Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απόπειρες «ενωτικού εντυπωσιασμού»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εικόνα ενότητας προσπάθησε να δώσει μερίδα της ιρακινής πολιτικής ηγεσίας, ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, την Κυριακή, της οποίας το ακριβές περιεχόμενο, όμως, δεν έγινε γνωστό. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων, ο σιίτης πρωθυπουργός Μάλικι έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Κούρδο Πρόεδρο Ταλαμπανί, τον σιίτη αντιπρόεδρο Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι, τον σουνίτη αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ Χασεμί και τον Πρόεδρο της κουρδικής αυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί.

Προανήγγειλαν σειρά μέτρων που θα διευκολύνουν τη «συμφιλίωση» και επαναδιατύπωσαν την αποφασιστικότητά τους. Εντούτοις, εκτός της γνωστής, από την περασμένη βδομάδα, κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ τεσσάρων σιιτικών και κουρδικών κομμάτων, τίποτε συγκεκριμένο δεν ανακοινώθηκε. Ο σουνίτης Τάρεκ αλ Χασεμί εξέφρασε συναίνεση στη δέσμη των πρώτων μέτρων, αλλά δεν αποσαφήνισε αν το κόμμα του, το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα, θα συμμετάσχει στη νέα απόπειρα κυβέρνησης.

Παρ' όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος έδωσε «συγχαρητήρια» στην ιρακινή πολιτική ηγεσία. Αντίθετα, ένταση επικράτησε μεταξύ του Μάλικι και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Κουσνέρ που φέρεται να δήλωσε ότι «πολλοί, όπως και εγώ, πιστεύουν ότι ο Μάλικι πρέπει να παραιτηθεί». Αργά χτες, ο Κουσνέρ ζήτησε συγνώμη, μετά από ιρακινά διαγγέλματα, μιλώντας για παρεξήγηση. Ανάλογη ένταση προκλήθηκε και μετά τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Γερουσιαστού των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Τέλος, αμερικανική αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Σαμάρα, κατά «ανταρτών» μετά από πυρά που δέχτηκε αμερικανική περίπολος φαίνεται ότι κατέληξε σε μακελειό. Οι κατοχικές δυνάμεις μίλησαν για 18 αντάρτες νεκρούς, αλλά οι τοπικές αρχές επιμένουν ότι, μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγονται τουλάχιστον εννιά πολίτες και γυναικόπαιδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ