Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ενωτικές κινήσεις σιιτών και σουνιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μεγάλη ενωτική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Δυτική Βαγδάτη ενάντια στα κατοχικά σχέδια ανέγερσης τείχους μεταξύ σουνιτικών και σιιτικών συνοικιών της πρωτεύουσας με πρόσχημα τη μείωση των, εκατέρωθεν, επιθέσεων. Οι διαδηλωτές, με συνθήματα, τόνιζαν ότι «δε θα επιτρέψουν στους κατακτητές να τους διχάσουν περαιτέρω».

Ενωτικής κατεύθυνσης και οι παρεμβάσεις σιιτικών και σουνιτικών υψηλόβαθμων οργάνων τα τελευταία 24ωρα. Οι δύο μεγαλύτερες σιιτικές οργανώσεις, το Ιρακινό Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο και η οργάνωση του Μουκτάντα Σαντρ, συμφώνησαν σε τερματισμό των μεταξύ τους συγκρούσεων, αλλά και σε σύσταση κοινών επιτροπών για την εφαρμογή της εκεχειρίας. Επίσης, το ανώτερο όργανο των σουνιτών, η Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, κάλεσε τους σουνίτες να μη συνεργάζονται με τους Αμερικανούς με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «αλ Κάιντα». «Η δράση της αλ Κάιντα μάς βρίσκει ενάντιους και θα βρούμε άλλο τρόπο αντιμετώπισης, από τη συνεργασία με τον κατακτητή».

Από την άλλη, ο κατοχικός επικεφαλής, Ντέιβιντ Πετρέους, επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά του Ιράν για «υποκίνηση» της βίας στο Ιράκ. Παράλληλα, η κατοχική διοίκηση επιβεβαίωσε ότι «αγνοεί» πού βρίσκονται 190.000 όπλα που χορήγησε, από το 2003, στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και για τις αιτιάσεις της περί «σαφούς εικόνας για τα ιρανικά όπλα της αντίστασης».

Η Τεχεράνη, πάντως, άνοιξε, από την Κυριακή τα σύνορά της μετά από δύο εβδομάδες στο Βόρειο Ιράκ, χάρη σε ιρακινές διαβεβαιώσεις ότι δρομολογείται η απελευθέρωση Ιρανού πολίτη που συνελήφθη ως «εκπαιδευτής τρομοκρατών» από τις κατοχικές δυνάμεις. Ισως, όμως, χρειαστεί να τα ξανακλείσει, καθώς καταγράφηκαν 43 κρούσματα χολέρας στην ιρανική επαρχία Κορντεστάν, κοντά στα ιρακινά σύνορα, προφανώς λόγω των καθημερινών μετακινήσεων στο Βόρειο Ιράκ.

Τέλος, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σε αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις σε Βαγδάτη, Τικρίτ και Σαμάρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ