Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα Βαλκάνια στη δίνη ανταγωνισμών

Στο «σώμα» της Βαλκανικής ξέσπασαν πολλές φορές οι οξύτατοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με τον πιο τραγικό για τους λαούς της τρόπο. Πόλεμοι, επεμβάσεις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές, επαναχάραξη συνόρων, ασύλληπτος ο φόρος αίματος που έχουν πληρώσει οι λαοί των Βαλκανίων. Για μια ακόμα φορά τα Βαλκάνια βρίσκονται στη δίνη αυτών των ανταγωνισμών και αντιθέσεων, γεγονός που προοιωνίζεται νέα δεινά για τους λαούς τους και αναδεικνύει σε επιτακτική την ανάγκη της ετοιμότητας και επαγρύπνησης από μέρους τους για την αποτροπή νέων συμφορών.

Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας που περνούν από την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες, οι ανταγωνισμοί ευρωενωσιακών και Αμερικανών στην περιοχή, η επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη σ' αυτό της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας, το νέο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων καθώς και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, η ανοιχτή πληγή του Κοσσυφοπεδίου για το οποίο οι ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν «ανεξαρτητοποίηση» προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ακόμα προτεκτοράτο τους, η ανακίνηση του ζητήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, είναι εξελίξεις που σημαίνουν το συναγερμό για αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, γενικότερα για το λαϊκό κίνημα με μπροστάρη την εργατική τάξη, και της χώρας μας. Πολύ περισσότερο που είναι δεδομένη η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην ίδια ρότα.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και μόνο αυτό προειδοποίησε τον ελληνικό λαό και τον κάλεσε σε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τον καλεί και τώρα να εντείνει την πάλη του ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη νέα διεύρυνσή του, ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα». Καλεί σε επαγρύπνηση και αντιιμπεριαλιστική δράση, σε ακόμα μεγαλύτερο, οριστικό απεγκλωβισμό από το δικομματισμό, που έχει μέχρι σήμερα συναινέσει και συμβάλει στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών εγκληματικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή. Η πολιτική, που εναλλάξ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, εμπλοκής στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, είναι επικίνδυνη και σαν τέτοια πρέπει να καταδικαστεί πλατιά απ' το λαό.

Τα συμφέροντα του ελληνικού λαού βρίσκονται μακριά και έξω από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στην εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς ενάντια στους λαούς της περιοχής, θα αντιμετωπίζει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», θα σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, θα υπερασπίζεται αποφασιστικά τη λαϊκή κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους. Μιας πολιτικής που θα προωθεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς. Τα συμφέροντα του ελληνικού λαού υποδεικνύουν σήμερα την ανάγκη της ετοιμότητας και της ανάπτυξης αντιιμπεριαλιστικής πάλης για να αποτραπούν τα χειρότερα, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος στην κατεύθυνση της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης ενός νέου κόσμου, που θα ανήκει στους ανθρώπους του μόχθου, του σοσιαλιστικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ