Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο αγώνας για την Παιδεία

Οι νέες κινητοποιήσεις για την Παιδεία, που βρίσκονται σε εξέλιξη και συσπειρώνουν, σ' ένα κοινό μέτωπο πάλης, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, ήταν αναμενόμενες κι ας κάνουν κάποιοι πως, τάχα, ξαφνιάζονται. «Υποκινητής» τους και τούτη τη φορά είναι η αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στη «δημόσια» εκπαίδευση και, μέσω των νέων αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» που προωθεί, την απειλεί με ολοκληρωτική «μεταμόρφωση», επιχειρώντας να την παραδώσει, σούμπιτη, στα «νύχια» της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Αυτή η πολιτική, που κινείται στις κατευθύνσεις και υλοποιεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ, είναι ο μόνος αίτιος για το «κατάντημα» της Παιδείας, που προκαλεί και τις αγωνιστικές αντιδράσεις των νέων.

Αποτελεί, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι το σημερινό σχολείο και το σημερινό πανεπιστήμιο δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της σπουδάζουσας νεολαίας. Κι είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη η αναγκαιότητα για ριζικές ανατροπές και μεγάλες αλλαγές, προς την κατεύθυνση μιας άλλης Παιδείας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Μιας Παιδείας πραγματικά δημόσιας και δωρεάν για όλα τα παιδιά του λαού, χωρίς τους «εμπόρους» της γνώσης και θα διαμορφώνει μια νέα γενιά με ουσιαστική μόρφωση, αλλά και ελεύθερο και προοδευτικό χαρακτήρα, ικανή και έτοιμη να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια και το λαό μας, μια καλύτερη κοινωνία στη χώρα μας.

Η «φλόγα» της νεολαίας γι' αυτή την άλλη Παιδεία εκφράζεται με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της. Αυτή τη «φλόγα» επιδιώκουν να σβήσουν όσοι επιτίθενται, με λύσσα, στους αγωνιζόμενους νέους. Κι αυτή τη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης επίθεσης σε βάρος τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από τον κρατικό μηχανισμό - αστυνομία, εισαγγελείς κ.ά. - επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα τρομοκράτησης για να σταματήσει τους αγώνες. Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από «δικούς» του στην Εκπαίδευση και στην Αυτοδιοίκηση, σπεύδει, προθύμως, να τη βοηθήσει. «Καθηγητάδες», σε διατεταγμένη υπηρεσία κι «αγανακτισμένοι γονείς» ενεργοποιούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Ολοι συκοφαντούν τους νέους που αγωνίζονται, χαρακτηρίζοντάς τους «ανώριμους» και «αφελείς», τους κατηγορούν ως «υποκινούμενους», τους απειλούν με βαριές επιπτώσεις.

Ομως, η αγωνιζόμενη νεολαία «δε μασάει». Τα σημερινά συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα είναι η θαρρετή και περήφανη απάντησή της στην επιχείρηση εκφοβισμού της. Ο αγώνας για την Παιδεία, που ονειρεύεται και δικαιούται η νέα γενιά της πατρίδας μας, θα συνεχιστεί και ήδη προγραμματίζονται οι νέες, πιο προχωρημένες, κινητοποιήσεις. Ενας αγώνας που, για να φέρει χειροπιαστά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Ενας αγώνας που πρέπει να συνδυάζεται με την πολιτική πάλη, για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ του ΚΚΕ, για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας. Διότι μόνο η Λαϊκή Εξουσία μπορεί να διασφαλίσει την Παιδεία για την οποία παλεύει στους δρόμους η νεολαία μας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ