Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρόσωπο
Φιντέλ Κάστρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Πέντε λεπτά ομιλίας του Φιντέλ Κάστρο κατάφεραν να ταράξουν για λίγο τα λιμνάζοντα νερά των τριήμερων και - κατά πολλούς «χλιαρών»... - εκδηλώσεων της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για τη Νέα Χιλιετία στη Νέα Υόρκη.

Μέσα σε εκείνα τα πέντε λεπτά, τα οποία πολλοί εκ των 150 ξένων ηγετών ανάλωσαν για να δείξουν «καλή διαγωγή» στις στρατιωτικές και οικονομικές υπερδυνάμεις, ο Φιντέλ Κάστρο, γνωστός για τις «μαραθώνιες» ρητορικές του παρεμβάσεις, κέρδισε αρχικά το πλήθος των παρευρισκομένων απλώνοντας σαν ταχυδακτυλουργός ένα λευκό μαντίλι πάνω στις λάμπες του βήματος, που θα τον ειδοποιούσαν για την εκπνοή του χρόνου ομιλίας... Ομως, τα δυνατά γέλια στα χείλη των άλλων ηγετών σταμάτησαν όταν άκουσαν το περιεχόμενο του λόγου του...

«Το χάος κυριαρχεί στον κόσμο μας... Ερχόμαστε εδώ και μία τριανταριά πλούσιες χώρες, που μονοπωλούν την οικονομική, τεχνολογική και πολιτική εξουσία, μας σερβίρουν τις συνταγές που θα μας κάνουν πιο φτωχούς και πιο υποτελείς. Η αρχή της αυτοκυριαρχίας δεν μπορεί να θυσιαστεί σε μία ηγεμονική υπερδύναμη που θέλει να αποφασίζει για όλα» επισήμανε σε κεντρικό σημείο της ομιλίας του ο Φιντέλ Κάστρο.

Και καταλήγοντας «υπενθύμισε»: «Το όνειρο για πραγματική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, που θα πρέπει να είναι το πεπρωμένο της ανθρωπότητας, μπορεί να μοιάζει για πολλούς αδύνατο. Ομως είμαστε σίγουροι πως ο αγώνας για το αδύνατο θα πρέπει να είναι το σλόγκαν αυτού του θεσμού που σήμερα μας ενώνει!».


Δ. Ορ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ