Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Επικίνδυνα καρφώματα

Στο κάρφωμα αφιερώνουμε σήμερα τις ασκήσεις μας, με το μαύρο βασιλιά να υποφέρει επειδή ορισμένα πιόνια ή κομμάτια του δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς να εκθέσουν σε κίνδυνο όσα κομμάτια βρίσκονται πίσω τους.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, παρατηρούμε το λευκό πύργο στο «γ1» να... στοχεύει το μαύρο Ρουά, παρά το γεγονός ότι παρεμβάλλονται της καθέτου δύο μαύρα πιόνια.

Η προσοχή πρέπει να στραφεί και σ' ένα παράλληλο κάρφωμα ανάμεσα στη μαύρη και τη λευκή βασίλισσα. Πώς πρέπει να συνεχίσουν τα λευκά και να φτάσουν στη νίκη;

Στη θέση που ακολουθεί με αλγεβρικά σύμβολα, υπάρχει ένα κάρφωμα της μαύρης βασίλισσας στη διαγώνιο «α4-ε8», το οποίο έχει προκύψει μετά από θυσία ενός ελαφρού κομματιού, ενώ ταυτόχρονα απειλείται και η λευκή βασίλισσα.

Πώς θα αξιοποιήσουν τα λευκά - που έχουν και την κίνηση - αυτό το κάρφωμα, αν συνυπολογίσει κανείς και την κατοχή της 7ης γραμμής από τον πύργο «β7»;

Λευκά: Ρη1, Βα4, Πβ7, Πζ1, Στρ. α2, β2, ζ4, η2, θ2 (9)

Μαύρα: Ρε8, Βγ6, Πγ8, Πζ8, Αε4, Στρ. α7, δ5, θ7 (8).

* Οι απαντήσεις στο θέμα «Αλλοτε και τώρα» της 21.10.07: Στο διάγραμμα δεν έπρεπε να εγκαταλείψει παίζοντας 1... Βδ8 2. Αα1 Βδ2+ με ισοπαλία ή και νίκη. Στο άλλο σωστά εγκατέλειψε γιατί υπάρχει το 2. Βζ6!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ