Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτη εμφάνιση του «Στρατού του Ισλάμ»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενοπλοι της, ελάχιστα γνωστής, οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ» ήταν ο στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών τόσο χτες όσο και την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας. Χτες, ήταν και η πρώτη φορά που περίπου 300 μαχητές της οργάνωσης έκαναν δημόσια εμφάνιση στην πόλη της Γάζας συμμετέχοντας με πυρά στον αέρα στην κηδεία των πέντε συμμαχητών τους, που σκοτώθηκαν την Τετάρτη. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι φορούσαν κελεμπίες, αμφίεση που δε συνηθίζεται στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά κυρίως σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Αλλοι δύο μαχητές της οργάνωσης σκοτώθηκαν, χτες, από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Αλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έπληξε «άτομα που εκτόξευαν ρουκέτες». Το τελευταίο 24ωρο έχουν εκτοξευτεί κατά του Ισραήλ τουλάχιστον επτά ρουκέτες.

Ο «Στρατός του Ισλάμ» θεωρείται «διάσπαση» της «Χαμάς», που υιοθετεί πολύ πιο ακραία ερμηνεία του Ισλάμ. Είχε αναλάβει την ευθύνη για την 3μηνη απαγωγή του ανταποκριτή του BBC, Αλαν Τζόνστον, που απελευθερώθηκε μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις της «Χαμάς», ενώ έχει εμπλακεί και στη σύλληψη και κράτηση, από τον Ιούνιο του 2006, του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Αν και αρχικά οι σχέσεις με τη «Χαμάς» ήταν σχετικά καλές, δεν είναι ξεκάθαρο αν ισχύει το ίδιο και σήμερα, καθώς η δεύτερη έχει πολλάκις καταδικάσει τις ενέργειες της οργάνωσης.

Τα δύο τελευταία αιματηρά 24ωρα για τη Γάζα συμπίπτουν με άλλη μια επιβολή απόλυτου αποκλεισμού στα παλαιστινιακά εδάφη με αφορμή μια ακόμη εβραϊκή γιορτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ