Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ομοβροντία» νέων αντιλαϊκών μέτρων
  • Η κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού, η σύσκεψη στο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό, η «κινητικότητα» στην Παιδεία, ήταν ορισμένες μόνο από τις κινήσεις της κυβέρνησης την επομένη της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων
  • Προωθείται η ψήφιση της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του «Καποδίστρια 2»

Ομοβροντία νέων αντιλαϊκών μέτρων εξαπέλυσε η κυβέρνηση την επομένη των προγραμματικών δηλώσεων, επιβεβαιώνοντας την ειλημμένη απόφασή της να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Η κατάθεση χτες του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2008, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό, η «κινητικότητα» στην Παιδεία αλλά και στη δημόσια διοίκηση («Καποδίστριας 2») - όλα αυτά και άλλα σε μία μόνο μέρα - αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να μη χάσει ούτε ώρα». Παράλληλα, αναδεικνύει και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, προκειμένου να εξυπηρετήσει ποικίλες σκοπιμότητες.

Η τακτική της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό απασχόλησε τη σύσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κ. Καραμανλή με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης. Βασική επιδίωξη για την κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο «διάλογο». Αυτός είναι ο λόγος που παραμένει στο «πλαίσιο» και δε δίνει περισσότερες «λεπτομέρειες» για τις θέσεις της, ακριβώς για να διευκολυνθούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες να προσέλθουν στο «διάλογο». Το ομολόγησε σχεδόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Δεν έχουμε δώσει όλες εκείνες τις αλλαγές (σ.σ. στο Ασφαλιστικό), γιατί εκείνο το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι να ξεκινήσει ο διάλογος», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «σε ένα διάλογο, όπως ξέρετε, δίνεις το πλαίσιο, περιμένεις να ακούσεις και τις απόψεις των άλλων, καταθέτεις τις δικές σου προτάσεις και προχωράς, αφού γίνει ο διάλογος που χρειάζεται». Διευκρίνισε ακόμα ότι «ο διάλογος που είχε ξεκινήσει από την πρωτοβουλία της προηγούμενης τετραετίας και με πρωτοκαθεδρία της ΟΚΕ, είναι ένας διάλογος ο οποίος θα αρχίσει τώρα ξανά με όλους τους φορείς».

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος ο εκπρόσωπος «κάλυψε» τη θέση του Γ. Αλογοσκούφη για εφαρμογή του «μοντέλου ΙΚΑ» σε όλους τους μισθωτούς: «Το ασφαλιστικό σύστημα αποτυπώνει τη ζώσα πραγματικότητα. Δε σημαίνει ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα που φτιάχτηκε πριν από 10, 20, 30 χρόνια παραμένει αναλλοίωτο στο διηνεκές. Νέες συνθήκες δημιουργούνται, αλλάζουν τα πράγματα», ήταν η εύγλωττη απάντησή του όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον «Ρ».

Σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» της Παιδείας, ο Θ. Ρουσόπουλος επέμεινε στη συνέχιση των αντιδραστικών αλλαγών επισείοντας την υποστήριξή τους από... τα γκάλοπ(!), ενώ δεν έκρυψε τις προσδοκίες της κυβέρνησης για από κοινού ψήφιση με το ΠΑΣΟΚ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. «Στη συνείδηση των πολιτών παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο η ανάγκη αυτών των μεταρρυθμίσεων, όπως αποτυπώθηκε σε πλείστες όσες δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου», είπε, «υπενθυμίζοντας» ότι «σε ποσοστό πάνω από 70% - 75% οι Ελληνες πολίτες είχαν ταχθεί υπέρ εκείνων των μεταρρυθμίσεων». Για την αναθεώρηση του άρθρου 16, αφού σημείωσε ότι «η αναθεώρηση έχει μπροστά της ένα χρονικό περιθώριο κάποιων μηνών, έως τουλάχιστον τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2008», συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σκεφθεί ξανά αυτή τη θέση και θα βοηθήσει...».

Ο εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν οι σκέψεις για τον «Καποδίστρια 2»: «Είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές στη διοικητική δομή» είπε, επισημαίνοντας ότι για το χαρακτήρα των αλλαγών αυτών «σε σύντομο χρόνο από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται σκέψεις και συζητήσεις, γιατί όπως γνωρίζετε - και εκεί θα αρχίσει να γίνεται ένας διάλογος με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - για να προχωρήσουμε σε πιο ευέλικτη Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση». Δίνοντας μια «πρώτη γεύση» επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γαλλίας όπου «έχουν πολύ μικρότερο αριθμό δήμων από εμάς».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου θα γίνει εντός της πρώτης περιόδου της Βουλής, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Ιούνη. «Σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε το πλήρες σχέδιο του εκλογικού νόμου, τον οποίο θα προτείνει η κυβέρνηση στη Βουλή», είπε ο εκπρόσωπος. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου δε δίστασε να εμφανίσει μια κυβέρνηση ισχυρή όταν αυτή βασίζεται σε ένα καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο: «Θεωρούμε ότι είμαστε μια κυβέρνηση ισχυρή στην κοινωνία. Αλλά πιστεύουμε ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση σε κάθε κυβέρνηση η οποία θα εκλέγεται με την κοινωνική πλειοψηφία, την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, έτσι ώστε τα πράγματα να οδηγούνται στην πορεία εκείνη που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση, για να επιτελέσει το έργο της», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ