπ.) και αχαλίνωτης κερδοσκοπίας στην εσωτερική αγορά βομβαρδίζουν τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ονομαστικές αυξήσεις περί το 3% στους μισθούς και 4% στις συντάξεις, «αυξήσεις» οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέα μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Δεν είναι όμως μόνο το επαχθές δημοσιονομικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν τα λαϊκά στρώματα το 2008. Οι προωθούμενες νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις, η συνεχιζόμενη τραπεζική υπερχρέωση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, το κερδοσκοπικό παιγνίδι σε βασικά είδη διατροφής που πλήττει το λαϊκό εισόδημα και η συνέχιση των πολιτικών παράδοσης περιουσιακών στοιχείων και υποδομών του Δημοσίου σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, συνθέτουν το γκρίζο περιβάλλον με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωπα τα εκατομμύρια των εργαζομένων από τις αρχές του νέου έτους.

Αλλά και αυτό το αρνητικό, για τα λαϊκά στρώματα, περιβάλλον άσκησης της οικονομικής πολιτικής, θα ανατραπεί σε χειρότερη ακόμα κατεύθυνση, αν εκδηλωθεί η πιθανολογούμενη διεθνής οικονομική κρίση και επιβεβαιωθούν σενάρια που κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού, άνοδο των επιτοκίων και της ανεργίας και δραματική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ