Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Επέκταση στον Κεραμεικό με δικομματικές «πλάτες»

Αποψη της σύγχρονης συνοικίας του Κεραμεικού από τον αρχαιολογικό χώρο
Αποψη της σύγχρονης συνοικίας του Κεραμεικού από τον αρχαιολογικό χώρο
Μόλις ένα 24ωρο μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη στον Κεραμεικό και τα περί πάρκου «για όλους τους πολίτες της Αθήνας» (βλ. χτεσινό «Ρ»), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε χτες υπέρ και ομοφώνως του αιτήματος του Ιδρύματος Μητσοτάκη να διαμορφώσει το οικόπεδο επί της οδού Σαλαμίνος 4 στον Κεραμεικό. Οπως φαίνεται, πρόκειται για προαποφασισμένη διαδικασία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, αφού οι σχετικές εργασίες είχαν ήδη ξεκινήσει χωρίς καν να περιμένουν την τυπική διαδικασία του ΚΑΣ.

Το θέμα είναι σημαντικό γιατί άπτεται ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας και της ιστορικής «καρδιάς» της Αθήνας, ενώ η διαδικασία παραχώρησης των οικοπέδων στο Ιδρυμα αναδεικνύει την εξόφθαλμη ταύτιση της πολιτικής του δικομματισμού στη διαχείριση του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο έχει παραχωρηθεί στις επεκτατικές ορέξεις των «κοινωφελών» ιδρυμάτων των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Το συγκεκριμένο και άλλα οικόπεδα στην περιοχή απαλλοτριώθηκαν τη δεκαετία του '80 για αρχαιολογικούς σκοπούς και πιο συγκεκριμένα για να διερευνηθεί η θέση του Δημόσιου Σήματος, του αρχαίου νεκροταφείου δηλαδή, στο οποίο ενδέχεται να έχουν ταφεί επιφανείς προσωπικότητες της αρχαιότητας. Από τότε, καμία από τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ δεν ασχολήθηκε με το λόγο της απαλλοτρίωσης. Ετσι, τα οικόπεδα στα οποία εγκαταστάθηκε και επεκτάθηκε το Ιδρυμα είναι πιθανό να κρύβουν σημαντικές αρχαιότητες. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δημόσιο χώρο που πληρώθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, ανήκει σε αυτόν και κανένα «ίδρυμα» δεν μπορεί να το κάνει «αυλή» του. Πολύ περισσότερο όταν σκοπός του ιδρύματος (όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του) «είναι η συστηματική μελέτη και έρευνα της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως πνευματικού ανθρώπου και πολιτικού άνδρα»...

Αυτό όμως δεν εμπόδισε το 2001 τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, να παραχωρήσει το οικόπεδο της οδού Ψαρομηλίγκου 30, ακριβώς στην είσοδο του Κεραμεικού, προς χρήση στο Ιδρυμα Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε στο κτίριο εκείνο στεγαζόταν υπηρεσία του ΥΠΠΟ η οποία ουσιαστικά «εκδιώχθηκε». Το 2002 το Ιδρυμα επεκτείνεται μετά από νέα παραχώρηση του ΥΠΠΟ και στο διπλανό οικόπεδο (Ψαρομηλίγκου 32), το οποίο χρησιμοποιείται σαν αυλή του. Φαίνεται όμως ότι «άνοιξε η όρεξη» και η κυβέρνηση της ΝΔ πια, διά του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, παραχωρεί στο Ιδρυμα το Μάρτη του 2007 και το διπλανό οικόπεδο επί της Σαλαμίνος. Αφού, λοιπόν, η «αυλή» μεγάλωσε είπαν και να τη διαμορφώσουν ...με πέργκολες και περίφραξη ύψους 2,5 μέτρων.

Το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα στεγάζεται η Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον δημόσιο χώρο, αποτελεί «λεπτομέρεια» για την κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Γ. Βουλγαράκης έχει χαρακτηρίσει δημοσίως οικονομικά «βαρίδια» τα ακίνητα του ΥΠΠΟ στο ιστορικό κέντρο ανοίγοντας το δρόμο για την εμπορευματοποίησή τους.

Το γεγονός ότι αυτά τα οικόπεδα εξακολουθούν τυπικά να βρίσκονται στη «διάθεση» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για ανασκαφή ...όταν «βρεθούν» χρήματα, διολισθαίνει τελικά σε ένα ακόμη σύντομο ανέκδοτο της κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ το θέμα είχε τεθεί ως «οικόπεδο, φερομένης ιδιοκτησίας Ιδρύματος Κων. Μητσοτάκη». Πολύ βιαστικοί έχουν γίνει τελευταία στο ΥΠΠΟ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση αρχαιολογικών μνημείων(2014-09-30 00:00:00.0)
Θα σωθεί ο ναός της Αφροδίτης;(2009-04-28 00:00:00.0)
Το τσιμεντένιο «τέρας» και το Αλσος(2008-08-08 00:00:00.0)
24ωρες απεργίες αρχαιοφυλάκων(2007-06-16 00:00:00.0)
Κρατική «πολιτιστική» προπαγάνδα(2007-01-16 00:00:00.0)
Δημόσια έργα στο επίκεντρο(1997-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ