Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Προωθείται με γοργούς ρυθμούς

Η κυβέρνηση επείγεται να νομοθετήσει μέχρι την άνοιξη τόσο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, όσο και τα Ειδικά χωροταξικά Σχέδια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους Ορεινούς Ογκους και τις Παράκτιες Περιοχές της χώρας, που είναι «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και απόλυτα εναρμονισμένα με τις επιταγές της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έθεσε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ώστε να έχει τη γνωμοδότησή του για το Εθνικό Χωροταξικό μέχρι το τέλος Νοέμβρη.

Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο συμμετέχουν είτε φορείς του κεφαλαίου (ΣΕΒ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο) είτε φορείς της Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνδιοικούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ (ΓΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Οικονομικό Επιμελητήριο κ.ά.), είτε κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος κ.ά.). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες έδειξαν διάθεση να γνωμοδοτήσουν θετικά, κάνοντας μόνο κάποιες προτάσεις για επιμέρους βελτιώσεις που δεν αλλάζουν την ουσία των στρατηγικών κατευθύνσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο για τον Τουρισμό, μετατρέπει κάθε σπιθαμή σχεδόν της χώρας - ορεινές, ημιορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, τις βραχονησίδες, ως τις προστατευόμενες περιοχές NATURA - σε ένα «απέραντο ξενοδοχείο»! Προωθείται επίσης ο συνεδριακός τουρισμός, η ανάπτυξη παραθεριστικών σπιτιών για πώληση ή ενοικίαση με υπερβολικούς συντελεστές δόμησης, η ανάπτυξη 17 γηπέδων γκολφ, η κατασκευή πληθώρας μαρίνων κ.ά. Γενικότερα, και με τα υπόλοιπα Ειδικά Σχέδια προβλέπεται η εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων, παντού, όπου συμφέρει το κεφάλαιο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ