Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ - ΟΗΕ
«Νέο μήνυμα» Πούτιν στην Τεχεράνη;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ολοκλήρωσε τις επαφές του με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και τον ομόλογό του, Μανουσέρ Μοτακί, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναχώρησε από την Τεχεράνη, χωρίς να υπάρξει αποσαφήνιση του ακριβούς περιεχομένου των συζητήσεων που είχε.

Σύμφωνα με διαρροές, ο Λαβρόφ μετέφερε «νέο μήνυμα» του Ρώσου Προέδρου προς τον Ιρανό ομόλογό του. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Λαβρόφ «ενθάρρυνε την Τεχεράνη να εντείνει το ρυθμό της συνεργασίας της με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας». Πέραν τούτου δεν έγινε τίποτε γνωστό εκτός από τις, γνωστές, δηλώσεις Αχμαντινετζάντ ότι το Ιράν «δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις και να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Η ξαφνική επίσκεψη Λαβρόφ στο Ιράν έγινε λίγο πριν συναντηθούν, για άλλη μια φορά, οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία - ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία - Κίνα) και της Γερμανίας, σήμερα ή αύριο, στο Λονδίνο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ρωσία και Κίνα επιμένουν ότι «άλλος ένας γύρος κυρώσεων δε θα επιφέρει αποτελέσματα» και ότι «είναι βασική η προσήλωση στη διπλωματία».

Οι δύο χώρες επέκριναν και τις νέες μονομερείς κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ, την περασμένη βδομάδα. Αυστηρά υπέρ διπλωματικής λύσης τάσσεται και η Γερμανία. Η νέα συνάντηση πραγματοποιείται ενώ αναμένεται, στα μέσα Νοέμβρη, άλλη μια έκθεση της ΔΕΑΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ