«Φέτος τα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν πολλά, οι καιρικές συνθήκες όμως ήταν ακραίες», δήλωσε χτες η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, αναφερόμενη στις δασικές πυρκαγιές, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρώην αρχηγό και βουλευτή της ΝΔ, Μ. Εβερτ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από επιστολή του Μ. Εβερτ, στην οποία αναφέρονταν οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η υπουργός δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο Μ. Εβερτ βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης.
Η Β. Παπανδρέου έκανε πάλι μια ατέλειωτη αναφορά για... τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα μέτρα που πάρθηκαν. Ο «κακός καιρός» αποτελεί το κυβερνητικό άλλοθι για την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού, που η αποτελεσματικότητά του πρέπει να κρίνεται στα δύσκολα και όχι στα εύκολα. Οπως πέρσι, που οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες έδωσαν αφορμή στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει για επιτυχία του νέου συστήματος δασοπυρόσβεσης.
Μίλησε για τα κονδύλια που διατέθηκαν, για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, για το μεγάλο εναέριο στόλο δασοπυρόσβεσης και πολλά άλλα. Στην πράξη, όμως, ο αντιπυρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έγινε στάχτη στις πλαγιές της Πίνδου και του Μαινάλου, στη Σάμο και στη Φθιώτιδα, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας. Το ομολόγησε, άλλωστε, και η ίδια, λέγοντας ότι «όπως έχω πει, στα τέλη της περιόδου θα γίνει μια εκτίμηση της όλης κατάστασης για να δούμε τι επιπλέον μέτρα πρέπει να λάβουμε».
Ηδη στο υπουργείο Εσωτερικών συζητούνται αλλαγές σχετικά με την οργάνωση και τη δομή του συστήματος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Καταβάλλεται προσπάθεια, όμως, οι αλλαγές αυτές να προωθηθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην ομολογείται η αποτυχία του υπάρχοντος συστήματος. Ενα σύστημα που στηρίχτηκε στο διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή. Τα σχέδια για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας, που ομόφωνα είχε υποστηρίξει το διακομματικό πόρισμα της Βουλής, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.
Η υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντιμετώπιση των πλημμυρών. «Εχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος προς όλους τους φορείς, χρηματοδοτήθηκαν οι Νομαρχίες και οι Δασικές Υπηρεσίες περιοχών όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και ήδη εκτελούνται ταχύτατα έργα», υποστήριξε η Β. Παπανδρέου.
Ομως στη Νομαρχία Κορινθίας το κόστος των τεχνικών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχει υπολογιστεί στα δυο δισ. δραχμές από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας. Το κόστος των δασικών αντιπλημμυρικών έργων στο 1,1 δισ. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στη Νομαρχία 60 εκατ. και αναμένονται άλλα 200 εκατ. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ποσόν 1,75 δισ. Το ζήτημα είναι όμως πότε θα δοθούν.
Χτες έκαιγαν φωτιές στα Σέρβια Κοζάνης, στις Καρυές Λακωνίας, στο Δήμο Κασοπέων της Κέρκυρας και στον Κρόκο Κοζάνης. Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στον Αλμυρό Βόλου, στη θέση Ανάβρα και στην Καστανέα Κόνιτσας.