Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές

Associated Press

Φυσικό επακόλουθο. Με αυτές τις λέξεις η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις φετινές πυρκαγιές. Είναι φυσικό επακόλουθο των κακών καιρικών συνθηκών, του ξηρού καλοκαιριού, μερικών «εγκληματιών και ασυνείδητων», που πετούν αναμμένα τσιγάρα, κάποιων υπόπτως και αντεθνικώς κινουμένων, και άλλων. Τυχαίνει, κατά την κυβέρνηση, να συμβαίνουν και σε πιο αναπτυγμένες χώρες. Οπως στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Μήπως ορισμένα από αυτά δεν είναι αλήθεια; Είναι. Αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα λόγο για την πολιτική συρρίκνωσης της υπαίθρου, της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, της ιδιωτικοποίησης των δασών και του ξεπουλήματός τους στους καταπατητές και στους οικοπεδοφάγους, την υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, το νόμο για τις βιομηχανικές περιοχές, το νόμο για την αειφόρο ανάπτυξη, το νομοσχέδιο για τα δάση. Δεν κάνει λόγο για το βρόχο που κρατά στα χέρια της και τον έχει περάσει στο λαιμό του δασικού πλούτου της χώρας.

Αλλωστε είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος, που αποτελούσε το μόνο όπλο για να ανακηρυχτούν αντισυνταγματικά ορισμένα νομοσχέδια, όπως αυτό του Στ. Τζουμάκα, που αποχαρακτήριζε εκατομμύρια στρέμματα δασικών περιοχών. Με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, ο εκάστοτε υπουργός θα καθορίζει τι είναι και τι δεν είναι δάσος.

Σε τοπικό επίπεδο αξίζει να θυμίσουμε την περίπτωση της Αρκαδίας, όπου η φωτιά έκαιγε για μια βδομάδα στο νομό. Εκεί η ανεξέλεγκτη δόμηση στο Μαίναλο, τα σχέδια για αυτόνομους οικισμούς, ανέβασαν την τιμή της γης και το οικονομικό ενδιαφέρον όλων όσοι ισχυρίζονται ότι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Υπάρχουν ερωτήματα γιατί δόθηκαν άδειες δόμησης στην καρδιά του δάσους και τι είδους «αξιοποίηση» προσφέρουν τα συγκροτήματα του Κωτσόβολου και του Φουρλή. Ποιοι παραχώρησαν έκταση στις Μοτσιάρες για δασικό χωριό, αλλά και στους Ρούχους και στον Ξηρόκαμπο.


Ολα τα παραπάνω αποτελούν «φυσικά επακόλουθα» μιας πολιτικής που θέλει να μεταβάλει το δάσος από κοινωνικό αγαθό σε είδος προς οικονομική εκμετάλλευση και κερδοσκοπία. Μιας πολιτικής, η οποία, επιπλέον, μειώνει αντί να αυξάνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες περιοχών της χώρας, όπως τα Γιάννενα και η Αρκαδία, που βιώνουν εγκατάλειψη δεκαετιών.

Πρώτη χώρα σε μέγεθος καιόμενης έκτασης ανά πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη είναι η χώρα μας. Γι' αυτήν την πρωτιά η κυβέρνηση δε λέει τίποτα. Οπως και για το ότι φέτος όλος ο αντιπυρικός σχεδιασμός της έγινε στάχτη. Γι' αυτήν φταίνε όλοι οι άλλοι. Ομως, όπως επισήμαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Π. Κοσιώνης στην Ερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή, η πολιτική εγκατάλειψης της υπαίθρου, το ξεπούλημα των δασών σε καταπατητές και οικοπεδοφάγους, η συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για την προστασία των δασών είναι που βάζουν φωτιά στα δάση. Παράλληλα, η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισήμανε ότι τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα δάση έχουν μείνει επί μακρό χρονικό διάστημα στο περιθώριο των κοινοτικών δράσεων.

Το ΚΚΕ στη Βουλή ζήτησε να μην αλλάξει χρήση ούτε ένα μέτρο καμένης δασικής έκτασης, να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό που θα εξοπλιστεί με σύγχρονα τεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στην Ευρωβουλή η Ομάδα της Αριστεράς, που έχει καταθέσει ψήφισμα μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, ζήτησε επείγουσα οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, τη βελτίωση των υποδομών των πληγεισών περιοχών και την ενίσχυση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων.

Ομως, για να σωθούν τα δάση το ίδιο το λαϊκό κίνημα πρέπει να ανατρέψει τη δασοκτόνα κυβερνητική πολιτική. Είναι αίτημα ζωής ώστε τα δάση να πάψουν να αποτελούν πεδίο κερδοσκοπίας και να είναι κοινωνικό αγαθό που θα προσφέρεται στον πολίτη.



Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ