«Αναδάσωση» για ... μεγάλα κέρδη
Κάποιοι έχουν αρχίσει να οραματίζονται πολυτελείς εγκαταστάσεις και να μετρούν κέρδη, ενώ ο καπνός της καταστροφής και του θανάτου πλανιέται ακόμη πάνω από την Ηλεία. Η κυβέρνηση σέρνει το χορό της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων που «πολιορκούν» την περιοχή του Καϊάφα και προωθεί έργα που θα τη μετατρέψουν σε εμπορεύσιμο τουριστικό προϊόν, δηλώνοντας μάλιστα ότι εάν πετύχει η «πιλοτική» της παρέμβαση θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας!
Με δημόσιο χρήμα, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Α. Σπηλιωτόπουλος, θα «αναβαθμιστούν» οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα, θα «αξιοποιηθούν» από την ΕΤΑ ΑΕ, θα φτιαχτεί ναυταθλητικό κέντρο για θαλάσσιο σκι στη λίμνη και θα «αναδασωθεί» η περιοχή. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν ώστε οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις να δεχτούν τον πρώτο «καλλωπισμό», να μετατραπούν σε βάση για νέες επεκτάσεις προκειμένου η περιοχή να αρχίσει να ...αποδίδει.
Καθόλου αθώα δεν ήταν και η αναφορά του υπουργού στο ότι θα δοθεί έμφαση στην αγροτουριστική πολιτική, «όπου κύριο πρόσωπο, πρωταγωνιστής θα είναι ο αγρότης». Ενα νέο ψευτο-όραμα ξεπηδά μέσα από τα καρβουνιασμένα τοπία, του αγρότη - τουριστικού επιχειρηματία, αντί του αγρότη που θα στηριχτεί όπως πρέπει για να παραμείνει αγρότης με όρους προκοπής για τον ίδιο και τον τόπο. Ετσι, μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ένας από τους «θησαυρούς» της φύσης, αντιμετωπίζεται ως «μηχανή που κόβει χρήμα».
Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί επενδυτές και τα στελέχη του πολυεθνικού ομίλου «World Trade Center» που επισκέφτηκαν την περιοχή λίγο πριν ξεσπάσει η πύρινη λαίλαπα - όπως και οι δεκάδες άλλες εταιρείες που στο παρελθόν έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους - έβλεπαν άλλα πράγματα μπροστά τους. Μια σύγχρονη μαρίνα στο Κατάκολο για τα γιοτ και ένα καλό λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια. Μια τεράστια αμμουδερή παραλία στον Καϊάφα, γεμάτη ομπρέλες και κέντρα ψυχαγωγίας. Εναν οργασμό καλοπληρωμένης δραστηριότητας στη λίμνη. Ξενοδοχεία και καταστήματα, θεματικά πάρκα και ...οικολογικές διαδρομές που θα υπακούουν όμως, αυστηρά, στα κριτήρια του κέρδους.
Το «έργο» που ξεκίνησε το 2003, με την περίφημη μελέτη του για πολυτελή ξενοδοχεία και «ανασυγκρότηση» των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Δ. Γεωργακόπουλος, το συνεχίζει σήμερα επάξια η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα δέντρα κόβονταν ήδη στην περιοχή χωρίς σχέδιο και εγκρίσεις από τη Δασική Υπηρεσία λίγο πριν από τις εξαγγελίες του υπουργού, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Ν. Καραθανασόπουλο. Λίγες μόλις μέρες πριν, το ΚΚΕ δεσμευόταν ότι θα στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων ώστε η περιοχή να μη γίνει αντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Γιατί, πράγματι, «η ανάπτυξη της περιοχής δε συμβαδίζει με το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος», παρότι αυτό χαρακτηρίστηκε «κλισέ του παρελθόντος» από τον Α. Σπηλιωτόπουλο.
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ