Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Βαρόμετρο πάντα το επίπεδο της δύναμης και επιρροής του ΚΚΕ

Εκδήλωση χτες στο Πολυτεχνείο

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο κτίριο Γκίνη
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο κτίριο Γκίνη
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αφιερωμένη στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έγινε χτες το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου Γκίνη, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού, η ΚΟ Αθήνας και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Τάκη Τσίγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του «902».

Ο Τ. Τσίγκας στην ομιλία του σημείωσε πως «η κάθε γενιά προσεγγίζει με το δικό της τρόπο, το δικό της "Πολυτεχνείο" για να δώσει λύσεις στα προβλήματα που την απασχολούν. Το κρίσιμο θέμα που τίθεται δεν είναι αν θα γίνουν ή όχι νέοι ξεσηκωμοί. Θα γίνουν. Το θέμα είναι πώς θα φτάσουμε εκεί. Γιατί το κρίσιμο και για εκείνη την περίοδο δεν ήταν αυτό καθεαυτό το Πολυτεχνείο. Ηταν αυτά που προηγήθηκαν. Αλλωστε αυτά που προηγήθηκαν, καθόρισαν και αυτό που φτάσαμε. Αν είχαν προηγηθεί άλλα δε θα είχαμε ούτε Πολυτεχνείο, ούτε τίποτα. Τότε λοιπόν, το Νοέμβρη του 1973, συναντήθηκαν οι αντικειμενικές εξελίξεις και ο υποκειμενικός παράγοντας, ο οποίος με το σωστό ρόλο και τη δράση του σε συνδυασμό με όλα όσα προηγήθηκαν, ενέπνευσαν αξίες, ιδανικά, έδωσαν θάρρος, αυταπάρνηση έως και ηρωισμό, μαζικοποίησαν αυτό το κίνημα και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στάθηκε ιδιαίτερα στη σωστή πολιτική και τακτική του ΚΚΕ. Στον πρωτοπόρο ρόλο των παράνομων κομμουνιστών, των αγωνιστών που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφεραν αυτή τη σωστή πολιτική και τακτική να την κάνουν κτήμα πολύ μεγαλύτερων μαζών, ιδιαίτερα στη νεολαία αλλά και γενικότερα. Για να γίνει περισσότερο κατανοητός ο πρωτοπόρος και αναντικατάστατος ρόλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρουσίασε μια σειρά παραδείγματα.

Και συμπλήρωσε, όσον αφορά το πόσο επίκαιρο παραμένει το νόημα αυτής της λαϊκής εξέγερσης: «Οπως σημειώνει εύστοχα το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ, το νόημα του Πολυτεχνείου χρωματίζει έντονα την επιτακτική σήμερα ανάγκη ανάπτυξης της πάλης του λαού και της νεολαίας, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Τα ανεκπλήρωτα αιτήματα του Νοέμβρη παραμένουν επίκαιρα και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, καλούμαστε σήμερα οι κομμουνιστές, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, να παίξουμε και πάλι τον πρωτοπόρο ρόλο μας. Να μπούμε μπροστάρηδες στην οργάνωση των αγώνων για τα πολλά και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Να διαφωτίσουμε για τις βαθύτερες αιτίες και τις ρίζες τους, για τη μόνη, ωφέλιμη για το λαό διέξοδο. Να ξυπνήσουμε συνειδήσεις, να τις απεγκλωβίσουμε από τα δόκανα του δικομματισμού και τις καλλιεργούμενες αυταπάτες των κάθε λογής καιροσκόπων και οπορτουνιστών. Να δείξουμε ότι τίποτα δε χαρίζεται αλλά κατακτάται με τον αγώνα και τη σωστή οργάνωση. Να υποδεχτούμε την κορύφωση των γιορτασμών για τα 90χρονα του Κόμματος, του χρόνου τέτοιο καιρό, με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, μια ισχυρότερη ΚΝΕ. Οχι για λόγους "κομματικού πατριωτισμού", αλλά γιατί, το επίπεδο της δύναμης και της επιρροής του ΚΚΕ αποτελούσε πάντα το αλάνθαστο βαρόμετρο των ωφέλιμων για το λαό μας εξελίξεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ