Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο καπιταλιστικός «εκσυγχρονισμός»

Εν μέσω ισχυρών μποφόρ αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, μια ακόμη κρατική εταιρία με τον τίτλο «Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) ΑΕ», αποφάσισε να ιδρύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κατέθεσε σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο, που επιχειρεί τον... εκσυγχρονισμό του χρηματιστηρίου και συζητείται τις μέρες αυτές στη Βουλή. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, όμως, η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, δεν προκάλεσε την παραμικρή αντίδραση των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κάθε είδους υπέρμαχων του «λιγότερους κράτους». Ο λόγος είναι απλός. Η «ΤΑΝΕΟ» έχει αποκλειστικό ουσιαστικά στόχο την παραπέρα ενίσχυση των προνομίων (επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων, κλπ.) του μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσχημα - αυτή τη φορά - τη χρηματοδότηση επενδύσεων και προγραμμάτων ανάπτυξης σε τομείς της «νέας οικονομίας»... Με άλλα λόγια, δηλαδή, η νέα κρατική εταιρία θα παίρνει ένα σεβαστό ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό (χρήματα των φορολογουμένων) και θα τα μοιράζει στους μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα κάνουν - υποτίθεται- επενδύσεις σε τομείς της «νέας οικονομίας»

Ο... εκσυγχρονισμός του καπιταλισμού, σε όλο του το μεγαλείο. Και μετά, μιλάνε και για «διαπλεκόμενα»...

Αποκαλυπτικοί αριθμοί

Θα θυμάστε, βέβαια, ότι η ενίσχυση και η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης ήταν ο βασικός και κύριος στόχος της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στο χώρο της Παιδείας. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονταν και ισχυρίζονται οι κυβερνώντες. Συμπλήρωναν, επίσης, ότι η ενίσχυση αυτή αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων, όπως και στα ιδιωτικά σχολεία. Μόνο, που τα λόγια αυτά ήταν ολωσδιόλου... αεράτα. Το περιεχόμενο της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στόχευε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση και οι συνέπειες έχουν αρχίσει ήδη να συσσωρεύονται.

Μια απ' αυτές είναι και η παρατηρούμενη έκρηξη στην ίδρυση ιδιωτικών σχολείων. Φέτος κατατέθηκαν 58 αιτήσεις για άδειες ίδρυσης ιδιωτικών σχολείων, σε όλη την Ελλάδα. Νούμερο, το οποίο είναι πρωτοφανές, για τα ελληνικά χρονικά και πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τα 64 νέα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, που έχουν ζητήσει άδεια λειτουργίας για φέτος.

Προφανώς, οι διάφοροι «έμποροι» της γνώσης, όχι μόνο δεν πήραν στα σοβαρά, τα όσα σχετικά έλεγε και λέει η κυβέρνηση, αλλά κατανόησαν πολύ καλά το πραγματικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής.

Για τον... πολιτισμό

Πολιτικός ενός... προοδευτικού κόμματος που θέλει να δει «τον πολιτισμό να γίνεται σημαία μας», χαρακτήρισε εαυτόν η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ειρήνη Γυναικών Δημιουργών της Μεσογείου, που διεξάγεται από χτες στη Ρόδο.

Από τα ευχολόγια και τις βαρυσήμαντες εκφράσεις, όμως, μέχρι την πρακτική, υπάρχει η γνωστή απόσταση. Και το κόμμα που υπηρετεί η υπουργός Εσωτερικών, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στο δήθεν θέλω της. Δεν είναι μόνο ή κυρίως το... πολιτιστικό παράδειγμα που διαχέουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, διασκεδάζοντας στα σκυλάδικα και καλώντας τις κάμερες να τους απαθανατίσουν. Είναι πρώτα και κύρια, η πολιτική της πολιτιστικής ασφυξίας, ως καθημερινή πρακτική στους δήμους, στα σχολεία, στα πολιτιστικά κέντρα. Είναι η εξάντληση της πολιτιστικής δραστηριότητας στη λογική των άρτων και θεαμάτων, σε κάποιες φιέστες και εκδηλώσεις, όπου ο λαός, η νεολαία απλώς παρακολουθούν. Είναι ακόμη, η δραστική περικοπή των κρατικών κονδυλίων για τον πολιτισμό, όπως γίνεται με την τροπολογία που συζητείται τις μέρες αυτές στη βουλή και «κόβει» τα όσα χρήματα έπαιρνε ο τομέας του πολιτισμού από τον ΟΠΑΠ. Και τόσα άλλα...

Παρ' ολ' αυτά, η υπουργός... προσβλέπει «στην εθνική μας επιβίωση και ανάπτυξη στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης» - όπως δήλωσε χτες στην ομιλία της.

Τρικυμία...

«Ο ΣΥΝ εκφράζει τη ριζική του αντίθεση σε αυτές τις πολιτικές εκποίησης του δημοσίου πλούτου και καλεί την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε σχέση με τη μη διάθεση του 51% του ΟΤΕ και των άλλων ΔΕΚΟ στους ιδιώτες». Αυτά διαβάσαμε σε προχτεσινό Δελτίο Τύπου του ΣΥΝ. Και αναρωτιόμαστε: Το ξεπούλημα του 30 ή του 40 ή του 49% μιας ΔΕΚΟ δεν αποτελεί «εκποίηση του δημοσίου πλούτου»;

Πολύ τα 'χουν... μπερδέψει φαίνεται εκεί στην Κουμουνδούρου. Αλλωστε, αποδείχνεται αυτό και από το γεγονός πως σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης καταγγέλλεται η κυβέρνηση γιατί «ιδιωτικοποιεί τα ΕΛΤΑ και τον ΟΠΑΠ έως 49%». Μα αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, την οποία, μάλιστα, την καλεί να σεβαστεί και να τηρήσει...

Το «φύλλο συκής»

Γρηγοριάδης Κώστας

Νόμος, ο οποίος θεσμοθετεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του ιδιοκτήτη κάποιου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) με αυτή του προμηθευτή του δημοσίου ή του εργολήπτη δημοσίων έργων, υπάρχει εδώ και χρόνια. Οι πάντες, όμως, γνωρίζουν σ' αυτή τη χώρα, ότι οι τρώγοντες με χρυσά κουτάλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα διάφορα, μεγάλα και μικρά έργα του δημοσίου έχουν στην κατοχή τους και τα μεγάλα ΜΜΕ. Παραβιάζεται ο σχετικός νόμος; Τυπικά όχι. Οταν έχεις και το μαχαίρι και το πεπόνι, εύκολα βρίσκεις τρόπους, να παρακάμψεις τον όποιο νόμο.

Τώρα, έρχεται ο Ευάγγ. Βενιζέλος - έως πριν λίγο καιρό υπουργός Δικαιοσύνης και αρμόδιος για την εφαρμογή του προαναφερομένου νόμου - και προτείνει την... ισχυροποίηση του «φύλλου συκής». Προτείνει συγκεκριμένα, τη θεσμοθέτηση ανάλογης διάταξης και στο Σύνταγμα, ενώ ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος προτείνει την επέκταση του ασυμβίβαστου στους συγγενείς και τους υπαλλήλους του όποιου ιδιοκτήτη ΜΜΕ. Πιστεύετε ότι η ενδεχόμενη θεσμοθέτηση μιας τέτοιας ή και ακόμη αυστηρότερης διάταξης, θα αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση και θα πάψουν τα «διαπλεκόμενα» να ελέγχουν και τα ΜΜΕ; Οχι..; Πολύ καλά κάνετε, αφού και πάλι θα βρεθεί κάποιο μονοπάτι παράκαμψης. Είπαμε, όταν έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι, όλα γίνονται...

ΒΙΒΛΙΟ
Πώς να διαβάζουμε την Ιστορία

Οποιος δάσκαλος έχει βαθιά συνείδηση του χρέους του απέναντι στο λαό, δεν επαναπαύεται στις παλαίμαχες δάφνες του για τη λευτεριά και την Παιδεία. Τέτοιος δάσκαλος παραμένει, και μετά την έξοδό του από την εκπαίδευση, ο Γεώργιος Κ. Μωραΐτης, ο οποίος προσθέτει στο πλούσιο παιδαγωγικό συγγραφικό του έργο, το σημαντικότατο, ιστορικού, παιδαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα, βιβλίο «Ξαναδιαβάζοντας τον Θουκυδίδη (Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιος)» (εκδόσεις «Γαβριηλίδης» ). Βιβλίο, που αξίζει να διαβαστεί από μαθητές και διδάσκοντες, ιστορικά διαβασμένους και αδιάβαστους, γιατί θα μάθουν πολλά για την ιστορία της αρχαίας Αθήνας, τον Θουκυδίδη και την εποχή του. Για τη λαθεμένη διδαχή, μέχρι σήμερα και το πώς και για ποιο σκοπό έπρεπε να διδάσκεται ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας στα σχολειά, ώστε να μορφώνονται πραγματικά τα παιδιά. Για το πώς πρέπει να «διαβάζεται» γενικά η Ιστορία, ώστε να «φωτίζει» το νου και την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου. Καθώς ο συγγραφέας δεν έκανε μια μονοσήμαντη και επιφανειακή φιλολογο-ιστορική ανάλυση του «Επιταφίου», αλλά σφαιρική και σε βάθος, το βιβλίο του αποτελεί και «διήγηση» της πολιτικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας. Από τη δεκαετία του '30 μέχρι τις μέρες μας, ως «επαρχίας» της «νέας "Αγίας Ευρωπαϊκής Αυτοκρατορίας"». Μια «διήγηση» με προσωπικά βιώματα (ως μαθητής, φοιτητής, ΕΑΜίτης, εκπαιδευτικός), τολμηρή κριτική σκέψη που κοιτά την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα απ' την καλή κι απ' την ανάποδη και εκπληκτικό σαρκαστικό χιούμορ. Χιούμορ που, συνδυασμένο με χυμώδη γλώσσα, προσφέρει απόλαυση.

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι το έργο του Θουκυδίδη είναι «από τα καλύτερα της λογοτεχνίας μας, της αρχαίας, που τη θεωρώ και νεότερη, δική μας, νεοελληνική». Οι δημηγορίες του, «λαμπρά δείγματα σοφιστικής ρητορικής τέχνης και διαλεκτικής σκέψης». Ο «Επιτάφιος» είναι «κείμενο ιστορικό, κρίσιμο», που «με την άνεση του λογοτεχνικού έργου, βάζει, θίγει και απαντά σε πολύ καυτά προβλήματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, θέτει προβλήματα ιστορίας και ηθικής κοινωνιολογίας». Επισημαίνει ότι οι λαοί της Ευρώπης (επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, διανοούμενοι) αντιμετώπισαν τον «Επιτάφιο» ανάλογα με την εποχή τους και όπως συνέφερε. Ως προς την Ελλάδα, ο συγγραφέας επισημαίνει ότι ο Θουκυδίδης «κατακρεουργήθηκε από τους δασκάλους». Ατύχησε, πέφτοντας «σε σκιτζήδες, που τον χρησιμοποίησαν για να επαληθεύσουν τους γραμματικοσυντακτικούς τους κανόνες. Σαν να είχε πάρει παραγγελία ο Θουκυδίδης, να φτιάξει γλωσσικές ασκήσεις για Μιστριώτηδες, Χατζήδες και γλωσσολόγους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Τρομο-συμφωνία

Στη χώρα

βάζει πιο πολύ

ο «Γιάνκης»

το ποδάρι

και δικαιώματα

αποκτά

στα σπίτια

να μπουκάρει,

κι ως τρομοκράτη

να βουτά

όποιον αυτός

γουστάρει!

* * *

Η χώρα

όλο πιο πολύ

τραβάει

προς τον πάτο,

στις ΗΠΑ

παραδίδεται,

στην «Ενωση»,

στο ΝΑΤΟ

και διαφέρει

ελάχιστα

από

προτεκτοράτο!


Ο οίστρος

Πρόσωπο
Φιντέλ Κάστρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Πέντε λεπτά ομιλίας του Φιντέλ Κάστρο κατάφεραν να ταράξουν για λίγο τα λιμνάζοντα νερά των τριήμερων και - κατά πολλούς «χλιαρών»... - εκδηλώσεων της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για τη Νέα Χιλιετία στη Νέα Υόρκη.

Μέσα σε εκείνα τα πέντε λεπτά, τα οποία πολλοί εκ των 150 ξένων ηγετών ανάλωσαν για να δείξουν «καλή διαγωγή» στις στρατιωτικές και οικονομικές υπερδυνάμεις, ο Φιντέλ Κάστρο, γνωστός για τις «μαραθώνιες» ρητορικές του παρεμβάσεις, κέρδισε αρχικά το πλήθος των παρευρισκομένων απλώνοντας σαν ταχυδακτυλουργός ένα λευκό μαντίλι πάνω στις λάμπες του βήματος, που θα τον ειδοποιούσαν για την εκπνοή του χρόνου ομιλίας... Ομως, τα δυνατά γέλια στα χείλη των άλλων ηγετών σταμάτησαν όταν άκουσαν το περιεχόμενο του λόγου του...

«Το χάος κυριαρχεί στον κόσμο μας... Ερχόμαστε εδώ και μία τριανταριά πλούσιες χώρες, που μονοπωλούν την οικονομική, τεχνολογική και πολιτική εξουσία, μας σερβίρουν τις συνταγές που θα μας κάνουν πιο φτωχούς και πιο υποτελείς. Η αρχή της αυτοκυριαρχίας δεν μπορεί να θυσιαστεί σε μία ηγεμονική υπερδύναμη που θέλει να αποφασίζει για όλα» επισήμανε σε κεντρικό σημείο της ομιλίας του ο Φιντέλ Κάστρο.

Και καταλήγοντας «υπενθύμισε»: «Το όνειρο για πραγματική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, που θα πρέπει να είναι το πεπρωμένο της ανθρωπότητας, μπορεί να μοιάζει για πολλούς αδύνατο. Ομως είμαστε σίγουροι πως ο αγώνας για το αδύνατο θα πρέπει να είναι το σλόγκαν αυτού του θεσμού που σήμερα μας ενώνει!».


Δ. Ορ.

Εισβολή των γερμανικών πολυεθνικών

Με «ανοιχτές αγκάλες» υποδέχτηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτη τον πρόεδρο της γερμανικής τράπεζας «Ντόιτσε Μπανκ», της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του «συνεργαζόμενου» Ομίλου Λάτση. Προφανώς τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου πιστεύουν ότι οι Γερμανοί θα δώσουν τα μάρκα τους για να κάνουν επενδύσεις και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία! Ομως ο Ρολφ Μπρόιερ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύτηκαν, εκδήλωσε ενδιαφέρον για να πάρει μεγάλο κομμάτι από την πίτα των έργων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και μάλιστα αυτών που είναι αυτοχρηματοδοτούμενα! Με άλλα λόγια, τα κονδύλια που θα πάρουμε από την ΕΕ - αφού προηγουμένως βάλουμε εμείς από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου τα μισά! - πάλι στους Γερμανούς θα γυρίσουν. Επίσης, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για τις δημόσιες επιχειρήσεις που ξεπουλιούνται, όπως και για τις αμυντικές βιομηχανίες που βγαίνουν στο σφυρί, αλλά και για το φιλέτο του τουρισμού! Κανονική εισβολή, λοιπόν, των γερμανικών πολυεθνικών και του χρηματιστικού κεφαλαίου - η «Ντόιτσε Βανκ» ανοίγει το δρόμο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, αλλά οι κυβερνώντες τους υποδέχονται ως σωτήρες!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org