Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο προσκήνιο τα λαϊκά προβλήματα

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΔΙΩΞΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ: Αγανάκτηση στους κτηνιάτρους δημόσιους υπαλλήλους, προκαλεί η από διετίας δίωξη της κτηνιάτρου Γεωργίας Δαβίδ που υπηρετεί στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Καβάλας. Η παραπάνω κτηνίατρος, εκτελώντας με συνέπεια και δεοντολογία την εργασία της στο Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, επανειλημμένα συντέλεσε στην αποκάλυψη παρατυπιών και παρανομιών κατά την εφαρμογή της κτηνιατρικής νομοθεσίας στην περιοχή της.

Σχετικό είναι και το πόρισμα κλιμακίου του ΣΔΟΕ που διερεύνησε περιπτώσεις ελληνοποιήσεων ζώων σε συγκεκριμένα σφαγεία της περιοχής Καβάλας. Αντί για την αναγνώριση του έργου της όμως και τη συνεπή στάση της, η παραπάνω κτηνίατρος, καθώς και άλλοι κτηνίατροι της ίδιας Διεύθυνσης που ακολουθούν συνεπή στάση, αντιμετώπισε σειρά μεταθέσεων και μηνύσεων, στις οποίες εμπλέκεται ο νομάρχης Καβάλας.

Οι βουλευτές Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς για τους λόγους της δίωξης και την τύχη του πορίσματος.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Μάθημα σε απαράδεκτες συνθήκες κάνουν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Σαμοθράκης. Λόγω έλλειψης κτιρίων, παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε διάφορα κτίρια (παλαιό δημοτικό σχολείο, πνευματικό κέντρο της χώρας). Κατά συνέπεια, και οι μαθητές του Δημοτικού «στοιβάζονται» σε μια αίθουσα, αφού στις υπόλοιπες στεγάζονται οι μαθητές του Λυκείου. Οι διαβεβαιώσεις του αναδόχου εργολάβου ότι μέσα στο 2008 θα ολοκληρωθεί η ανέγερση των νέων σχολικών κτιρίων δεν αποτελεί πειστική απάντηση στην αγανάκτηση των γονιών της Σαμοθράκης. «Η πολιτική μείωσης των κονδυλίων, των ΣΔΙΤ, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας με σοβαρές επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας ανέγερση των νέων σχολικών κτιρίων και μέτρα.


ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΦΟΥΛΓΚΟΡ: Η πολυεθνική ΦΟΥΛΓΚΟΡ στην Κόρινθο, συνεχίζοντας την τακτική των προηγούμενων χρόνων να απολύει παλιούς εργάτες, κύρια γυναίκες και να κάνει στη συνέχεια δήθεν νέες προσλήψεις με μειωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας της, προχώρησε στις προηγούμενες ημέρες σε απολύσεις δύο εργατριών. Δηλώνει, δε, ότι επειδή έχει μειωθεί η παραγωγή της επιχείρησης θα ακολουθήσουν κι άλλες. Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Δήμος Κουμπούρης, με την οποία ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις, να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν και για να σταματήσει η σχεδιασμένη «αντικατάσταση» του προσωπικού που εφαρμόζει η πολυεθνική και τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την κατοχύρωση της μόνιμης, σταθερής δουλιάς με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στα 5 Νοσοκομεία και τα 6 Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εντατικοποίηση της δουλιάς των γιατρών οι οποίοι καλούνται να εργαστούν με εξαντλητικά ωράρια. Οι περισσότερες κλινικές λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς, που σημαίνει ότι για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία σε 24ωρη βάση είναι αναγκασμένοι οι γιατροί να δουλεύουν 80 και 90 ώρες την εβδομάδα υποχρεωτικά, υπό τη μορφή εφημερίας. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα την καλοκαιρινή περίοδο. Προβλήματα επίσης υπάρχουν και στον τρόπο αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησής τους. Από την τραγική αυτή κατάσταση και λόγω της πίεσης από τα εξοντωτικά ωράρια, πολλοί γιατροί δεν αντέχουν και έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Με ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού προσωπικού που να ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των Νοσοκομείων και των κατοίκων, για να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας χωρίς εξαντλητικά και απάνθρωπα ωράρια των 15 και 30 ημερών συνεχούς εφημερίας κάθε μήνα και για να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, έτσι ώστε με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες να ικανοποιεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση μέσα και έξω από το δημόσιο σύστημα, για να σταματήσει η υγεία να είναι εμπόρευμα.

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Κασσάνδρα του Νομού Χαλκιδικής τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής. Το γεγονός αυτό καθιστά την ανάγκη άμεσης ανέγερσης νέου διδακτηρίου επιτακτική, αφού σήμερα ήδη λειτουργούν με υπεράριθμους μαθητές ανά τμήμα ( π.χ. 32 μαθητές στα τμήματα της Γ΄ Λυκείου). Η προσθήκη αιθουσών που ευκαιριακά και αποσπασματικά έγιναν στα υπάρχοντα διδακτήρια είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι διάδρομοι των διδακτηρίων καθώς και κάθε ελεύθερος χώρος εντός των κτιρίων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να συνωστίζονται κατά την είσοδο και έξοδό τους με κίνδυνο την ασφάλειά τους. Τα ήδη υπάρχοντα κτίρια παρουσιάζουν λόγω παλαιότητας ρωγμές, πτώση σοβάδων από τα μπαλκόνια κ.ά. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου με Ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό ρωτούν αν θα δοθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για να κτιστεί επιτέλους νέο διδακτήριο και να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης του γυμνασίου και λυκείου στη συγκεκριμένη περιοχή και αν θα προσληφθεί άμεσα σχολικός φύλακας και προσωπικό για τη γραμματειακή υποστήριξη.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΘΗΡΑΣ: Σε απάντηση παλιότερης Ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με τα οριστικά παραχωρητήρια στους δικαιούχους σεισμόπληκτους του 1956 - 57 στη Θήρα, εκτάσεων στο νησί που είχαν απαλλοτριωθεί τότε για την αποκατάστασή τους, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι «η αρμόδια Δ/νση Οικιστικής Πολιτικής και Κατοικίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει εξετάσει το θέμα το οποίο για να επιλυθεί απαιτεί νομοθετική ρύθμιση». Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομοθετική αυτή ρύθμιση για να δοθούν επιτέλους τα οριστικά παραχωρητήρια στους σεισμόπληκτους του 1956 - 57 και στους ΟΤΑ του νησιού, ώστε να σταματήσει η πολύχρονη ταλαιπωρία τους και να τους δοθούν αυτά που δικαιούνται.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ: Το 2ο και 13ο Νηπιαγωγείο Ν.Ιωνίας με 40 - 50 μαθητές συστεγάζονται σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα 100 τ.μ. Είναι ένας χώρος όπου δεν υπάρχουν στοιχειώδεις χώροι λειτουργίας ενός νηπιαγωγείου. Παρόμοια η κατάσταση και στο 9ο Νηπιαγωγείο της Ν. Ιωνίας όπου 15 παιδιά στεγάζονται σε νοικιασμένο διαμέρισμα 35 τ.μ. Το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο είναι διθέσιο, λειτουργεί όμως σαν μονοθέσιο, γιατί δε χωρά δεύτερο τμήμα. Τα παραπάνω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί σε μια σειρά από νηπιαγωγεία του Λεκανοπεδίου. Είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας και υπονομεύουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Προσχολικής Αγωγής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, Γ. Μαυρίκος και Γ. Πρωτούλης ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και αν θα εξασφαλίσει χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους που να καλύπτουν τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες των νηπίων, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που θα εξασφαλίζει την αναλογία 15 νήπια ανά νηπιαγωγό.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Για πολλοστή φορά διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Γλώσσας Σκοπέλου για την αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης μελέτης διαμόρφωσης του λιμένα Λουτρακίου Σκοπέλου που θα περιλαμβάνει την ανάπλαση της παραλίας και κυρίως την κατασκευή εξωτερικής προβλήτας με προέκταση της ήδη υπάρχουσας. Το τελευταίο κρίνεται ακόμη πιο αναγκαίο μετά την άρνηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών να προσεγγίσουν το λιμάνι της Γλώσσας, λόγω του μεγάλου μεγέθους των πλοίων. Η εξέλιξη αυτή οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη κατασκευής του έργου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Σταύρος Σκοπελίτης και Γιώργος Μαυρίκος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν σκοπεύουν και πότε, να χρηματοδοτήσουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να κατασκευαστεί η προβλήτα στο λιμάνι της Γλώσσας Σκοπέλου και να γίνει η ανάπλαση της παραλίας, όπως δίκαια ζητούν οι κάτοικοι του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ