Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ελεγχος ... κατόπιν εορτής

Την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών περίμενε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να «ενεργοποιήσει» το λογισμικό του πρόγραμμα, ούτως ώστε όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί να στέλνουν στοιχεία για την προβολή των κομμάτων και των εκπροσώπων τους κατά την προεκλογική περίοδο.

Το λογισμικό όμως πρόγραμμα «χρησιμοποιείται» λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες όταν, ως γνωστόν, όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, βάσει και των αποφάσεων της Διακομματικής, είναι υποχρεωμένοι να προβάλλουν όλα τα κόμματα. Ως εκ τούτου το δικομματικό τοπίο, έτσι όπως διαμορφώθηκε και την προηγούμενη βδομάδα μέσα από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, έμεινε άθικτο. Αλλωστε, το ΕΣΡ, όπως είχε πει ο πρόεδρός του, Ιωάννης Λασκαρίδης, θα έβλεπε το θέμα. Μάλλον όμως το ΕΣΡ έκρινε ότι δεν υπάρχει ζήτημα προβολής από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων και γι' αυτό δεν πήρε μέτρα για την παραβίαση της πολυφωνίας και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Πάντως, χτες, ο Ιωάννης Λασκαρίδης σε σχέση με την προβολή των κομμάτων από τους περιφερειακούς σταθμούς είπε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα, αλλά θα εξεταστούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΕΣΡ, το οποίο είχε στείλει κλιμάκια στην επαρχία για να κάνουν έλεγχο.

Το ΕΣΡ, χτες, έκανε «υπόδειξη» προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, η οποία έχει σχέση με το νόμο 3592/2007. Σύμφωνα με άρθρο του νόμου, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης υποχρεούνται μία μόνο φορά εντός «αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός μετά την πάροδο δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, να καταθέσουν στο ΕΣΡ υπεύθυνη δήλωση για το χαρακτήρα του προγράμματός τους, ως ενημερωτικού ή μη ενημερωτικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού». Για τους λόγους αυτούς, όπως αναφέρεται στην «υπόδειξη», ο εκπρόσωπος του φορέα κάθε τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας οφείλει από τις 19 Σεπτέμβρη 2007 έως τις 19 Οκτώβρη 2007, να καταθέσει στο ΕΣΡ υπεύθυνη δήλωση για το χαρακτήρα του προγράμματος του τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού ως ενημερωτικού ή μη ενημερωτικού.

Ζήτημα υπάρχει και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής που εκπέμπουν από δύο κέντρα. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση. Το ΕΣΡ έδωσε παράταση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς να εκπέμπουν μέχρι τις 27 Νοέμβρη. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση, ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι οι σταθμοί εάν συνεχίσουν να εκπέμπουν από δύο κέντρα εκπομπής θα έχουν κυρώσεις. Ηδη από δύο κέντρα εκπομπής εκπέμπουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Κέφι», «Mad», «Best», «Nitro», «Ροκ», «Λάμψη», «Βίλατζ», «Ρυθμός», «Kiss», «Εντζελ», «Red» και «Μελωδία». Οπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν καταθέσει στοιχεία για το θέμα της εκπομπής από δύο συχνότητες στο υπουργείο Μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ