Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αγωνιστικός προσανατολισμός

Σε σύσκεψη κτηνοτρόφων στα Γιάννενα αποφασίστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις μετά τις 15 Οκτώβρη, αν δε δοθούν ικανοποιητικές τιμές στο γάλα

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα Γιάννενα κτηνοτρόφοι της Ηπείρου για να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει των αποφάσεων καθορισμού των τιμών του γάλακτος για τη νέα περίοδο, από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της συσταθείσας Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, εκφράστηκε η εύλογη και δικαιολογημένη αγωνία των κτηνοτρόφων για το μέλλον τους, καθώς η αύξηση στις τιμές των δημητριακών έχει ανεβάσει τις ζωοτροφές στα ύψη με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να είναι δυσβάσταχτο και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων μετά τις 15 Οκτώβρη εάν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα που περιλαμβάνουν όσον αφορά τις τιμές του γάλακτος 1,25 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, 0,70 ευρώ για το γίδινο και 0,55 ευρώ για το αγελαδινό.

Οι «γαλαζοπράσινοι» ωστόσο συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των συνεταιρισμών που παραβρέθηκαν και συμμετείχαν, άφησαν ανέγγιχτη την αντιαγροτική πολιτική που εντείνει τα αδιέξοδα των κτηνοτρόφων και των αγροτών συνολικά. Περιορίστηκαν στην περιγραφή των προβλημάτων και στη διαχείριση της κατάστασης της «ελεύθερης αγοράς» και της «ανταγωνιστικότητας» υψώνοντας αγωνιστικές κορόνες όταν όλο το υπόλοιπο διάστημα συναινούν σε αυτές τις «αξίες».

Σ' αυτήν ακριβώς την αντιαγροτική «γαλαζοπράσινη» πολιτική που ευθύνεται γι' αυτήν την κατάσταση αναφέρθηκε ο Σπύρος Κλινάκης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας.

«Είναι γνωστό ότι θέλουν να μείνει το 6% των αγροτών σε σχέση με το 22% που ήταν παλαιότερα» σημείωσε αναδεικνύοντας την ανάγκη συμπαράταξης με τους καταναλωτές απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, για βιώσιμο εισόδημα των παραγωγών, για φθηνά και ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.

Συσπείρωση στην ΠΑΣΥ

Σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ υπογραμμίζει τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής από ΕΕ και ΠΟΕ που στήριξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι συνεταιριστές τους, μαζί με τις διοικήσεις της ΔΩΔΩΝΗΣ.

«Τα απαράδεκτα αυτά μέτρα και κανονισμοί, σημειώνει, (κατάργηση των ελάχιστα εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και των όποιων μέτρων προστασίας υπήρχαν σε κάθε κράτος, επιβολή ποσοστώσεων και προστίμων συνυπευθυνότητας, συγκέντρωση γης και παραγωγής σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, περιορισμός των επιδοτήσεων και οριστική κατάργηση τα επόμενα χρόνια) υλοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και διαρκώς χειροτερεύουν την οικονομική θέση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ οδηγούν αρκετούς στο ξεκλήρισμα».

Η Επιτροπή Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ διεκδικώντας μέτρα που ανταποκρίνονται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες τους τόσο στην παραγωγή όσο και στο επίπεδο της ζωής τους: Φραγμό στην ιδιωτικοποίηση με οποιοδήποτε τρόπο της ΔΩΔΩΝΗΣ, προστασία της εγχώριας παραγωγής, ικανοποιητικές τιμές ασφαλείας για τα προϊόντα τους - 1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,80 ευρώ για το γίδινο και 0,60 για το αγελαδινό - επιδότηση των ζωοτροφών, εκτέλεση βασικών έργων υποδομής κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ