Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από το Πολυτεχνείο στο αμερικάνικο και βρετανικό προξενείο

Να υπονομεύσουν το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της διαδήλωσης επιχειρούν από κοινού κατασταλτικοί μηχανισμοί και ο πρύτανης του ΑΠΘ

Με απόφαση της ΦΕΑΠΘ και της ΣΦΕΑ, η συγκέντρωση για την πορεία στη Θεσσαλονίκη έχει οριστεί για το Σάββατο 17 Νοέμβρη, στις 4.30 μ.μ., στην Πολυτεχνική Σχολή. Η πορεία θα ξεκινήσει από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξει στο αμερικάνικο και στο βρετανικό Προξενείο. Η κατάθεση στεφάνων της ΦΕΑΠΘ θα γίνει 11 π.μ. στο Μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση της ΦΕΑΠΘ και της ΣΦΕΑ και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία κάτω από το πανό του ΠΑΜΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους η γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Θεσσαλονίκης να δώσει βροντερό «παρών» στις εκδηλώσεις και στην πορεία το Σάββατο, με συγκέντρωση στις 4.30 μ.μ στο Πολυτεχνείο. Το Σάββατο στις 11 π.μ. αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Προσυγκεντρώσεις
  • Το ΣΑΣΘ καλεί τους μαθητές στη συγκέντρωση της ΦΕΑΠΘ στο Πολυτεχνείο, με προσυγκέντρωση, στις 4.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγγελάκη. Επίσης, το ΣΑΣΘ διοργανώνει μαθητική συναυλία, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου.
  • Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στις 4 μ.μ., στη συμβολή των οδών Αγγελάκη και Εγνατία και συγκέντρωση στις 4.30 μ.μ., στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Σε ένα άθλιο παιχνίδι με μοιρασμένους ρόλους και για την υπονόμευση του αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου της διαδήλωσης, επιδόθηκαν χτες εκπρόσωποι των κατασταλτικών μηχανισμών, εισαγγελείς και ο πρύτανης του ΑΠΘ, με στόχο να δημιουργήσουν πολεμικό κλίμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρύτανης αποδέχτηκε τον ισχυρισμό των μηχανισμών καταστολής ότι οι χώροι του πανεπιστημίου είναι πρόσφοροι για κακουργηματικές πράξεις.

Με ανακοίνωσή της, η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να κρατήσουν ζωντανό το επίκαιρο κι ανεκπλήρωτο μήνυμα του «Πολυτεχνείου» με μαζικό «παρών» στον αγωνιστικό γιορτασμό του, καταγγέλλοντας κι αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, τις προσπάθειες «απονεύρωσης» του γιορτασμού, που επιδιώκει η Πρυτανεία του ΑΠΘ. Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σημειώνει πως η Πρυτανεία του ΑΠΘ, στο όνομα της προάσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου, φαίνεται να διεκδικεί τη δική της συμβολή στην «απονεύρωση» του γιορτασμού της παλλαϊκής εξέγερσης του «Πολυτεχνείου» εξυπηρετώντας σχέδια της άρχουσας τάξης.

Η Οργάνωση αναφέρεται στο ότι η Πρυτανεία αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της. Ακόμα, στο ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου ο πρύτανης, Αν. Μάνθος, μιλούσε για εγκλήματα στο ΑΠΘ αναμασώντας την κυρίαρχη επιχειρηματολογία ενάντια στο Ασυλο, και δεν έβγαλε τσιμουδιά για τις συλλήψεις μέσα στο ΑΠΘ και την καταστρατήγηση του Ασύλου τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Προσθέτει, ακόμα, ότι η ίδια πρυτανεία ζητά τον αποχαρακτηρισμό του Ασύλου στα σημεία του ΑΠΘ από όπου θα περνάει το μετρό, ενώ αρνήθηκε να ζητήσει εναλλακτική χάραξη του έργου από την πλευρά της ΔΕΘ, νουθετώντας φοιτητές και πανεπιστημιακούς δασκάλους στο «πνεύμα» των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Τονίζει πως η πρυτανεία αρνήθηκε να καταγγείλει το νέο νόμο - πλαίσιο, που υπαγορεύει την κατάργηση του ασύλου, και πιέζει τα Τμήματα στη γρηγορότερη εφαρμογή του.

Υπογραμμίζεται ότι η πρυτανεία απέρριψε το κοινό ψήφισμα της ΦΕΑΠΘ (Φοιτητική Ενωση Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και της ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών) στην προχτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου για αγωνιστικό, ζωντανό γιορτασμό του «Πολυτεχνείου». «Μαζί λοιπόν, πρυτανεία και διάφοροι "εργολάβοι" του φοιτητικού κινήματος, αρνούνται την κορύφωση του εορτασμού στο αμερικάνικο προξενείο. Ρίχνουν έτσι νερό στο μύλο όλων όσοι (ντόπια και ξένα κέντρα) εδώ και χρόνια προσπαθούν να σταματήσουν τις πορείες προς το προξενείο και την πρεσβεία των ΗΠΑ» υπογραμμίζει η Οργάνωση Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ