Με τους «κεντρικούς πυλώνες» του σχεδίου ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγάγει σε «ατμομηχανή» της «αναγέννησης» της περιοχής - όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου - τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τη συγκεντροποίηση της γης.
Οι στόχοι των προτάσεων ανασυγκρότησης που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου δε διαφέρουν στην ουσία απ' αυτούς της ΝΔ. Αφορούν στην ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου, της «επιχειρηματικότητας», των επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού και στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Με κορωνίδα του σχεδιασμού την «τσιμεντοποίηση» της Αρχαίας Ολυμπίας (αναλυτικό ρεπορτάζ φιλοξενείται στις σελίδες του Πολιτισμού του «Ρ») και την αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας στα πρότυπα των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για «ενισχυμένα αναπτυξιακά κίνητρα στις πυρόπληκτες περιοχές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ανέφερε ότι «η καταστροφή αυτή μπορεί να σημάνει οριστικά και αμετάκλητα το τέλος του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης», στη συνέχεια ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του ανακοίνωσε μέτρα για «εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων οικοανάπτυξης, εναλλακτικού και φυσιολατρικού τουρισμού», όπως ακριβώς απαιτούν οι ντόπιες και ξένες πολυεθνικές για την ανάπτυξη του πολυτελούς τουρισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος εξήγγελλε την επίσπευση «μεγάλων έργων σύγχρονων υποδομών». Μάλιστα, ο Κ. Λαλιώτης, που παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και πάντα στη λογική της κατασκευής έργων που θα εξυπηρετούν τις στοχεύσεις των πολυεθνικών εταιρειών, προανήγγειλε «τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των λιμανιών του Κατάκολου και της Κυλλήνης»» και «την επιτάχυνση της κατασκευής του Νότιου Δυτικού Αξονα» της περιβόητης δηλαδή «Ιονίας Οδού»...
Στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ο Γ. Παπανδρέου στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον Κ. Καραμανλή, που μίλησε για «αναγκαίες αναδιαρθρώσεις», πρόταξε την... ανάγκη για «εκσυγχρονισμό των καλλιεργιών, ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργιών και τη δημιουργία πρότυπων μονάδων κτημάτων και τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου»,παρουσιάζοντας επί της ουσίας τις αντιαγροτικές ανατροπές στο πλαίσιο της ΚΑΠ που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ. Ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «αντίστοιχες προτάσεις» το ΠΑΣΟΚ «επεξεργάζεται για κάθε περιφέρεια της χώρας», τόνισε ότι «η Πελοπόννησος θα είναι η κοιτίδα ενός μοντέλου οικοανάπτυξης, ενός πρότυπου "πράσινης ανάπτυξης»... Ενός πρότυπου δηλαδή, που θα οδηγήσει τη γη σε λίγα χέρια και που βρίσκεται μακριά και απέναντι από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των αγροτών.
Σε ό,τι αφορά το «σχέδιο άμεσης ανακούφισης των πυρόπληκτων» εκεί το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε ένα δικομματικό «πλειστηριασμό» με την κυβέρνηση. Στα πλαίσια της προεκλογικής υποσχεσιολογίας, πλειοδότησε παραπάνω στις στρεμματικές αποζημιώσεις, ενώ ο Γ. Παπανδρέου σ' ένα κρεσέντο «παροχολογίας»... υποσχέθηκε «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κάθε πυρόπληκτης αγροτικής οικογένειας στα 1.000 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 5 ετών». Βέβαια, παρέλειψε να αναφέρει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φτιάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος προβλέπει κάλυψη μόνο στο 60% για την καταστροφή της παραγωγής.
Αυτή που πρέπει πάντως να είναι σίγουροι για τις «δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ είναι οι επιχειρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε «καθιέρωση αυξημένων επενδυτικών κινήτρων στις πυρόπληκτες περιοχές, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος», όπως και την «κατάρτιση προγράμματος απασχόλησης 15.000 ανέργων», με επιδοτήσεις επιχειρήσεων «που αναφέρονται σε δήμους και σε νομαρχίες που έχουν κηρυχτεί πυρόπληκτες».