Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ο αγώνας όλα τα μπορεί!

Περιοδεία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Πρωτούλη, σε σχολές του Βόλου

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του Γ. Πρωτούλη στη Μαγνησία, όπου επισκέφτηκε το 1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας, τα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, στη Νεάπολη.

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με εκατοντάδες νέους που σπουδάζουν κι άκουσε όχι μόνο τις αντιρρήσεις και τις διαμαρτυρίες τους για την εκπαίδευση που τους παρέχεται, αλλά και την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για μια άλλη Παιδεία, που θ' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και του λαού μας.

Με τους μαθητές του Λυκείου, το οποίο εδώ και μέρες είναι σε κατάληψη, ο Γ. Πρωτούλης συζήτησε επί πολλή ώρα: «Πόσο πληρώνουν οι γονείς σας για το φροντιστήριο;» ρώτησε τα παιδιά. «Από 400 το λιγότερο μέχρι 800 ευρώ το μήνα», του απάντησαν. Κι από κοινού κατέληξαν στη διαπίστωση ότι δεν μπορούν κάποιοι να μιλάνε για «δημόσια δωρεάν Παιδεία», όταν οι γονείς καλούνται να σηκώσουν ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για τις σπουδές των παιδιών τους.

Υστερα η συζήτηση ήρθε στις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία, για να βγει το κοινό συμπέρασμα ότι το αίτημα 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία «δε στέκει στον αέρα» αλλά ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

«Θεωρούν τη μόρφωση εμπόρευμα»

Η κουβέντα πέρασε στο μεγάλο πρόβλημα της εισβολής των επιχειρηματιών στην εκπαίδευση. «Θεωρούν τη γνώση και τη μόρφωση εμπόρευμα και θέλουν να μετατρέψουν τα σχολεία σε "μαγαζιά" όπου θα κάνουν τις αγοραπωλησίες τους οι "έμποροι"», λέει ο Γραμματέας της ΚΝΕ. «Αυτά γίνονται, από χρόνια, στην Ευρώπη και θα 'ρθουν αναγκαστικά και σε μας κι είναι δύσκολο να τα αποτρέψουμε», λέει ένας μαθητής. «Ο αγώνας όλα τα μπορεί», απαντάει ο Γ. Πρωτούλης. Αρκεί να είναι καλά οργανωμένος και σωστά προσανατολισμένος. Και οι μαθητές δεν είναι μόνοι σ' αυτόν τον αγώνα. Μαζί τους είναι γονείς, καθηγητές. Η πάλη για την Παιδεία να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Γραμματέας της ΚΝΕ περιόδευσε στα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου είχε συζήτηση με πολλούς φοιτητές. Αργότερα, στη συνάντησή του με τους σπουδαστές στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, για μια ακόμα φορά, ότι αυτά τα παιδιά, εκτός από την κοροϊδία της ψευτοκατάρτισης, που την ονομάζουν εκπαίδευση, βιώνουν και την εργοδοτική εκμετάλλευση.

Ο Γ. Πρωτούλης τους κάλεσε να οργανωθούν στους συλλόγους και στα σωματεία και να βρουν τον τρόπο να οργανώσουν την πάλη τους, μαζί με τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό, γιατί αλλιώς δε θα έχουν μέλλον, ενώ στάθηκε στις μεγάλες ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο της Παιδείας και της εργασίας. Το βράδυ, ο Γραμματέας της ΚΝΕ μίλησε για το Πολυτεχνείο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟ Μαγνησίας της ΚΝΕ, στο αμφιθέατρο «Κορδάτος», στο κτίριο «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ