Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η καλή, ο κακός και ο ΣΥΝ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η εγκύκλιος του εισαγγελέα Σανιδά δεν απηχεί ούτε και εκφράζει μια πολιτική που μεθοδικά ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια με κύρια γνωρίσματα τον αυταρχισμό, την τρομοκράτηση, την καταστρατήγηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού. Οχι, κατά τον Συνασπισμό εκφράζει απλώς τον ...υπερσυντηρητισμό του εισαγγελέα Σανιδά! Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, μια πολιτική ευρωενωσιακών διαστάσεων αντιλαϊκή και γι' αυτό βαθιά και μοιραία αυταρχική απλά δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο ένας εισαγγελέας που «έρχεται σε σύγκρουση με το βασικό πυρήνα εκείνων των θεμελιωδών αξιών που πρέπει να διέπουν μια Πολιτεία, εφόσον αυτή θέλει να σέβεται έμπρακτα τα δικαιώματα του ανθρώπου»! Συνέπεια αυτής της αποπροσανατολιστικής για το λαό ερμηνείας είναι και μια ακόμα διάσταση του ζητήματος στην οποία εστιάζει το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, αλλά και κορυφαία στελέχη σε δηλώσεις τους (Φ. Κουβέλης), διαπιστώνοντας ότι ο εν λόγω εισαγγελέας «επιτίθεται απροκάλυπτα ακόμη και στις σχετικές γνωμοδοτήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» και ότι «το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών περιφρονούν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή». Κάτι σαν παραμύθι με τίτλο: Η καλή Ανεξάρτητη Αρχή και ο κακός εισαγγελέας Σανιδάς. Στο πλαίσιο βέβαια ενός ταξικού συστήματος, ταξικές είναι και οι ανεξάρτητες αρχές, ταξική και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, διαφέρουν μόνο στον καταμερισμό της κοινής τους «δουλιάς», που είναι η διαιώνιση αυτού του συστήματος.

«Εναλλακτικές» αυταπάτες...

Το ρόλο του ως «ανάχωμα» του συστήματος επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε φλέγον λαϊκό ζήτημα ο ΣΥΝ. Το ίδιο πράττει και στον τομέα της γεωργίας, σε μια εποχή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση των ευρωμονοπωλίων σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, επιδιώκοντας το πλήρες ξεκλήρισμά της και τη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια των λίγων. Χαρακτηριστικά των παραπάνω είναι όσα είπε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Γ. Τόλιος κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων στην Αττική. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εξέθεσαν όλα τα προβλήματα που τους εξωθούν στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους, όπως οι υπερβολικές αυξήσεις στις ζωοτροφές και η συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής με την ταυτόχρονη μείωση των τιμών στα προϊόντα τους, εξαιτίας της κερδοσκοπίας των εμπορομεσαζόντων. Τι είχαν να προτείνουν σε όλα αυτά οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ; Κάποιες, απροσδιόριστες, «εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση», την επιδότηση στις ζωοτροφές και στα μεταφορικά - τη στιγμή που χρόνο με το χρόνο η ΕΕ μειώνει δραστικά τις επιδοτήσεις με στόχο την πλήρη κατάργησή τους - αλλά και να «μπει τέρμα στη δράση των καρτέλ» - όταν αυτά είναι που κάνουν το «κουμάντο» πανευρωπαϊκά - αποφεύγοντας έστω και την παραμικρή νύξη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ...

... ή αγωνιστική διέξοδος;

Δε θα μπορούσε φυσικά ο ΣΥΝ να κάνει διαφορετικά, όταν η Κοινή Αγροτική Πολιτική - έστω και με... φιλοαγροτικό πρόσωπο - αποτελεί βασικό στοιχείο του προγράμματός του, ακόμα και αν παραπέμπει σε μία ΚΑΠ της δεκαετίας του '80, όταν όλοι ομολογούν ότι έχει απέλθει ανεπιστρεπτί. Αλήθεια, τα στελέχη του, δε γνωρίζουν ότι σε λίγες μέρες επέρχονται και νέες ακόμη πιο αντιαγροτικές αλλαγές στην ισχύουσα ΚΑΠ, με βασικό στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για τη γεωργία; Δεν έχουν ακούσει τίποτε για την επιδίωξη της Επιτροπής να πετάξει εκτός των όποιων επιδοτήσεων - που ήδη έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας - τους πολύ μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους; Φυσικά και τα γνωρίζουν, όμως βασική τους επιδίωξη είναι να διοχετευτούν οι αγωνιστικές αντιδράσεις των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε ελεγχόμενα και πλήρως ακίνδυνα, για το σύστημα, κανάλια. Οι μικροί και φτωχοί αγρότες, οφείλουν να κλείσουν τα αυτιά τους στις αυταπάτες, να γυρίσουν την πλάτη σε αντιλήψεις που αφοπλίζουν τους αγώνες τους. Να συνταχθούν με το συνεπές αγροτικό κίνημα, στην πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ, για μια άλλη φιλοαγροτική φιλολαϊκή πολιτική, αρνούμενοι να μεταβληθούν σε κακοπληρωμένους εργάτες γης χωρίς δικαιώματα, στα σύγχρονα τσιφλίκια που θέλουν να δημιουργήσουν οι πολυεθνικές και οι... «πολύχρωμοι» υποστηρικτές τους.

Ο Γολγοθάς των μεταναστών

Αποκαλυπτικά και ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία περιλαμβάνουν καταγγελίες για μεθόδους «αποτροπής», «επαναπροωθήσεις», πυροβολισμούς, εικονικές εκτελέσεις, ξυλοδαρμούς, απελάσεις, εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης μεταναστών και προσφύγων, που προσπαθούν να έρθουν στη «γη της επαγγελίας», που λέγεται Ελλάδα αλλά είναι καπιταλιστική, δηλαδή της εκμετάλλευσης. Και το κράτος των επιχειρηματιών. Δράστες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ενός κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού κατά των λαϊκών ανθρώπων.

Ανατριχιαστικές οι περιγραφές των παθόντων. Ενας καταγγέλλει πως τον χτυπούσαν στο κεφάλι με κλομπ και μετά του κρατούσαν το κεφάλι μέσα σε κουβά με νερό. Αλλος πως του δέσανε τα μάτια τοποθετώντας στον κρόταφό του πιστόλι. Αλλος πως του έβαλαν σακούλα στο κεφάλι για να του αποσπάσουν πληροφορίες.

Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης είναι πως, εφαρμόζοντας εντολές μιας συγκεκριμένης αντιδραστικής πολιτικής, στελέχη του Λιμενικού, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, θέτουν σε καθεστώς απέλασης οποιονδήποτε περάσει παράνομα στη χώρα μας, πριν αυτός προλάβει να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Πριν καν καταφέρει να πάρει έστω μιαν ανάσα από το δύσκολο θαλάσσιο ταξίδι που κάνει από τα τουρκικά παράλια, «ξεπαραδιασμένος» από τους δουλέμπορους μεταφορείς. Η πρώτη ενέργεια εφαρμογής της βίαιης αποτροπής είναι σκάφη του Λιμενικού να πλησιάζουν τα καρυδότσουφλα των προσφύγων και των μεταναστών και με τη δημιουργία κυματισμού να προσπαθούν να τους τρομάξουν. Κι επειδή κανείς δεν επιστρέφει με τη θέλησή του πίσω, μπορεί να πέσει και καμιά κουμπουριά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ορισμένες επαναπροωθήσεις γίνονται με το ...βούρδουλα. Βάζουν τους αλλοδαπούς πάλι στο φουσκωτό ή τη βάρκα που χρησιμοποίησαν και τους αφήνουν στη θάλασσα αβοήθητους, χωρίς τρόφιμα και νερό. Οι εξαντλημένοι άνθρωποι προσπαθούν κωπηλατώντας να επιστρέψουν στα παράλια της Τουρκίας. Στον Εβρο καταναγκαστικά φορτώνουν τους αλλοδαπούς στις βάρκες για να μεταφερθούν «απέναντι». Οταν οι «τακτικές αποτροπής» δε φέρουν αποτέλεσμα ή τα καρυδότσουφλα φτάσουν στις ελληνικές ακτές, υπάρχουν οι άθλιες συνθήκες κράτησης και οι απελάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως 120 αλλοδαποί, μόνο το 2007, έχουν πνιγεί στα νερά του Αιγαίου.

Από το 2005 έως το 2007 συνελήφθησαν 55.000 αλλοδαποί που μπήκαν χωρίς τη «νόμιμη» διαδικασία στη χώρα. Οι περισσότεροι «επαναπροωθήθηκαν», ενώ η κυβέρνηση ζητά χρήματα από την ΕΕ, ώστε μια κοινή ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή να εφαρμόζει τις «τακτικές αποτροπής». Η τελευταία είναι υπό ίδρυση από την ΕΕ και αναμένεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο της FRONTEX.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «προσβλέπει στη στενότερη ελληνοτουρκική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, που προέρχεται από τις ακτές της Τουρκίας», όπως έχει δηλώσει η υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η «Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες. Χρειάζεται εξαιρετικός συντονισμός των εγχώριων υπηρεσιών με την ΕΕ». Τα κράτη που δρουν νεοταξίτικα, που κάνουν πολέμους ή συμμετέχουν σ' αυτούς, όπως και η Ελλάδα, και δημιουργούν δυστυχισμένους που ψάχνουν στον ήλιο μοίρα σαν «παράνομοι» μετανάστες, όταν δεν τους χρειάζονται για ξεζούμισμα στο βωμό των κερδών, δε διστάζουν να τους στέλνουν ακόμη και στο θάνατο. Αλλωστε, η αντιμετώπιση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που θέλει μιαν Ευρώπη - φρούριο, ενώ θα φακελώνει συστηματικά και βιομετρικά τους αλλοδαπούς που θα ζουν στις χώρες - μέλη της. Είναι και αυτός βάσιμος λόγος τσακίσματος από το λαϊκό κίνημα της πολιτικής των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Περί ... οικολογικής ευαισθησίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ ΤΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ευαισθησία είναι αυτή που διακρίνει τον πολιτικό μας βίο και δεν το είχαμε καταλάβει! Ευτυχώς το καταλάβαμε μετά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το περιβάλλον.

Ιδίως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μας έπεισαν ότι οι ηγεσίες τους πέφτουν σε ...βαθιά μελαγχολία, αν καεί έστω κι ένα δέντρο, αν κοπεί έστω κι ένα λουλούδι, αν μολυνθεί μια μικρή λιμνούλα.

Ο Κώστας Καραμανλής αναθεμάτισε όσους πιστεύουν ότι η ανάπτυξη είναι έννοια αντίθετη με την οικολογία και ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν ανέχεται αυθαίρετα σε δάση και μέτρα που θίγουν το δασικό πλούτο της χώρας. Εδωσαν ρέστα οι άνθρωποι...

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει, όμως, είναι το πώς γίνεται όταν αυτά τα δύο κόμματα κυβερνούν τη χώρα να συμβαίνουν όσα συμβαίνουν. Γιατί επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταπατούνται τα δάση, οι βιομηχανίες ρυπαίνουν και τα πάρκα μεταβάλλονται σε εμπορικά κέντρα.

Προφανώς, γιατί το μόνο που τους αρέσει να «ανθεί» σε αυτή τη χώρα είναι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και το μόνο που τους ενδιαφέρει να «αναπνέει» είναι ...οι κερδοσκόποι - και μάλιστα με ανακούφιση - όταν μετρούν τα κέρδη τους.

Για την ...εποικοδομητική πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να τοποθετηθεί βιολογικό χαρτί στις τουαλέτες της Βουλής, τι να πούμε. Καλύτερα να μη σχολιάσουμε αυτού του είδους την «οικολογία»...

Απλά, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ο λαϊκισμός αυτός έχει κάποια όρια και κάποιο τέρμα.

ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «χωρισμένο σε τρία κόμματα» τού μοιάζει το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σκανδαλίδη, όπως δήλωσε χτες αγωνιώντας για «την ενότητα του κόμματος». Ετσι είναι, αν έτσι νομίζει...

Ομως, όταν υπάρχουν «τρία κόμματα», δε θα έπρεπε κάποιος να μπορεί να διακρίνει και τρεις διαφορετικές πολιτικές θέσεις για τα βασικά πολιτικά θέματα; Λέμε, μήπως...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιπεριβαλλοντικά πρωτοπόροι...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο θέμα της κινητοποίησης της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, που να οδηγεί την Ευρώπη στην πρωτοπορία του παγκόσμιου αγώνα». Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Ξέρετε σε τι συνίσταται αυτή η «πρωτοπορία»; Στην καθιέρωση του αχαρακτήριστου και εντελώς αναποτελεσματικού μέτρου της... εμπορίας ρύπων! Πρόκειται για μια πολιτική, που αποτρέπει τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα ευθείας μείωσης των αερίων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», ενώ δημιουργεί ένα νέο «Χρηματιστήριο», μέσα από το οποίο θησαυρίζουν οι διάφοροι κερδοσκόποι, πουλώντας και αγοράζοντας - στην κυριολεξία - αέρα ...κοπανιστό! Παράλληλα, το οποιοδήποτε κόστος των αγοραπωλησιών ρύπων οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το μετακυλούν στο λαό, όπως κάνει άλλωστε και η δική μας ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο ...ρυπαινόμενος!

Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν προ ημερών στη Λισαβόνα τη Διακήρυξη της «Διεθνούς Συνεργασίας για Δράση κατά του διοξειδίου του άνθρακα», με την οποία επιδιώκεται το εμπόριο ρύπων να επεκταθεί, πέρα από την ΕΕ, και σε χώρες της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας...

Και για όλα αυτά δηλώνει υπερήφανος και ...«πρωτοπόρος» ο πρωθυπουργός. Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν!

Φτηνός αντιπερισπασμός

Δεν ξέρουμε αν τους προκύπτει αυθόρμητα από την αντι-κομμουνιστική τους έξη, το σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που στριμώχνονται ανακαλύπτουν πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα στο σοσιαλισμό... Ετσι και χτες στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ όταν τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν ότι το πλαίσιο της πλειοψηφίας είναι οι αξιώσεις του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξανέστη και αυτό που βρήκε να πει ήταν για τις ευθύνες των κομμουνιστών, και μάλιστα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες! Κατανοητή η προσπάθειά τους να αμαυρώσουν το σοσιαλισμό και να ενοχοποιήσουν τους κομμουνιστές, έστω και αν κάνουν ότι ξεχνούν πως αυτό που βιώνεται σήμερα σε αυτές τις χώρες είναι αποτέλεσμα την άγριας εγκαθίδρυσης του καπιταλισμού. Είναι συνέπεια της ανατροπής του σοσιαλισμού. Κατανοητός και ο αντιπερισπασμός που κάνουν. Ομως δε θα τους βγει.

Η Οχτωβριανή επανάσταση, τα 90χρονα της οποίας γιορτάζουμε σε λίγες ημέρες, ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε - παρά το προσωρινό πισωγύρισμα - θα στέκουν για πάντα φάρος στους αγώνες της εργατικής τάξης όλων των χωρών. Μήπως τελικά αυτό είναι που τρομάζει ορισμένους εκεί στη ΓΣΕΕ;

Οπου δε φτάνει η κάμερα

Εκεί που δε φτάνει το μάτι του ηλεκτρονικού χαφιέ, φτάνει ο (ενίοτε) ένστολος χαφιές. Αυτό επιβεβαιώνει η παρουσία δυο αστυνομικών στη σύσκεψη που διοργάνωσε χτες το απόγευμα το ΠΑΜΕ Εργαζόμενων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα δυο «όργανα της τάξης» εμφανίστηκαν στον προθάλαμο της αίθουσας όπου γινόταν η σύσκεψη και όταν έγιναν αντιληπτοί, στις εύλογες διαμαρτυρίες των εργαζομένων απάντησαν ότι στάλθηκαν «για προστασία»!

Είναι φανερό ότι πέρα από τα σύγχρονα μέσα, όπως οι κάμερες, που η κυβέρνηση μέσω του εισαγγελέα Σανιδά στρέφει και με το νόμο ενάντια στο λαϊκό κίνημα, υπάρχουν και οι δοκιμασμένες μέθοδοι χαφιεδισμού των εργαζόμενων και των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους. Και ειδικά σε ό,τι αφορά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τα κρούσματα είναι ουκ ολίγα. Μάταιος κόπος βέβαια η απόπειρα τρομοκρατίας, αλλά επιβεβαιώνεται πως καμιά επανάπαυση δε δικαιολογείται στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή καταστολής του κινήματος, που στόχο έχει την προστασία των κερδών του κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανατρέπονται στην πράξη

Πριν τρεις μέρες δημοσιοποιήθηκε νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο η ΕΥΠ αναβαθμίζεται. Η δράση της φουντώνει «ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα από πλευράς εγκληματικών απειλών». Ως γνωστόν, «απειλές» βαφτίστηκαν εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, η πάλη ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, αλλά και απεργίες σε επιχειρήσεις «δημόσιου συμφέροντος». Μεταξύ άλλων μέτρων, τοποθετείται στην υπηρεσία εισαγγελικός λειτουργός για να γίνεται, ουσιαστικά, πιο «ευέλικτη» η διαδικασία άρσης του απορρήτου στις παρακολουθήσεις.

Προχτές - κι ενώ φουντώνουν οι καταλήψεις των σχολείων - ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, έδωσε το «πράσινο φως» για χρήση καμερών παρακολούθησης στη διάρκεια συγκεντρώσεων. Στη γνωμοδότησή του αναφέρει ότι επιτρέπεται στην Αστυνομία να χρησιμοποιεί κάμερες φορητές ή σταθερές (αυτές που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υποκρίνονταν ότι τοποθετήθηκαν στους δρόμους για ρύθμιση της κυκλοφορίας), σε διαδηλώσεις και συναθροίσεις, τάχα όταν διαπράττονται κακουργήματα ή πλημμελήματα. Σημειωτέον ότι έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί πως η ΕΛ.ΑΣ. - με ή άνευ εισαγγελικής άδειας - φακελώνει (και) με τις χαφιεδοκάμερες, που στήθηκαν στην Αθήνα, αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αυτές οι δύο τελευταίες εξελίξεις δεν προέκυψαν τυχαία, αλλά εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλέγμα κατασταλτικών μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στο ευρωενωσιακό πλαίσιο όπου λειτουργούν. Π.χ., τέλη 2006 ανακοινώθηκαν νέοι περιορισμοί στις ολιγοπληθείς διαδηλώσεις. Να «στριμώχνονται» σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, συνοδευόμενες από περιπολικά στην αρχή και στο τέλος τους, δίχως στάσεις και διακοπές για ομιλίες. Οι δε διοργανωτές απειλούνται με νομικές ευθύνες και αστικές αποζημιώσεις αν επιχειρηθεί αποκλεισμός οδών. Τέλη Μάη φέτος αποφασίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. να χρησιμοποιεί πλέον τις λεγόμενες χρωμόσφαιρες. Να «μαρκάρει» με ειδικά όπλα όσους κρίνει, κατά το δοκούν, ότι συμμετέχουν σε «επεισόδια», στημένα από κάθε είδους προβοκάτορες. Τέλη Ιούνη, με ΠΔ, «αναβαθμίστηκε» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και «επεκτάθηκε» η δράση της. Ενα κομμάτι της βαφτίστηκε «Τμήμα Αντιμετώπισης λοιπών εγκλημάτων βίας». Αρμοδιότητά του «η συλλογή, αναζήτηση, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών με σκοπό την πρόληψη και καταστολή ενεργειών ατόμων ή ομάδων που στρέφονται με τη χρήση βίας και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών κατά της ασφάλειας του κράτους... ως και κατά προσώπων ή πραγμάτων». Αρμοδιότητα έχει και «τη μελέτη των μέσων και των μεθόδων της παράνομης δράσης των ανωτέρω ατόμων ή ομάδων και των τυχόν οργανώσεών τους και το σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπισή τους». Επιπλέον, αρχές Οκτώβρη δημοσιοποιήθηκε σχέδιο ΠΔ, με το οποίο τα ΜΑΤ εφοδιάζονται και με μεταλλικά φράγματα που θα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συλλαλητηρίων. Αλλο ένα όπλο, δηλαδή, πέρα από τα φράγματα που ήδη κάνουν οι «κλούβες».

Ολα αυτά, κλιμακωτά και οργανωμένα, ενεργοποιούν πτυχές του «ευρωτρομονόμου», που χαρακτηρίζει πράξη τρομοκρατική κάθε μορφή πάλης ενάντια στην πλουτοκρατία, όπως οι καταλήψεις κτιρίων, δρόμων, κλπ. Υλοποιούν αποφάσεις της ΕΕ για καταπολέμηση της «ριζοσπαστικοποίησης» και των «ακραίων πεποιθήσεων». Δηλαδή, για καταπολέμηση της πάλης των λαών ενάντια στις ευρωενωσιακές επιλογές, ενάντια στην πολιτική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει γνώση επ' αυτών των ζητημάτων. Και, το σημαντικότερο, έχει τη δύναμη να τα αντιμετωπίσει. Να αναπτύξει την πάλη του για ανατροπή όλων των «αντιτρομοκρατικών» διατάξεων και της αντιλαϊκής πολιτικής που προστατεύουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ