Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΦΟΣ ΑΙΑΚΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
Κινδυνεύει από οικονομικά συμφέροντα

Η Κολώνα στην Αίγινα

Eurokinissi

Η Κολώνα στην Αίγινα
Στην τύχη τους είναι εγκαταλειμμένα τα μνημεία της Αίγινας. Ο ευρύτερος χώρος της «Κολώνας», αποτελεί σημαντικό τμήμα της αρχαιολογικής «ταυτότητας» της Αίγινας. Κοντά του είναι ο ναός του Απόλλωνα (Κολώνα), ο κρυπτός Λιμένας, ο Λόφος του Αιακού (βρίσκεται ο τάφος του Φώκου, γιου του Αιακού), το αρχαίο θέατρο και το αρχαίο στάδιο. Ολα αυτά τα μνημεία θα έπρεπε να έχουν έρθει στο «φως».

Αντί αυτού, όμως, η Εθνική Τράπεζα ισχυρίζεται ότι είναι «ιδιοκτήτης» του Λόφου Αιακού και ενώ είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 1151 τεύχος Β/30,12,78), που έχει μετατραπεί σε χώρους πάρκινγκ.

Την καταγγελία αυτή κάνει με ανακοίνωση -κάλεσμά της η Επιτροπή υπεράσπισης Λόφου Αιακού (Κουτρουμπέη) Αίγινας, ανακοίνωση που υπογράφουν εκατοντάδες πολίτες και εκπρόσωποι της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής του νησιού και η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ, Αρχαιολογική Υπηρεσία, νομαρχία, δήμο).

Η Επιτροπή, αφού χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο το γεγονός, «τα μνημεία μας να απαξιώνονται και να μπαίνουν στο στόχαστρο των όποιων οικονομικών συμφερόντων», καλεί την πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, «να προχωρήσει άμεσα στη λύση του προβλήματος και ο λόφος του Αιακού να περιέλθει άμεσα στο κράτος και να γίνει αρχαιολογικό πάρκο όπως και ο ευρύτερος χώρος της Κολώνας».

Παράλληλα, καλεί: Τη δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση και να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρηση, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Την Αρχαιολογική Υπηρεσία να τοποθετήσει την απαραίτητη πινακίδα. Και όλους τους κατοίκους και μαζικούς φορείς του νησιού να στηρίξουν το αίτημα για να περιέλθει ο Λόφος Αιακού στο φυσικό του ιδιοκτήτη, το λαό της Αίγινας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ