Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπόριο ελπίδας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καθιερωμένη φιέστα μέσα στα πανεπιστήμια τείνουν να γίνουν οι «Ημέρες Καριέρας» - εμπόριο ελπίδας των νέων για δουλειά. Στο χορό μπαίνει και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συγκεκριμένα το Γραφείο Διασύνδεσης, κάνοντας όμως ένα βήμα παραπάνω: Διοργανώνει «Ημέρες Καριέρας» στο χώρο του πανεπιστημίου, όπου «οι απόφοιτοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους επιχειρήσεων του ευρύτερου γεωπονικού τομέα». Στην πραγματικότητα πρόκειται για γύρο μαζικών συνεντεύξεων από τις επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα ξεκαθαρίζουν τι προσόντα πρέπει να έχει ο απόφοιτος για να συναντηθούν μαζί του... Δε χάνουν χρόνο να συναντιούνται με όποιον κι όποιον οι επιχειρήσεις... Με τις ευλογίες του πανεπιστημίου, βρίσκουν «φρέσκο κρέας» προς υπερεκμετάλλευση. Ο απόφοιτος μάλιστα πρέπει να τρέξει, να προλάβει, γιατί «θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας»! Ενώ καλείται να ενημερώσει το γραφείο Διασύνδεσης σε περίπτωση που ξεκινήσει «συνεργασία με κάποια από τις εταιρίες». Για να καταγραφεί η... επιτυχία της φιέστας. Και να υπάρχουν και στατιστικά στοιχεία, καθώς το ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο, με βάση το νόμο πλαίσιο πρέπει να δημοσιεύει και στοιχεία για το κατά πόσον οι απόφοιτοι βρίσκουν δουλιά. Πώς αλλιώς θα διαφημιστεί στην ελεύθερη αγορά της ανώτατης εκπαίδευσης...

Ο πρόθυμος υποστηρικτής

Συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πρόθυμος υποστηρικτής ο Θ. Βερέμης και στη νέα διακυβέρνηση. Από τα ερτζιανά ενθάρρυνε χτες την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στην εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ. «Δεν μπορείς να παγώνεις κάθε φορά που μια μειοψηφία δραστήρια, δε λέω, πάρα πολύ δραστήρια μειοψηφία βγαίνει στους δρόμους. Δεν μπορεί να παγώνουν οι νόμοι γιατί κάποιοι, ένα 5% δε θέλει ένα νόμο. Αλίμονό μας, τι είμαστε; Δημοκρατία, ή δικτατορία του πεζοδρομίου;», εξερράγη έμπλεος «ιερής οργής» (στο «Φλας»). Ο μεγάλος δημοκράτης, που έχει διακριθεί με τη «θαρραλέα» στήριξη όλων των «νόμων» της δικτατορίας των πολυεθνικών, προτιμά να μη θυμάται τους ηρωικούς αγώνες των φοιτητών και τον τρόπο που λαμβάνονταν οι αποφάσεις... Προτιμά να μην θυμάται πώς ψηφίζονται και κυρίως ποιους στοχεύουν οι νόμοι... Δικαίωμά του. Δικαίωμα όμως είναι και των φοιτητών να αντισταθούν σε ένα νόμο που καταπατά τα δικαιώματά τους στις δωρεάν σπουδές και εκχωρεί τη μόρφωση στις επιχειρήσεις.

Τι γίνεται στην Πάτρα;

Η καταγγελία προέρχεται από τη Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ. Το πρωί της Τετάρτης, δυο εργαζόμενοι σε καφετέρια της πόλης, μέλη του κλαδικού τους συνδικάτου, κατέθεσαν στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγελία για τον εργοδότη τους, απαιτώντας δεδουλευμένα που τους όφειλε και την εφαρμογή της ΣΣΕ. Το ίδιο μεσημέρι κλήθηκαν στο γραφείο του ιδιοκτήτη της καφετέριας, προκειμένου να συζητήσουν το αίτημά τους. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Ασφάλεια και τους μπουζούριασε με την κατηγορία του εκβιασμού! Αφού κρατήθηκαν επί ένα σχεδόν 24ωρο στην Αστυνομία, χτες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Ο κατήγορος δεν εμφανίστηκε για να υπερασπιστεί την καταγγελία και ο δικηγόρος του ζήτησε αναβολή, την οποία και πήρε για την ερχόμενη βδομάδα. Τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση είναι πολλά. Τόσα ώστε η σύλληψη και η παραπομπή των εργαζομένων σε δίκη να αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση.

Η... οικολογική πρωτεύουσα!

Η πρόσφατη πρόταση του δημάρχου Αθήνας Νικ. Κακλαμάνη, προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία του «θεσμού» της ...«Οικολογικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», δείχνει ποιο είναι το πραγματικό τους ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Πόσο μάλλον, όταν η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων του, αλλά και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον. Προωθεί την παραχώρηση 220 στρεμμάτων στο Βοτανικό, που θα μπορούσαν να γίνουν χώρος πρασίνου και αναψυχής, υπέρ της ΠΑΕ ΠΑΟ. Διεκδικεί την προώθηση των περίφημων «εναλλακτικών» μορφών διαχείρισης για τα απορρίμματα - φωτογραφίζοντας την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων.

Στην πράξη, η δημιουργία τέτοιων θεσμών - σαν αυτόν που προτείνει ο δήμαρχος Αθήνας - το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως «ασχολούνται» με το περιβάλλον. Και είναι αλήθεια πως «ασχολούνται». Μόνο που αυτό συμβαίνει στο επίπεδο εκείνο που θα επιτρέψει την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίησή του υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Η περίπτωση της Νίκαιας

Η απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Νίκαιας να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλιά σε 175 εργαζόμενους δημοτικής επιχείρησης που έκλεισε αποτελεί μια εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία. Οχι μόνο γιατί αυτές οι 175 οικογένειες θα συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς με ένα σταθερό μεροκάματο και ασφάλιση αλλά και γιατί την ίδια στιγμή στους περισσότερους δήμους της χώρας οι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων μένουν άνεργοι. Αντίστοιχη απόφαση - την περασμένη Δευτέρα - πήρε η δημοτική αρχή του Δήμου Πολίχνης (στηρίζεται από το ΚΚΕ), να επαναπροσλάβει όλους τους εργαζόμενους καθηγητές στο Δημοτικό Ωδείο, απόφαση που έρχεται σε ρήξη με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

Και οι δύο αυτές αποφάσεις πάρθηκαν με ένα και μοναδικό κριτήριο: Κανένας εργάτης να μην πεταχτεί στο δρόμο. Ούτε ένας εργάτης από τους συμβασιούχους να μη χάσει τη δουλιά του. Αυτό είναι το κριτήριο για έναν κομμουνιστή δήμαρχο, για μια αγωνιστική δημοτική αρχή που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Και αυτή η επισήμανση έχει τη σημασία της.

Οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. έχουν διαφορετική προτεραιότητα. Θυμίζουμε απλώς μερικά παραδείγματα: Τους τελευταίους μήνες έχασαν τη δουλιά τους 445 εργαζόμενοι στο Μενίδι (ΠΑΣΟΚ), 104 στο Περιστέρι (ΝΔ), 12 στη Νέα Ιωνία (ΠΑΣΟΚ). Στην Καισαριανή (ΣΥΝ) το καθεστώς ομηρίας 50 εργαζομένων ορισμένου χρόνου στη δημοτική επιχείρηση που θα κλείσει θα συνεχιστεί, αφού αυτοί θα μεταφερθούν με το ίδιο καθεστώς εργασιακών σχέσεων σε μια άλλη κοινωφελή επιχείρηση...

Σήμερα, που οι δημοτικές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, γιατί έτσι προβλέπει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, βασισμένος σε κατευθύνσεις της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, που χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, μπαίνει ξεκάθαρα σε όλες τις δημοτικές αρχές το ερώτημα: Υπέρ των εργαζομένων κόντρα στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο ή όχι; Υπάρχει η πολιτική των δημοτικών αρχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ, οι οποίες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αποτελούν το «Δούρειο Ιππο» για την απεμπόληση των εργατικών κατακτήσεων και προσφέρουν μισή δουλιά, μισή ασφάλιση, μισή αμοιβή και, εν τέλει, μισή ζωή σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Παρά το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μηχανισμό του κράτους και έχει μετατραπεί σε έναν ουσιαστικό μοχλό διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών, αναδεικνύεται - μετά και τις παραπάνω αποφάσεις - ότι ακόμη και κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, αν η δημοτική αρχή αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, μαζί με τον αγώνα μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων. Αλλωστε, στη Νίκαια πριν από την απόφαση να μην απολυθεί ούτε ένας εργάτης, ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή πρωτοστάτησαν μαζί με τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις με αυτό το περιεχόμενο. Και μάλιστα ενώ υπήρξαν καθοδηγούμενες προβοκατόρικες ενέργειες, με στόχο να πλήξουν όχι μόνο τη δημοτική αρχή και να διασπάσουν τον ενιαίο αγώνα, αλλά να πλήξουν πολιτικά και το ΚΚΕ...

Το επιχείρημα δημάρχων, που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ότι «δεν το επιτρέπει ο νόμος» ή ότι «είμαστε δεσμευμένοι από την κυβέρνηση και δεν μπορούμε να μην απολύσουμε εργαζόμενους», αποτελεί απλά ένα πρόσχημα. Η μόνη δέσμευση που έχουν, είναι αυτή της αντεργατικής πολιτικής που υπηρετούν.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Αλλο το ποδόσφαιρο, άλλο η πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

H HTTA ΕΠΗΛΘΕ, επειδή ήμασταν «κουρασμένοι», «μέτριοι», «εφησυχασμένοι», «ανοργάνωτοι» και ο «αντίπαλος πήρε πρωτοβουλίες». Αν αυτά ήταν τα συμπεράσματα του προπονητή της Βέρντερ Βρέμης μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, θα ακούγονταν πολύ λογικά.

Ομως, τα παραπάνω αναφέρονται στο κείμενο 5μελούς επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εξηγείται η εκλογική του ...αποτελεσματικότητα.

Μάλλον δεν κατανοούν εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη ότι αναλύσεις που μπορεί να ταιριάζουν σε ποδοσφαιρική ομάδα δεν είναι κατάλληλες για ένα κόμμα. Ακόμη κι αν αυτό θυμίζει ώρες ώρες ...σύνδεσμο φιλάθλων.

Βλέπετε, υπάρχει κι ο παράγοντας της πολιτικής. Των πολιτικών θέσεων, απόψεων και απαντήσεων στα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτόν, όμως, δεν τους συμφέρει να τον αναλύσουν. Γιατί τότε πρέπει να παραδεχτούν ότι σε τίποτε δε διαφοροποιήθηκαν από τη ΝΔ, απλούστατα γιατί δεν μπορούν.

Οσο για το ...εκπληκτικό συμπέρασμα της επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο «το 38,5%» είναι «μεγάλο ποσοστό για τα δεδομένα των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και εξαιρετικά δυναμικό στην παρούσα συγκυρία», μόνον ως ανέκδοτο μπορούμε να το εκλάβουμε.

Φοβόμαστε, μάλιστα, ότι οι κάθε λογής παράγοντες του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ δε θα το δουν με την ίδια χιουμοριστική διάθεση!

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ κυβερνητικές αναφορές στο «βέτο» σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ πρέπει, άραγε, να εκληφθούν ως ...κυβερνητική παλικαριά και επίδειξη αποφασιστικότητας;

Αν είναι έτσι, καθόλου δε μας πείθουν. Γιατί μια κυβέρνηση που θέλει να δηλώνει «παράγοντας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δε δείχνει τη θέση της ούτε με αυτόν τον τρόπο, ούτε γι' αυτό το θέμα.

Αντίθετα, τη δείχνει αντιδρώντας (π.χ.) για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αντί να συντάσσεται με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις όσων «μοιράζουν» την περιοχή. Εκτός πια κι αν υποστηρίζουν πως ό,τι και να γίνει εκεί, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δική μας χώρα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τρομοκρατούν με μαγειρεμένους υπολογισμούς

Γρηγοριάδης Κώστας

Υπάρχει, σύμφωνα με τη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», σχέδιο έκθεσης του Ν. Αναλυτή για το Ασφαλιστικό, όπου ανάμεσα στα άλλα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ για να υποστηρίξει ότι απαιτούνται και νέες αντιλαϊκές ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, είναι και το εξής: Σήμερα, λέει, «οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι 23,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ», ενώ «το 2030 οι δαπάνες προβλέπεται να φτάσουν τα 61,7 δισ. ευρώ, ή 19,6% του ΑΕΠ» εκείνης της χρονιάς.

Ωραίο και αρκετά τρομακτικό το σενάριο που λανσάρει ο Ν. Αναλυτής. Μόνο που οι αριθμοί, όπως υπάρχουν στην έκθεσή του, όχι μόνον οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα, αλλά μαρτυρούν πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Και εξηγούμαστε:

Αν το 2030 οι δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση θα είναι 61,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα αποτελεί το 19,6% του ΑΕΠ, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το ΑΕΠ της χώρας εκείνη τη χρονιά θα διαμορφωθεί στα 314,8 δισ. ευρώ. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Για να μην μπούμε σε άλλους υπολογισμούς και σε εκτιμήσεις, να πούμε μόνον ότι οι επίσημες προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο χρηματοδότησης του ΙΚΑ - το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά ο Ν. Αναλυτής και όσοι εμπλέκονται στα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης - θεωρούν ότι το ΑΕΠ του 2030 θα είναι περίπου 543,5 δισ. ευρώ.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει κάποια μπαγαποντιά. Ποια; Τα 61,7 δισ. που υπολογίζεται ότι θα είναι οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση το 2030, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν το 19,6% του ΑΕΠ - κάτι που δεν είναι φοβερό και τρομερό, αλλά διευκολύνει στη δημιουργία εντυπώσεων για να διευκολυνθεί η σχεδιαζόμενη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων - αλλά μόνο το 11,4% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι χαμηλότερο ακόμα και από αυτό που ισχύει σήμερα.

Η «κυριαρχία» και οι «υποχρεώσεις»

Μπορεί το «Βήμα» να ειδικεύεται στη «διευθέτηση» των εσωκομματικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παραιτήθηκε του «δικαιώματός» του να καθοδηγεί και την κυβέρνηση της ΝΔ. Και το κάνει με δικό του κυνικό τρόπο. Για του λόγου το αληθές αντιγράφουμε από το χτεσινό άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας Α. Καρακούση υπό τον εύγλωττο τίτλο «Οι υποχρεώσεις του κ. Καραμανλή»: «Οι πολιτικές συνθήκες, σε τούτη την πρώτη μετεκλογική περίοδο μοιάζουν ιδανικές για την κυβέρνηση Καραμανλή... Το δόγμα των μεταρρυθμίσεων μοιάζει επίσης κυρίαρχο και αδιαπραγμάτευτο. Τούτη την ώρα η φιλελεύθερη επιλογή ηγεμονεύει, κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία». Και για όποιον δεν κατάλαβε φροντίζει να το κάνει λιανά: «Με άλλα λόγια η κυβέρνηση Καραμανλή στην παρούσα φάση μπορεί να κινηθεί με άνεση και επιπλέον δεν έχει την πολυτέλεια της ακινησίας και της αδράνειας»... Οβερ το μήνυμα ελήφθη.

Η αθώα περιστερά... .

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ)- αποφάσισε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να πάει στο «διάλογο» με τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κυβέρνηση της ΝΔ. Και ξέρει πολύ καλά ότι τα αποτελέσματα του «διαλόγου» είναι εκ των προτέρων καθορισμένα, δηλαδή η «νομιμοποίηση» των αντιδραστικών σχεδιασμών για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ. Την επιλογή της αυτή προσπαθεί να «αθωώσει» λέγοντας ότι αν η διοίκηση της ΔΕΗ επιμείνει στα σχέδιά της θα προχωρήσει σε απεργίες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για «αγωνιστικές κορόνες» που προσπαθούν να αποκρύψουν ότι οι σημερινές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα των πολιτικών απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας την οποία η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ έχει αποδεχτεί και στηρίζει. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να ξεμπροστιάσουν αυτές τις πλειοψηφίες και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν κινητοποιήσεις που να μην είναι «τουφεκιές στον αέρα».

Επιστολές

Στο «επίπεδο» του ...διαλόγου, που, μέσω επιστολών, εγκαινίασαν ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ, εμείς ούτε μπορούμε, ούτε ενδιαφερόμαστε να παρέμβουμε. Επισημαίνουμε μόνο τούτο: Τα προβοκατόρικα που περιέχονται στην αλληλογραφία τους για το ΚΚΕ να τα κόψουν! Κι αυτοί που τις γράφουν τις επιστολές κι εκείνοι που τις δίνουν στη δημοσιότητα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα Βαλκάνια στη δίνη ανταγωνισμών

Στο «σώμα» της Βαλκανικής ξέσπασαν πολλές φορές οι οξύτατοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με τον πιο τραγικό για τους λαούς της τρόπο. Πόλεμοι, επεμβάσεις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές, επαναχάραξη συνόρων, ασύλληπτος ο φόρος αίματος που έχουν πληρώσει οι λαοί των Βαλκανίων. Για μια ακόμα φορά τα Βαλκάνια βρίσκονται στη δίνη αυτών των ανταγωνισμών και αντιθέσεων, γεγονός που προοιωνίζεται νέα δεινά για τους λαούς τους και αναδεικνύει σε επιτακτική την ανάγκη της ετοιμότητας και επαγρύπνησης από μέρους τους για την αποτροπή νέων συμφορών.

Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας που περνούν από την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες, οι ανταγωνισμοί ευρωενωσιακών και Αμερικανών στην περιοχή, η επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη σ' αυτό της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας, το νέο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων καθώς και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, η ανοιχτή πληγή του Κοσσυφοπεδίου για το οποίο οι ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν «ανεξαρτητοποίηση» προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ακόμα προτεκτοράτο τους, η ανακίνηση του ζητήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, είναι εξελίξεις που σημαίνουν το συναγερμό για αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, γενικότερα για το λαϊκό κίνημα με μπροστάρη την εργατική τάξη, και της χώρας μας. Πολύ περισσότερο που είναι δεδομένη η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην ίδια ρότα.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και μόνο αυτό προειδοποίησε τον ελληνικό λαό και τον κάλεσε σε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τον καλεί και τώρα να εντείνει την πάλη του ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη νέα διεύρυνσή του, ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα». Καλεί σε επαγρύπνηση και αντιιμπεριαλιστική δράση, σε ακόμα μεγαλύτερο, οριστικό απεγκλωβισμό από το δικομματισμό, που έχει μέχρι σήμερα συναινέσει και συμβάλει στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών εγκληματικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή. Η πολιτική, που εναλλάξ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, εμπλοκής στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, είναι επικίνδυνη και σαν τέτοια πρέπει να καταδικαστεί πλατιά απ' το λαό.

Τα συμφέροντα του ελληνικού λαού βρίσκονται μακριά και έξω από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στην εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς ενάντια στους λαούς της περιοχής, θα αντιμετωπίζει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», θα σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, θα υπερασπίζεται αποφασιστικά τη λαϊκή κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους. Μιας πολιτικής που θα προωθεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς. Τα συμφέροντα του ελληνικού λαού υποδεικνύουν σήμερα την ανάγκη της ετοιμότητας και της ανάπτυξης αντιιμπεριαλιστικής πάλης για να αποτραπούν τα χειρότερα, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος στην κατεύθυνση της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης ενός νέου κόσμου, που θα ανήκει στους ανθρώπους του μόχθου, του σοσιαλιστικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ