Η ρύπανση είναι τεράστια |
Ενας ναυτεργάτης πλήρωσε με τη ζωή του και πέντε ναυτεργάτες τραυματίστηκαν.
Η ολιγωρία που επέδειξε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έφερε ως αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος, στο χώρο του Νότιου Ευβοϊκού και στις παραλίες του σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομάρχης Βοιωτίας Ν. Στάμος κατηγόρησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας για την ολιγωρία που επέδειξαν οι αρμόδιες αρχές και είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια καταστροφή.
Δεύτερος τραγικός απολογισμός: Οι παραλίες της Βοιωτικής ακτής, από Παραλία Αυλίδας, Δήλεσι, Χαλκούτσι, Αγ. Κωνσταντίνο, Παλάτια και Σκάλα Ωρωπού Αττικής να κατακλυστούν μέχρι το Σάββατο το απόγευμα από τόνους πετρελαίου και μαζούτ που διέρρεε από τις δεξαμενές του ναυαγισμένου πλοίου. Είναι εγκληματικό το γεγονός ότι μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, 30 ώρες και πλέον μετά τη βύθιση του πλοίου, γινόταν προσπάθεια ν' αντιμετωπιστεί η ρύπανση με κάποια πλωτά φράγματα που είχαν τοποθετηθεί γύρω από το ναυάγιο και με κάποια χημικά, τα οποία δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να βυθίζουν τις κηλίδες στο βυθό της θάλασσας.
Λόγω των νότιων ανέμων που έπνεαν στο δίαυλο, το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης πλημμύρισε τις Βοιωτικές ακτές, με κίνδυνο η ρύπανση να επεκταθεί και στις ακτές Λευκαντί, Μαλακώντα, Ερέτρια της Εύβοιας, αν αλλάξει η πνοή του ανέμου σε βόρειο. Σοβαρό πλήγμα δέχτηκαν και οι αλιείς της περιοχής.
Σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Δήλεσι με την παρουσία των νομαρχών Εύβοιας και Βοιωτίας, των δημάρχων Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Αυλίδας, Ληλαντίων και του περιφερειάρχη Στερεάς αποφασίστηκε η κατάθεση σήμερα στον εισαγγελέα μήνυσης και αγωγής κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας και της εταιρίας «Τσιμέντα Χαλκίδας», καθώς επίσης και η διεκδίκηση του αιτήματος για ανάσυρση του ναυαγίου και απομάκρυνση του πλοίου - αποθήκη «Χαλκίς Εξπρές». Για το τελευταίο ο δημοτικός σύμβουλος Ληλαντίων Τ. Λυμπέρης δήλωσε στο «Ρ» ότι «αποτελεί συνεχή εστία ρύπανσης όχι μόνο του θαλάσσιου χώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Βασιλικού».
Επίσκεψη εντυπώσεων παρά ουσίας έκανε χτες αργά το μεσημέρι ο υπουργός Εμπορικού Ναυτικού Χρ. Παπουτσής, στην περιοχή του ναυαγίου, δηλώνοντας την πλήρη συμπαράσταση του υπουργείου του, ενώ συμμετείχε και στη σύσκεψη. Να σημειωθεί ότι οι φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι της περιοχής «ευαισθητοποιήθηκαν», όταν οι πετρελαιοκηλίδες από το ναυάγιο έφτασαν στις ακτές.
Σχετικά με την πορεία των ερευνών και των ανακρίσεων προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες του δυστυχήματος, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας θεωρεί «εικασίες» τα περί μη σωστής φόρτωσης. Υπενθυμίζεται ότι τη «θεωρία» αυτή που πρώτη ανέφερε η πλοιοκτήτρια εταιρία υιοθέτησε και το ΥΕΝ.
Τα παραπάνω προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για το λόγο που δόθηκε η άδεια απόπλου. Παράλληλα σε δελτίο Τύπου του γραφείου Τύπου του ΥΕΝ αναφέρεται ότι «το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία για φόρτωση στη Χαλκίδα και μεταφορά του φορτίου στην Αίγυπτο». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πλοίο έκανε δεξαμενισμό και επισκευή μηχανής μόνο και παρέμεινε, μετά το πέρας, στο αγκυροβόλιο. Στη συνέχεια έκανε ένα δοκιμαστικό ταξίδι άδειο φορτίου και ναυλώθηκε για το ταξίδι μεταφοράς τσιμέντου στην Αίγυπτο. Πληροφορίες που διαψεύδουν ότι ο τόπος αναχώρησης του πλοίου ήταν η Τουρκία.