Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΚΑΠ
Νέες αρνητικές τροποποιήσεις

Νέες τροποποιήσεις στα αρνητικά πλαίσια της νέας ΚΑΠ ανακοίνωσε χτες η Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ. Οπως προκύπτει από τα κύρια σημεία του σχεδίου της Κομισιόν για τον λεγόμενο έλεγχο υγείας της ΚΑΠ, δεν προκύπτει τίποτα σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Το αντίθετο μάλιστα.

Το σχέδιο προτείνει:

-- Αύξηση του ποσοστού διαφοροποίησης (της παρακράτησης των επιδοτήσεων) από 5% που είναι τώρα σε 13% το 2013.

-- Οι ενισχύσεις να δίνονται κατ' αποκοπήν και όχι με βάση την ιστορική περίοδο, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

-- Αύξηση της ελάχιστης έκτασης όπου δε θα δίνονται επιδοτήσεις, που είναι τα 3 στρέμματα κι εδώ τίθεται θέμα πόσο θα αυξηθεί το όριο...

Επιπλέον, προτείνεται η επανεξέταση των προτύπων πολλαπλής συμμόρφωσης, η κατάργηση σε ό,τι απέμεινε από παρέμβαση στα σιτηρά, πλην του σίτου προς αρτοποίηση, όπως αναφέρεται, η κατάργηση των επιδοτήσεων στις ενεργειακές καλλιέργειες, καθώς και της αγρανάπαυσης και η σταδιακή κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος έως το 2015.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, η Κομισιόν θα υποβάλει την ερχόμενη άνοιξη τις τελικές προτάσεις της, τις οποίες ελπίζει ότι θα εγκρίνουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ κατά το τέλος 2008 ώστε να αρχίσουν να ισχύουν αμέσως.

Το θέμα είναι πως από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από το 2005 και μετά, φάνηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της χώρας με τρανταχτό παράδειγμα τον καπνό και τα τεύτλα και το κλείσιμο δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και το κακό αυτό θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Τέλος, από τις σχετικές ανακοινώσεις της Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ φαίνεται ξεκάθαρα πως οι μικροί αγρότες θα εκδιωχτούν κακήν κακώς από τα χωράφια τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ