Με οδηγό το πνεύμα του νέου νόμου - πλαίσιου και τις αξίες της ανταγωνιστικότητας και της γνώσης κατά παραγγελία του κεφαλαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών συνεργάζεται με το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο (ΕΤΙ) της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και διοργανώνει σεμινάρια για στελέχη και επίδοξους εργαζόμενους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με δίδακτρα 1950 ευρώ (ή 1.200 ευρώ για τους φοιτητές)!
Το σεμινάριο έχει χαρακτήρα προετοιμασίας για εξετάσεις πιστοποίησης (EFCB) και εισηγητές είναι καθηγητές του πανεπιστημίου και τραπεζικά στελέχη. Διαφημίζοντας το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, το ΕΤΙ σημειώνει ότι είναι «προσανατολισμένο στην αγορά», ενώ το «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα επικεντρώνεται «στη σύνδεση των αναγκών της πελατείας με τις τραπεζικές υπηρεσίες».
Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ, όπου ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι «τέτοια προγράμματα είναι, πράγματι, χρήσιμα, όχι όμως για τους φοιτητές, που οι οικογένειές τους στερούνται για να τους σπουδάσουν. Ούτε για τους τραπεζοϋπαλλήλους που δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας με μισθούς 500 - 600 ευρώ. Ο μόνος που ωφελείται είναι οι τραπεζίτες που ήδη καταγράφουν αστρονομικά κέρδη». Η ΠΚΣ καλεί «τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και όλους τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο Πατρών, το λαό και τη νεολαία της Πάτρας, να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και να καταγγείλουν το ψευτοεκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως και κάθε άλλη τέτοια δραστηριότητα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Να αναπτύξουν την πάλη τους για ένα πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για ζωή με δικαιώματα, μια πάλη διαχωρισμένη από τα στηρίγματα της πλουτοκρατίας. Να συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την πλήρη ανατροπή αυτής της πολιτικής, για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία».